25 de idei de activități pentru copii de Ziua Pământului

Activități pentru cei mici, Joaca în natură, Parenting, Worldschooling

Azi e Ziua Pământului, o inițiativă suuuper faină care are loc de 51 de ani. Adică azi sărbătorim planeta care ne găzduiește așa imperfecți cum suntem și pe care e nevoie să o respectăm mai mult. Sigur că nu este îndeajuns să ne concentrăm eforturile de a avea grijă de ea o singură zi pe an, dar este un prilej important de conștientizare și un motor de a întreprinde activități frumoase și pline de sens pentru o mai bună protejare a Pământului.

Am creat această listă de activități să ne fie inspirație, atât nouă, cât și vouă, cu idei de conectare cu familia și cu mediul înconjurător, prin care să arătăm planetei că ne pasă. Mi se pare important ca de la o vârstă fragedă să îi facem pe cei mici să înțeleagă importanța acțiunilor noastre și efectul unui gest cât de mic asupra bunăstării generale. Suntem, de fapt, doar o familie mare pe acest Pământ, care trebuie să învețe să se țină mai des de mână.

Sper că lista noastră o să vă inspire și abia aștept să primim de veste ce activități v-au făcut cu ochiul, fie ele cuprinse în acest articol sau din alte surse de inspirație.

Cuprins

Cum ne petrecem noi ziua?

Va fi o zi super chill, căci abia ne-am întors din drumuri lungi și avem nevoie de puțină liniște și pace, cu pași negrăbiți și cu momente tihnite. Ca de obicei, voi propune copiilor câteva idei și voi urmări la care se entuziasmează mai tare ca să alegem activitățile de azi.

Dimineața am început-o cu un moment de meditație și de yoga, apoi vom ieși pentru câteva activități în aer liber. După prânz ne-am propus câteva momente de lucru cu mâinile, iar apoi o plimbare cu bicicleta prin parcurile din cartier și un pic de joacă pe întuneric cu elemente fosforescente. Luați de citiți, avem și activități creative, și active și de mindfulness, să fie pentru toată lumea.

Idei de activități pentru copii de Ziua Pământului

1. O plimbare de dimineață printre copacii înfloriți

…la care am tânjit printr-atâta iarnă și ploaie, cu îmbrățișări de trunchiuri și atingeri de scoarță, în care vom adulmeca fiecare boboc sau floare. Dacă vă plac magnoliile, încă mai puteți profita de o plimbare pentru a le vâna. Iar dacă sunteți din București, aici găsiți și o hartă a magnoliilor, creată de Diana Robu. Noi vom lua și sculele de grădinărit cu noi, să facem un pic de ordine pe pământul de primăvară și, bineînțeles, vom căuta copaci buni de cățărat.

2. O plimbare cu bicicletele prin peisajul urban

Un mod de a circula cu grijă și iubire față de planeta noastră: mai puțină poluare a aerului, mai puțin zgomot, mai puține emisii care încălzesc atmosfera. Sperăm ca în curând să fie o țară ceva mai bike-friendly, dar până atunci, tot ne descurcăm.

3. Construiți un mic hotel de insecte

O activitate relaxantă, care încurajează imaginația și cu ajutorul căreia putem explora tipurile de insecte și preferințele lor. Nouă ne place mult să construim, cu atât mai mult dacă putem ajuta și natura să își urmeze cursul, iar această activitate este grozavă pentru dezvoltarea abilităților de motricitate. Cel mai simplu model este din bețe, mușchi, scoarță, conuri de pin și doi cilindri decupați dintr-un bidon de plastic, precum cel de la RedTedArt.

4. Faceți câteva poziții de yoga, inspirate din natură.

Luați-vă salteluțele de yoga și provocați-vă corpul și mintea să stea în echilibru, să se întindă spre soare, să își depășească limitele. Le voi scrie numele în engleză, pentru că nu tot timpul corespund traducerile și poate chiar revin cu un articol sau vizual dedicat :): Tree Pose, Frog Pose, Seed Pose, Butterfly Pose, Lotus Pose, Mountain Pose, Half Moon Pose, Dolphin Pose, Cat Pose, Cow Pose, Downward-Facing Dog pose, Upward-Facing Dog Pose Camel Pose, Cobra Pose, Crow Pose, Child Pose, Crocodile Pose, Dove pose, Eagle Pose, Fish Pose, Happy Baby Pose, Upward Salute Pose.

5. Un moment de conectare cu universul prin meditație

Vă enumăr doar câteva dintre beneficii, sunt sigură că veți descoperi mult mai multe: te simți parte a universului, îți limpezești mintea de gânduri triviale sau care te obosesc, înlături stresul, te conectezi mult mai ușor cu ceilalți pentru că îi simți și pe ei ca parte a aceluiași univers. În plus, un moment de liniște împreună e priceless, părinții știu despre ce vorbesc.

6. Plantați un copac sau niște semințe

Tare am fi vrut și noi să plantăm câțiva copăcei azi, dar pentru că abia aseară ne-am întors din călătoria cu autorulota, nu am apucat să ne organizăm prea bine. În schimb, vom planta câteva semințe de plante aromatice într-un cofrag de ouă și le vom urmări evoluția, o altă activitate potrivită oricând.

7. Construiți o hrănitoare de păsări

Cu o iarnă așa de lungă, mai ales în zonele mai reci din țară, păsările încă mai au nevoie de ajutorul nostru. Puteți confecționa o hrănitoare de păsări din conuri de pin din coji de portocale sau chiar din tuburi de hârtie igienică. Pentru cei pasionați de păsări, găsiți aici un articol plin de idei cu activități despre acestea.

8. Faceți un Scavenger Hunt/Vânătoare de comori cu elemente ale naturii

În perioada asta, îmi place să adaug tot felul de nume de flori de primăvară, de păsări și de insecte, ca să le învățăm mai bine. Uneori ne distrăm desenând și o hartă cu locurile în care am putea să găsim minunile, alteori ne rezumăm la o listă scrisă sau printată.

9. Vizitați un muzeu cu o secție dedicată Pământului

Puteți merge la un muzeu precum Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, unde există și o expoziție de conștientizare a folosirii plasticului sau la Muzeul Național de Geologie – vezi aici și alte muzee din București pe care le poți vizita

10. Creați artă din elemente ale naturii, în aer liber, direct pe pământ

Atingeți pământul, simțiți-l și conectați-vă cu energia lui, folosiți elemente precum pietre, conuri, frunze căzute, ghinde și castane de toamna trecută, bețișoare. Am văzut că circulă și multe modele cu flori, dar vă încurajăm mai degrabă să nu rupeți așa multe flori pentru atâta lucru, ci doar să le admirați sau, dacă le culegeți, să le folosiți și în bucătărie mai apoi :).

11. “Gătiți” câteva plăcinte de noroi în parc sau într-o bucătărie de grădină (Mud Kitchen)

Nouă ne e tare dor de bucătăria noastră, una din cele mai iubite creații ale carantinei de primăvara trecută, în care am făcut multe activități drăguțe. Dacă voi nu aveți una, puteți pur și simplu să încurajați copiii să “gătească” în parc sau în pădure din “papaleașcă” sau elemente din natură.

12. Observați păsările primăverii

Luați binoclul cu voi și mergeți în parcuri sau păduri pentru a observa păsările. Primăvara este minunat să le asculți cântecul și să le spionezi printre crenguțe, vin atât de multe păsări care umplu spațiul cu energia și cântecul lor dulce. Aici găsiți și o aplicație simpatică de la SOR, cu sunetele pe care le produc păsările din parcuri și grădini.

13. Alegeți câteva cărți despre natură din bibliotecă

Noi am ales pentru azi Autobuzul Magic – În stupul de albine, de Joanna Cole, Bruce Degen, ca să povestim despre cel mai important polenizator, care ajută la păstrarea echilibrului ecologic și a biodiversității; Copacul Meu, de Gerda Muller – o carte despre magia copilăriei în natură; ceva despre ocean și impactul omului asupra lui – Autobuzul Magic, În adâncul oceanului, de Joanna Cole, Bruce Degen.

14. Faceți un colaj cu Planeta Pământ

Mi-a plăcut mult ideea de la Heart Crafty Things, vă arăt și eu mai tâziu ce ne-a ieșit nouă.

15. Preparați singuri hârtie

Găsiți aici instrucțiunile pas cu pas pentru acest experiment interesant. Noi am participat la un workshop în Macedonia de Nord și ne-a plăcut tare mult.

16. Faceți un experiment cu plastic

Știați că din lapte călduț și oțet puteți să confecționați propiul plastic? Noi am aflat de curând și abia așteptăm să punem în practică experimentul. Laptele se pune la încălzit, iar când începe să fiarbă ușor, se adaugă câteva linguri de oțet și se amestecă până se transformă în gel. Se lasă la răcit și se spală, iar așa veți obține “cheaguri” de plastic.

17. Pictați câteva pietre în modele cu planeta Pământ sau cu modele inspirate din natură

Pietricelele se spală și se șterg bine înainte de a începe opera de artă. Nu uitați să folosiți acuarele prietenoase cu mediul și fiți creativi.

18. Construiți împreună un puzzle cu tematică hărți sau biodiversitate

Noi avem în plan unul cu harta lumii și unul cu lumea oceanelor, iar pentru cei mici mai dintre noi, unul cu animale, din mai puține piese.

19. Creați crafturi și jucărioare din lucrurile de prin casă care altfel ar ajunge la gunoi

Activitatea preferată a copiilor mei este decupatul, așa că vom folosi șabloane și decupatul liber pentru a crea câteva tablouri din reviste vechi.

20. Faceți un experiment despre tipurile de sol

Căutați câteva tipuri diferite de sol, argilos, nisipos și sol brun. Umpleți câte o eprubetă cu fiecare tip și adăugați apă, pentru a vedea cum reacționează solul.

21. Explicați-le copiilor ce înseamnă amprenta de carbon

Fiecare dintre noi are un impact asupra mediului prin toate activitățile pe care le face zi de zi. În urma fiecărei zile, oamenii produc mai mult sau mai puțin dioxid de carbon. Puteți căuta împreună idei despre cum să vă reduceți amprenta de carbon ca familie, de exemplu, mai mult mers cu bicicleta, reduceți consumul de apă, reciclați și folosiți mâncarea rămasă pentru a inventa rețete noi.

22. Gătiți o budincă în straturile pământului sau încercați o rețetă earth-friendly

Mi-a plăcut foarte mult ideea de la LefbrainCraftbrain pe care nu am apucat încă să o punem în practică, de a crea o budincă delicioasă care urmărește structura pământului. Abia așteptăm să încercăm și revenim, desigur, cu varianta fără zahăr.

23. Începeți un jurnal al naturii

Ce puteți face cu un jurnal al naturii? Copiii pot presa plante pe care să le păstreze în jurnal, pot face schițe și desene despre descoperirile lor, pot lipi fotografii din diverse explorări sau pot scrie, atunci când sunt un pic mai mari. Iar pentru cei mai puțin crafty, puteți cumpăra Albumul Micului Explorator, o carte foarte simpatică pentru copiii iubitori de natură.

24. Modelați Planeta Pământ din plastilină de casă sau din plastilină prietenoasă cu mediul

Creați o mică planetă de plastilină albastră și verde, după modelul globului pământesc, în care să evidențiați continentele și oceanele.

25. Joaca pe întuneric

Iar când vine seara, vă puteți juca în cameră de-a v-ați ascunselea pe întuneric sau puteți spune povești misterioase (nu prea înfricoșătoare totuși), sub pretextul conservării de energie. Nu uitați să îndepărtați obiectele periculoase și să adăugați elemente fosforescente pentru un plus de magie. Iar dacă cerul e senin și aveți la îndemână un telescop, profitați de ziua asta călduță și blândă pentru a privi celelalte planete și stele și pentru a realiza cât de mici, dar iubiți suntem în acest Univers.


Să avem cu toții o Zi a Pământului minunată și să avem încredere că generația asta cu mânuțe mici și minți curioase are o șansă să facă lucrurile mai bune :). Happy Earth Day!

Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.

Featured photo: Pexels.com


* Disclosure: acest articol poate conține linkuri afiliate. Aceasta înseamnă că fără nici un cost adițional pentru voi, eu pot câștiga un mic comision dacă voi le accesați și faceți o comandă.

2 Comentarii

  1. Ada

    Ce idei minunate! Mare parte din ele le-am testat si noi de-a lungul timpului, dar e frumos sa fie toate puse la un loc! Cel mai mult ne-am distrat cu casuta de insecte, o tot investigam sa vedem daca a primit locatari

    Răspuns
    • andra

      Mulțumesc pentru aprecieri! Căsuțele pentru insecte și, de fapt, toate activitățile care au legătură cu ele :)) sunt și pe lista noastră scurtă de preferate <3.

      Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *