Brioșe baby-friendly cu morcovi, stafide și nucă sau brioșe carrot cake – rețete fără zahăr

Brioșe, Mic dejun, Rețete

Nu vă zic de câte ori am visat la niște brioșe ca la mine acasă în această iarnă. Deși am avut bucătărie la dispoziție uneori, formele au rămas acasă, așa că doar mi-am imaginat ce nebunii aș face cu ingredientele de acolo și uneltele de aici.

Brioșele sunt pe lista scurtă a mic dejunurilor preferate. Merg de minune cu un pahar de lapte sau chefir lângă (sau cu vreo 3 din punctul de vedere al piticilor mei). Se păstrează ușor, adică țin vreo 3 zile în pungi sigilate sau chiar vreo 5 în frigider. Noi nu am experimentat încă viața brioșelor rămase după micul dejun, sau, hai să zic viața brioșelor rămase pe a doua zi, însă așa spun bucătarii și noi îi credem pe cuvânt.

Azi vreau să vă prezint niște brioșe super delicioase, numai bune de făcut împreună cu cei mici. Sunt tare potrivite pentru micul dejun sau pentru o gustare de după-amiază sau pentru ieșirile la picnic, bineînțeles, departe, în pădure. Brioșele pe care le facem noi sunt fără îndulcitori, fără praf de copt, doar din ingrediente proaspete și atent alese. Și se fac cam așa:

Ingrediente:

  • 3 ouă
  • 2 morcovi medii – aprox. 180 de grame au avut ai mei întregi – rămân cam 150- 160 g după răzuire
  • 1 pumn de stafide (după gust)
  • 1 cană de apă fierbinte (pentru înmuiat stafidele)
  • 200g de făină albă de grâu
  • 150ml de smântână cu 25% grăsime
  • 100 ml (90g) de ulei vegetal (am folosit ulei de sâmburi de struguri)
  • 1 linguriță de scorțișoară
  • 1 linguriță de ghimbir măcinat (opțional)
  • 80g de nucă în bucățele mici (opțional)

Ustensile:

  • răzătoare
  • 3 boluri
  • forme de brioșe
  • cuptor
  • tigaie
  • mixer/tel
  • spatulă de lemn

Mod de preparare:

  1. Încălziți cuptorul la 200° C.
  2. Într-un bol, lăsați stafidele la hidratat în apă fierbinte.
  3. Radeți cei 2 morcovi pe răzătoarea mică.
  4. Mixați ouăle 2-3 minute la viteză mare, până se spumează bine, adăugați smântâna și uleiul și mixați încă 1 minut, până compoziția se omogenizează. Adăugați morcovii rași.
  5. Nuca o puteți zdrobi în grănule pentru a nu avea risc de înec dacă piticii sunt mici – atenție nuca măcinată are grad mare de absorbție, iar brioșele vor crește mai puțin și vor fi ceva mai dense, însă gustul va rămâne delicios. Altfel, o puteți lăsa în bucățele mai mari, ea oricum prin rumenire va deveni mai casantă și mai moale. Aruncați-o într-o tigaie pentru 2-3 minute, până se rumenește un pic și începe să miroasă a deliciu.
  6. Amestecați făina cu scorțișoara și încorporați-o în compoziția de ouă, cu mișcări circulare ușoare cu spatula de lemn. Pentru ca brioșele să nu aibă o textură cauciucată, e important să rămână compoziția aerată, adică să nu amestecați făina mai mult decât e necesar. Experiența vine cu timpul, sigur, dar ca reper, 10 -15 mișcări ale paletei sunt suficiente :D. Adăugați nucile și stafidele și puteți umple formele de brioșe, până la două treimi.
  7. Brioșele se bagă la cuptor pentru 23 de minute și se lasă la răcorit pe o parte, înainte să fie devorate. Dacă doriți să le păstrați, cel mai bine să le sigilați într-o pungă, însă eu cred că nu va fi cazul.

Aromele de nucă coaptă, morcov suculent și stafidă dulce se îmbină perfect în brioșele astea micuțe și pufoase, care se pot mânca simple sau cu cremă de brânză deasupra, că tot avem mai mult timp de petrecut în bucătărie acum.

Poftă bună la brioșe! Și pe curând!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *