Cum sărbătorim echinocțiul de toamnă – activități de septembrie cu copiii

Activități pentru cei mici, Joaca în natură, Parenting, Worldschooling

De când eram foarte mică, momentele astea de schimbare a anotimpurilor mi s-au părut magice, de contemplat, de celebrat. Adevărul e că eu cred cu tărie că ar trebui să sărbătorim toate lucrurile care ne aduc bucurie, să avem ritualuri care ne ajută să ne adaptăm la o nouă perioadă, să ne construim amintiri frumoase, adânc ștampilate în inimă și gând.

De când m-am făcut mare (un pic mai mare) am început să mă îndrăgostesc iremediabil de toamnă, de culorile ei, de liniștea ei. Miroase a calm și a soare ușor obosit de-atâta vară, oamenii sunt mai puțini prin parcuri și toate veverițele și păsările rare își fac curaj să ne întâmpine în plimbările noastre. E călduț, dar nu tare, vin zile ploioase, când ne ascundem în bucătărie printre plăcinte cu dovleac și scorțișoară, ce să mai, e un anotimp superb, care merită celebrat din prima lui zi așa cum se cuvine.

Copiii adoră activitățile pe teme despre planetă și natură, iar eu profit cât vor ei să împărtășim aceste momente împreună. Așa că pentru zilele astea vom da curs câtorva idei, care să ne facă să conștientizăm mai bine că vara a trecut :).

  1. O plimbare/un traseu prin natură, după roadele toamnei

Prima pe listă, că nu se putea altfel, este o plimbare prin parc sau prin pădure. Vom lua cu noi un coșuleț din paie sau de nuiele, uneltele de grădinărit, binoclurile de copii, aparatul foto, Determinatorul de plante și animale de la Editura Casa și Ghidul Cunoscătorului de Ciuperci, tot de la Editura Casa. Plănuim să colecționăm castane și ghinde, să identificăm păsări și ciuperci, să observăm păsările mai timide cu binoclul și să adunăm câteva frunze, că încă nu au căzut prea multe. Toamna este anotimpul perfect pentru plimbări și trasee și este atât de bogată în idei pentru toată familia!

Descoperiri pe sub frunze
Unelte de lemn cu care ne super distrăm de fiecare dată

2. Craft-uri cu frunze uscate

Deși frunzele abia au început să cadă, una dintre activitățile noastre de suflet este să colecționăm frunze, cu care apoi să creăm tot felul de “picturi” sau coronițe înapoi acasă. Copiilor le place la nebunie să ne jucăm așa, iar această activitate este pe cât de simplă în pașii de urmat, pe atât de complexă în beneficiile pe care le aduce. Practic, punem accent pe partea senzorială, apoi pe cunoașterea speciilor de copaci după frunze, pe conservarea lor pentru a le păstra în stare cât mai bună până acasă iar apoi dăm frâu liber imaginației, creând tot felul de imagini din frunze.

Una dintre primele noastre creații cu frunze, inspirație – Pinterest

3. Distracție și arome de toamnă în bucătărie

Știți toate rețetele alea minunate cu arome de toamnă, care ne fac să ne teleportăm automat în copilărie? Probabil că pentru fiecare în parte, există altele care au darul să ne ducă undeva departe în timp, dar, fără discuții, toamna miroase în bucătărie a prăjitură cu mere și pere coapte, a plăcintă cu dovleac, a scorțișoară și nucșoară, a brioșe carrot cake și a supe creme de păstârnac.

4. Ritualul de ceai

Nouă ne place tare mult să ne întindem o păturică în sufragerie în zilele răcoroase, cu cănile speciale de ceai, cu gust de măceșe, măr cu trandafir sau de portocală roșie, vorbind despre ce ne-a plăcut în ziua respectivă și despre ce am vrea să facem zilele următoare. Este un ritual de toamnă minunat, iar când e cald afară e și mai delicios de urmat pe terasă, un ritual cu care putem să dăm startul pregătirilor pentru acest anotimp.

5. Decorăm casa cu elemente ale naturii

Dacă tot mergem la plimbare și adunăm câteva dintre bogățiile pe care le găsim, nu ne oprim doar la a le colecționa, ci și la a face diverse decorațiuni pentru camerele noastre, cât să aducem un pic de toamnă și în interior. Unul dintre planurile de zilele astea, este să facem un aranjament din astfel de elemente pentru lumânările de ceară naturală pe care le ardem la cină :).

6. Citim cărți despre toamnă

În mod sigur nu este ceva ce vom face doar de echinocțiu, dar e o activitate care merită menționată. Avem multe cărți despre natură și anotimpuri, precum Hoinari prin Anotimpuri, Copacul Meu de Gerda Muller și Copiii Pădurii de Elsa Beskow, lângă care ne alintăm dimineața sau seara pentru un plus de atmosferă.

7. Mergem la cules fructe de toamnă la o fermă din apropiere

V-am mai povestit și cu alte ocazii ce mult ne place să mergem să ne culegem singuri fructele și legumele. Nu avem mereu timp însă atunci când o facem, ne luăm treaba foarte în serios 😀 – ultima oară am cules vreo 5 kg de mure în vreo 30 de minute :)). De data asta însă, plănuim să găsim o livadă cu mere, pere, o podgorie sau o grădină cu vinete și dovlecei de unde să culegem minunății.

8. Povestim despre ce înseamnă echinocțiu, despre Soare, Pământ și cum se raportează ele unele la altele

Nu uităm nicicând de semnificația sărbătorilor pe care le primim în viața noastră. Atât cu ajutorul enciclopediilor, dar și cu desene și explicații, povestim despre ce înseamnă echinocțiu pentru zona temperată în care trăim și anume, începerea adevăratei toamne. Adică, în cuvintele copiilor, Soarele se află direct deasupra Ecuatorului, iar ziua este egală cu noaptea, urmând să se facă tot mai mică și mai mică :).


Sigur că mai avem și multe alte idei de pus în practică pentru zile blânde sau ploioase de toamnă, de exemplu, să vizităm unul din muzeele Bucureștiului, să ne inspirăm din listele noastre mai vechi cu peste 60 de activități de toamnă în aer liber sau idei și mai vechi cu copii micuți în parc, pentru zile reci sau zile călduțe.

Să vină toamna, că suntem pregătiți :)! Voi cum petreceți de echinocțiu?

Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.


* Disclosure: acest articol poate conține linkuri afiliate. Aceasta înseamnă că fără nici un cost adițional pentru voi, eu pot câștiga un mic comision dacă voi le accesați și faceți o comandă.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *