20 muzee kid-friendly din București pe care să le vizitezi cu copiii

Activități pentru cei mici, Parenting, Urban Lifestyle, Worldschooling

Una dintre puținele distracții urbane care ne-au rămas în vremuri de carantină este vizitarea muzeelor. Din fericire, Bucureștiul are ceva diversitate la acest capitol, chiar dacă, să fim sinceri, cele mai multe dintre ele nu sunt suficient de interactive pentru standardele europene sau pentru… ale noastre.

Poate credeți că ai voștri copii micuți nu ar avea răbdare să facă o vizită completă la un muzeu. Lăsați-mă să vă contrazic, chiar și dacă v-ați îndrăgostit de muzeele altor țări. Expozițiile de la noi sunt destul de statice, dar cred că dacă tema muzeului face parte dintre pasiunile copilului sau dacă povestea pe care le-o spuneți este potrivită, veți pune bazele unei prietenii frumoase între cei mici și instituțiile de cultură.

Relația noastră cu muzeele e una specială, în fiecare sezon de tranziție, primăvară și toamnă, mergem la câteva dintre ele și, recent, pentru că și Călin a ajuns la o vârstă mai răbdătoare, am inclus câteva muzee noi în circuitul nostru. Primul muzeu din București pe care l-am vizitat cu cei mici a fost Muzeul de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, când puiul Carol avea puțin peste 1 an și care cred că este și preferatul nostru.


Voi scrie despre muzeele kid-friendly pe care vi le recomand, parcurgând un mic traseu prin București, urmărind linia aproximativă de la nord spre sud, pentru a vă fi mai ușor să le grupați în cazul în care vreți să faceți o excursie mai lungă. Unele au doar expoziții interioare, însă în altele vă puteți plimba și în aer liber, fiind potrivite mai ales atunci când este cald și soare și nu vă îndurați să stați între pereți.

1. Muzeul Național al Aviației Române

  • Adresă: Str. Fabrica de Glucoză nr. 2-4, sector 2, Bucureşti;
  • Program: – MIERCURI-DUMINICĂ: 09.00-15.30 (11.30-12.30 – pauză pentru dezinfecție și aerisirea spațiilor expoziționale);
  • Cost bilete: 10 lei întreg, 5 lei redus, gratuit pentru preșcolari;
  • Plată: cash/card.

Un muzeu vechi de aproape 20 de ani, se află azi pe locul unui vechi aerodrom, expoziția ocupând două hangare și un spațiu în aer liber. Avioane cu motor clasic, reactiv, elicoptere, tehnică de radiolocație, tunuri antiaeriene, rachete sol-aer, spații dedicate pionierilor aviației române, avioane de vânătoare, ba chiar și o zonă ce redă atmosfera perioadei interbelice, pe toate le veți găsi aici. Este un muzeu modest echipat, mai ales din punct de vedere interactiv, pentru care visez un viitor ca al muzeelor elvețiene, cu simulatoare de zbor și acces în unele dintre exponate. Dar până atunci, ar fi utile mai multe plăcuțe informative.

Recomand pentru copiii călători, pentru cei pasionați de avioane și aparate de zbor și într-o zi călduță e foarte plăcută o plimbare în zona din aer liber, printre exponate.

2. Orășelul Cunoașterii

  • Adresă: sector 1, Str. Pajurei nr.3 A;
  • Program: luni – duminică, 10:00 – 18:00;
  • Cost bilete: copil – 32 de lei, adult – 18 lei, iar pentru familii există tot felul de reduceri avantajoase, pe care le puteți vedea direct pe site.
  • Plata: cash/card.

Unul dintre muzeele în care am ajuns abia în această primăvară. Este un muzeu dedicat științei, foarte interactiv, cu multe jocuri pentru toate vârstele, unele ne-au intrigat destul de tare și pe noi. În general, este un muzeu bine echipat, deși unele dintre echipamente nu mai sunt complete sau sunt deteriorate, însă, chiar și așa, rămân foooarte multe activități funcționale, interesante și educative. Am rezolvat puzzle-uri, am cântat la linguri, ne-am testat viteza de reacție, am jucat basket cu aer, ne-am distrat cu activități senzoriale și iluzii optice, am aranjat elementele chimice în tabel și am construit circuite electrice.

3. Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”

  • Cost bilete: preșcolarii nu plătesc, bilet redus elevi 5 lei, adulți 20 de lei;
  • Program: Luni – Duminică: 9:00 – 17:00;
  • Adresă: Șos. Kiseleff nr. 28-30 (există mai multe intrări, unele dintre ele deschise doar de miercuri până duminică, verificați înainte pe site);
  • Plată: Card fizic/cash/online, în funcție de intrare.

Un muzeu mult iubit de noi și unde ne face plăcere să mergem mereu. Ce poți vedea aici: gospodării vechi din toate regiunile țării, în unele se poate arunca și o privire în interior. Instalații de tip moară, piuă, teasc, jug; biserici și troițe; anexe gospodărești. Toate astea sunt frumos mărginite de Lacul Herăstrău, condimentate cu expoziții temporare, activități culturale și ateliere pentru copii. Mi-ar plăcea interioare mai accesibile, unde să poți interacționa cu exponatele, cum am văzut noi la Muzeul Satului din Creta, care ne-a plăcut foarte mult. Dar înțelegem și de ce în România, nu se poate chiar la fel :).

Un lucru care nu ne place este că nu este permis copiilor mici accesul cu trotinete sau biciclete. Înțelegem că este o măsură de siguranță pentru a nu transforma aleile într-un pericol pentru vizitatori, însă cred că ar fi o idee bună ca interdicția să fie valabilă pentru copiii mai mari de 6-7 ani, ca cei mici să poată și ei parcurge fără probleme întregul parc prin forțele proprii, chiar dacă nu mai folosesc căruciorul.

4. Muzeul Național al Hărților și Cărților Vechi

  • Cost bilete: 10 lei adulți, 2,5 lei elevi, gratuit pentru copiii mai mici de 7 ani sau elevi în vacanță, cât și în ultima miercuri din lună;
  • Adresă: Str. Londra 39, sector 1;
  • Program: miercuri – duminică, 10.00 – 18.00;
  • Plată: cash/card.
Sursă: Muzeul Național al Hărților și Cărților Vechi

Un muzeu tare drag mai ales mie din perioada în care îl vizitam des, în facultate. Pe lângă faptul că este găzduit de o vilă superbă cu elemente gotice și mediteraneene cu vitralii și plafoane pictate, inclusă în patrimoniu, aici puteți admira peste 1000 de hărți ale regiunilor locuite de români și de strămoșii lor, hărți ale continentelor, hărți astronomice și planuri de oraș. Ce pot face copiii aici? Pot afla incredibil de multe despre evoluția poporului nostru în timp, despre cum se orientau oamenii în trecut, despre bogăția de feluri în care poate fi creată o hartă. De fiecare dată când abordăm acest subiect, au liber la creație apoi și creează tot felul de hărți imaginare, în căutare de comori sau schițe ale unor așezări pe care să le construim mai apoi din blocuri, lego și alte elemente din jocuri.

5. Muzeul de Geologie + expoziția temporară de dinozauri

  • Cost bilete: 15 lei adulți, 10 lei studenți și elevi peste 14 ani, 5 lei elevi sub 14 ani, gratuit copii sub 5 ani;
  • Adresă: Șoseaua Pavel D. Kisselef 2;
  • Program: Luni – Duminică: 10:00 – 18:00;
  • Plată: doar cash.

Într-o clădire superbă, în stil neo-brâncovenesc, care adăpostea la început de secol trecut Institutul Geologic, se află azi cel mai mare loc din București în care putem afla mai multe despre mineralele de pe planeta noastră, perioadele geologice, formarea Pământului și procesele care au loc pe acesta, evoluția vieții și apariția omului. Deși este un muzeu foarte slab echipat la capitolul de interactivitate, chiar și comparativ și cu zona dedicată geologiei din Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, puteți vedea aici o colecție uriașă de exponate superbe (peste 85.000 de eșantioane). Zonele noastre preferate sunt cea cu flori de mină, cea cu dinozauri români și colecția de minerale fluorescente.

În plus, până pe 31 iulie 2021, în curtea muzeului există o expoziție de dinozauri cuceritoare pentru cei mici, mai ales că au opțiunea de a călări o parte dintre aceștia, lucru care nu e posibil la alte dino-parcuri. Toate exponatele sunt acționate mecanic, cu design realist. Costul este 25lei/adult, 20lei/copil peste 3 ani și gratuit/copii sub 3 ani, iar pentru “dat în dinozaur” se adaugă 5 lei pe tură. Noi am ajuns într-o zi generoasă cu ofertă de 1+1 și există multe astfel de zile cu bonusuri pentru mai multe ture pe spatele dinozaurilor, iar unii dintre ei au chiar două locuri.

6. Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa” + expoziția de reptile vii

  • Cost bilete: 20 lei bilet întreg, 5 lei elevi și studenți, gratuit pentru preșcolari și copiii de până la 18 ani pe perioada vacanțelor;
  • Adresă: Sos. Kiseleff nr. 1, București;
  • Program: marți-vineri, duminică: 10-18; sâmbătă: 10-19 (program de iarnă);
  • Plată: Card (recomandat)/cash/online.

Fără îndoială cel mai bine organizat muzeu, renovat recent și foarte interesant pentru copii și adulți. E loc mult de adăugat activități interactive, pe modelul Muzeul de Istorie Naturală din Stockholm, de exemplu, însă este un loc în care revenim de fiecare dată curioși și cu plăcere. Când ni se face dor de călătorii prin natură în diverse zone de pe glob, este locul în care le găsim cu succes pe toate.

Colecțiile care ne plac cel mai mult aici sunt cele de vertebrate, expuse în diorame cu elemente specifice zonei din care provin, însă suntem la fel de fascinați și de colecțiile de paleontologie, etnografie, sau insecte și casele lor. De asemenea, ne plac și expozițiile temporare pe care le putem vedea aici, precum cea de reptile vii (deschisă până pe 13 iunie 2021), cea de fluturi tropicali, prezentă în fiecare vară sau Arctic – Save the Blue Planet, care trage un semnal de alarmă asupra plasticului din oceane.

7. Muzeul Vârstelor (Casa Filipescu-Cesianu)

  • Cost bilete: 10 lei bilet întreg, 5 lei bilet redus, intrare gratuită pentru preșcolari
  • Adresă: Calea Victoriei nr. 151
  • Program: Miercuri – Duminică, 10.00 – 18.00
  • Plată: cash/card.
Sursă: Muzee București

O casă boierească superbă, în interiorul căreia se află expoziția “Muzeul Vârstelor”. Pentru o incursiune în timp în viața de familie, copilărie și viață intimă, până acum 300 de ani, spațiul are multe de oferit și va fi deschide multe subiecte interesante de discuție. Dacă și copiii voștri zburdă încântați de fiecare dată când intrați într-o casă nouă, le va plăcea foarte tare să vadă cum trăiau oamenii cu ceva ani în urmă și care erau ritualurile lor ca familie față de ritualurile familiilor de azi.

8. Observatorul Astronomic Vasile Urseanu

  • Cost bilete: 10 lei întreg, 5 lei redus, nu se specifică ce se întâmplă cu preșcolarii;
  • Adresă: Bd. Lascăr Catargiu, nr. 21;
  • Program: de miercuri până duminică este deschis în intervalul 10-18 (observator), pentru alte expoziții urmăriți pe site;
  • Plată: cash/card.
Sursă: Observatorul Astronomic

Nu știu cum sunt copiii voștri, însă ai mei sunt absolut captivați de tot ce înseamnă univers, planete, constelații, comete și stele căzătoare. Și recunosc că fac parte din aceeași tabără. Iubim să privim cerul, să ne punem întrebări, să ghicim forme și să ne gândim câți oameni mai privesc cerul odată cu noi. Mă uit și la mine și îmi dau seama că astronomia e un izvor constant de fascinație, indiferent câți ani vor mai trece peste mine și asta aș dori să le dăruiesc și lor, copiilor. De asta, un fel de oază pentru noi, mai ales în serile calde de vară, este acest muzeu inaugurat în 1910. Cel mai mult ne plac observațiile astronomice prin telescopul cu putere de mărire foarte mare (750x) și faptul că la observator se pot face inclusiv observații solare. La prezentările de planetariu încă nu am ajuns. În timpuri pandemice, numărul maxim de persoane care pot intra în muzeu este de 20 de vizitatori, împărțiți în două grupuri.

9. Muzeul CFR

Închis temporar de pe 14 ianuarie din motive de acreditare! Puteți citi aici detalii despre cererea redeschiderii sale.

  • Cost bilete:
  • Adresă: Calea Griviței nr 193B;
  • Program: temporar închis.
Sursă: Muzeul CFR

Ei, acum să vă văd, ce copil nu iubește trenurile? Pentru noi, construcția de șine e unul dintre jocurile preferate, așa că nu ne dăm nicicând în spate de la alte activități cu locomotive, vagoane și căi ferate. Cel mai mult le-a plăcut copiilor la Parcul acela cu trenuri în miniatură din Budapesta, și iubim și expozițiile, de fiecare dată când apar la Muzeul din Parcul Carol. Ei, Muzeul CFR este de mult timp pe lista noastră și abia așteptăm să se redeschidă!

10. Muzeul Militar Național “Regele Ferdinand I”

  • Cost bilete: 10 lei – întreg, 2.5 lei – redus;
  • Adresă: Str. Mircea Vulcănescu nr. 125-127;
  • Program: miercuri – duminică, 10:00-16:00;
  • Plată: doar cash.
Sursă: Muzeul Militar Național

Tunuri, tancuri, avioane, elicoptere, trăsuri regale – am spus destule cuvinte magice? Unul dintre muzeele preferate, pentru că vorbește despre o lume atât de necunoscută lor, o lume pe care o admiră și aclamă la fiecare 1 decembrie și despre care întreabă cu curiozitate de fiecare dată când văd o persoană îmbrăcată în uniformă de militar. În plus, vizita la sectorul de armament ne conduce de fiecare dată la discuții despre felul în care țările se ceartă și ele (războaie), etică și felul în care competitivitatea excesivă și lăcomia pot distruge oameni nevinovați.

11. Muzeul Național al Pompierilor

  • Cost bilete: bilet întreg 3 lei, bilet redus 1,5 lei;
  • Adresă: Foișorul de Foc – Bd. Ferdinand I 33;
  • Program: Luni-Vineri 8-16, în weekend doar cu programare de grup;
  • Plată: doar cash.
Sursă: Foișorul de Foc

Adăpostit în vechiul Foișor de Foc, înalt de 42m, care a fost folosit până în 1935 ca turn de observație a incendiilor din București. Povestea turnului și balconul circular de la înălțime și cele 6 etaje de expoziție dedicate pomperilor sunt interesante atât pentru copii, cât și pentru adulți.

12. Muzeul Național de Artă al României

  • Cost bilete: 20 lei întreg, 5 lei redus (atât pentru Galeria de Artă Națională, cât și pentru cea Europeană);
  • Adresă: Calea Victoriei 49-53, sector 1;
  • Program: miercuri – duminică, 10:00 – 18:00;
  • Plată: cash/foarte curând și online.

Până acum cei mici au vizitat doar Muzeul Național de Artă de pe Calea Victoriei cu Galeriile de Artă Națională și Europeană, deși există foarte multe muzee cu expoziții de artă pe care avem în plan să le vizităm. Deși nu sunt la fel de interesante pentru cei mici ca cele cu dinozauri, animale sau mijloace de transport, consider că este important să le arătăm tablouri și sculpturi, mijloace prin care oamenii și-au exprimat emoțiile de milenii întregi.

Vă sfătuiesc, pe cei cu copii mici, să nu insistați în a face o vizită lentă și în detaliu, ci mai degrabă a le atrage atenția atunci când vedeți opere pe teme interesante pentru ei sau chiar să faceți mici jocuri, prin care să găsiți toate tablourile în care o mamă își alăptează puiul/în care pot găsi primăvara/în care sunt pictați oameni care stau la masă sau altă idee ce vă place. La colecțiile europene și personalul a fost foarte prietenos cu cei mici, iar la colecțiile române, mai pretențios un pic, deși eram singuri în muzeu.

13. Casa Efden

Închis temporar!

Sursă: Casa Efden

Numită și Casa Viitorului, aceasta e o căsuță foarte interesantă care sperăm să se deschidă curând, pentru a o vedea și noi. Din păcate, în prezent nu se pot face vizite, din cauza condițiilor impuse de pandemie. Mai exact, e vorba de un prototip de casă solară, inteligentă și sustenabilă, care își produce singură energia. Un alt model de muzeu interesant pentru toată familia și un mod potrivit de a-i învăța pe cei mici cât de important este să ne gândim la mediu și la consum eficient pentru a ne păstra planeta casă cât mai mult timp.

14. Grădina Botanică “Dimitrie Brândză”

  • Cost bilete: vară: 10 lei – bilet întreg, 5 lei redus; iarnă: 5 lei – întreg, 2 lei – redus;
  • Adresă: Șoseaua Cotroceni 32, Sector 6;
  • Program: 8:00 – 18:00 (vara), 9:00 – 17:00 (iarna);
  • Plată: cash.

Pe noi ne relaxează de minune să stăm printre plante. Să le cunoaștem numele, să le mirosim, atingem (acolo unde e posibil), să ne imaginăm cum arată casa lor adevărată sau să recunoaștem plantele pe care le-am văzut în călătoriile noastre. O oază de verdeață pe care o revizităm cu plăcere în fiecare anotimp. Expozițiile temporare sunt și ele delicioase. Ce nu îmi place, față de alte țări, nu este încurajat accesul pe spațiul verde (acolo nu nu există plante) și nici activitățile senzoriale. Ne place în mod special să mergem în labirintul de mirodenii (grădina de remedii), unde cei mici pot să se ascundă și să alerge, să mirosim trandafirii etc.

15. Muzeul Simțurilor (Museum of Senses)

  • Cost bilete: întreg – 35 lei, redus (copii peste 5 ani) – 25 lei;
  • Adresă: Afi Cotroceni Mall, Bld.Vasile Milea, Nr.4;
  • Program: luni-joi; 12:00-21:00; sâmbătă-duminică: 10:00-18:00;
  • Plată: cash/card.

Un muzeu foarte interesant, al iluziilor optice, cu activități senzoriale și tot felul de curiozități. Aveți aici parte de labirinturi, jocuri cu umbre și lumini, globuri Tesla, oglinzi care deformează sau camere înclinate. Este un muzeu într-un mall, ceea ce ni s-a părut un pic ciudat la început, însă ne-am distrat iar copiii s-au simțit foarte bine.

16. Muzeul Copiilor

Închis temporar din motive de vacanță!

  • Cost bilete: gratuit;
  • Adresă: Bloc S14, bd. Decebal 11;
  • Program:

Un muzeu la care intrarea este gratuită pentru toată lumea, dar se intră doar pe bază de programare (și în mod normal, nu doar acum) pentru că vizitele se fac doar în tururi organizate. Puteți alege dintre mai multe feluri de tur, în funcție de pasiunea celor mici. Unele dintre activități sunt foarte distractive, precum crearea de slime la indicațiile “profesorului trăznit”, altele un pic mai non-interactive și cu o ușoară nuanță de școală a vremurilor noastre, altele pentru copii mai mari, precum testarea ochelarilor de realitate virtuală. Merită o vizită, all in all.

17. Muzeul Național de Artă Contemporană

  • Cost bilete: gratuit în prima duminică din lună; 16 lei – întreg, 4 lei – elevi, gratuit – preșcolari;
  • Adresă: Str. Izvor 2-4, Aripa E4, intrarea se face prin Calea 13 Septembrie;
  • Program: miercuri-duminică, 11:00 – 18:00;
  • Plată: cash/card.
Sursă: MNAC

Un muzeu tare simpatic, găzduit chiar de Palatul Parlamentului, unde copiii pot face cunoștință cu o altfel de artă, cea contemporană. Frecvent au loc aici și ateliere interesante pentru copii, din păcate, în această perioadă ele fiind trasferate în online.

18. Sere Parc Drumul Taberei

  • Cost bilete: gratuit;
  • Adresă: Parcul Drumul Taberei;
  • Program: 1 aprilie-31 octombrie: miercuri-vineri, 10:00 – 19:00; sâmbăta-duminica, 09:00 – 15:00; 1 noiembrie-31 martie: miercuri-vineri, 10:00 – 16:00, sâmbătă-duminică, 09:00-15:00;
  • Plată: card/cash.
Sursă: Primăria Sectorului 6

Șapte pavilioane expoziționale cu peste 300 de specii despre care am aflat de aici. Serele sunt un pic departe de noi, dar abia așteptăm să le vizităm și sperăm să găsim măcar un strop de aer singaporean, unde serele ne-au dat într-adevăr pe spate.

19. Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida

  • Cost bilete: 6 lei/persoană pt expoziția de bază, 10 lei/persoană pt ambele expoziții;
  • Adresă: Str. General Candiano Popescu 2;
  • Program: miercuri-duminică, 10:30 – 18:00 (vara), 9:30 – 17:00 (iarna);
  • Plată: cash/card.

Iată un alt muzeu, de data asta în Parcul Carol, unde puteți vedea vagoane, motoare, tractoare, generatoare, tramvaie cu cai, locomotive, mașini de extracție și tot felul de chestii tehnice. Periodic, aici se organizează expoziții foarte frumoase de diorame cu trenuri, pe care vi le recomand, de asemenea. Potențialul este uriaș, dar, din păcate, insuficient exploatat și ar fi nevoie de o organizare mai bună și de creșterea numărului de activități interactive, pe modelul Muzeului de Transporturi din Luzern, de unde nu am mai fi plecat.

20. Casa Experimentelor – Romanian Science Center

  • Cost bilete: adulți – 35 lei, copii peste 3 ani (nu se permite accesul sub 3 ani): 28 lei;
  • Adresă: Calea Vitan nr. 242, sector 3;
  • Program: luni-duminică,  10:00 – 18:00;
  • Plată: cash/card.
Sursă: Casa Experimentelor
Sursă: Casa experimentelor

Primul centru științific non-profit din România, un muzeu la care nu am ajuns încă. Vizitatorii trebuie să aibă mai mult de 3 ani și învață despre exponate jucându-se cu ele, iar conceptul de bază este reprezentat de cele peste 100 de experimente interactive. În această perioadă, capacitatea de vizitare este redusă la 30 de persoane pe oră.

Aș fi adăugat și Muzeul Țăranului Român, dar din păcate, nici acesta nu se mai vizitează, fiind în renovare pe termen nedeterminat. Un sfat prietenesc este să vă documentați-vă în privința locurilor de parcare, pentru că majoritatea muzeelor nu dispun de parcare.


Pentru noi, muzeele sunt inspirație, subiecte de conversație, bucurie și cultură. Prin vizitele la muzee din domenii cât mai diferite, copiii învață despre complexitatea lumii, le este stimulată imaginația și sunt îndemnați să exploreze în adâncime cunoștințele despre tot ce ne înconjoară.

Voi ce muzee preferate aveți?

Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.

0 Comentarii

Confirmări/Notificări

  1. 25 idei de activități pentru copii de Ziua Pământului - Momadica - […] o expoziție de conștientizare a folosirii plasticului sau la Muzeul Național de Geologie – vezi aici și alte muzee…
  2. Activități de familie în București sau în apropiere - Momadica - […] tură la pas prin București, pentru a-i vizita minunatele muzee potrivite pentru cei mici, aveți pe alese pentru toate…

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *