Zucchini bread sau chec baby-friendly cu dovlecel

Checuri (loaf breads), Dulci (fără zahăr), Mic dejun, Rețete

Suntem mari fani banana bread și alte checuri neconvenționale pentru rețetele românești (cu morcov, mere, fructe de pădure) și deschiși să cunoaștem din ce în ce mai multe. În zilele în care Carol merge la școală și se trezește cu alarmă, vrem ca totul să curgă smooth, așa că încerc să am la îndemână un mic dejun rapid, fie că e ceva ce se prepară instant, precum iaurtul cu granola de casă sau bruschete cu mozzarella și roșii uscate, fie că e ceva ce trebuie pregătit din seara de dinainte (poate un cheesecake, poate un chec).

Așa am ajuns să încercăm zucchini bread sau chec cu dovlecel (fie el zucchini sau altă varietate) pe care îl aveam de mult pe listă și tot consumam dovleceii pe alte rețete – pentru că ne place tare și îl folosim des, ca și pe ceilalți membri ai familiei sale (pepeni, castraveți, dovleci). Multe dintre voi mi-ați scris că ai voștri copii nu acceptă dovlecelul, însă este foarte posibil ca odată ce gustă din acest chec, să se răzgândească. Deci, iată, am găsit rețeta perfectă și pentru cei care îl adoră și pentru cei care nu îl suferă :)).

Sursă: Unsplash

În afară de gust și textură, dovleceii mai merită mâncați și din alte motive: sunt bogați în antioxidanți (nu îi decojiți, acolo se află spuma), vitamina A, apă și fibre – ceea ce se traduce printr-un ajutor în digestie. Bineînțeles, l-am reinterpretat în maniera cu care v-am obișnuit, fără zahăr, fără praf de copt și fără alte ingrediente care sunt necesare. Încercăm să ne păstrăm obiceiurile alimentare sănătoase mai ales acum că cei mici au mai crescut și apar noi contexte cu provocări gastronomice, așa că acest preparat este în totalitate baby-friendly și kid-friendly.

A fost exact cum ne așteptam, cu o aromă subtilă de dovlecel, o textură catifelată și ușor rumenit la suprafață și l-am mai face de fiecare dată când avem ocazia.

Cum pregătim zucchini bread?

Ingrediente:

Ustensile:

Mod de preparare:

  • Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius, modul sus-jos.
  • Se rade dovlecelul pe răzătoarea mică într-un bol. Nu îl decojiți, în coajă se află cea mai mare concentrație de nutrienți. Dacă este extrem de zemos, scurgeți puțin din zeamă, fără să îl stoarceți.
  • Într-unul din boluri, amestecați cu o lingură de lemn ingredientele uscate, adică făina, scorțișoara, nucșoara și vanilia. Dacă vreți să fie un pic mai spicy, puteți adăuga chiar cuișoare măcinate sau ghimbir.
  • Într-un bol mediu, amestecați ingredientele umede. Spumați bine ouăle cu un mixer, adăugați uleiul și dovlecelul și amestecați ușor.
  • Combinați cele două compoziții, cu mișcări lejere de sus în jos, adăugând în ploaie nucile pecan și stafidele (dacă doriți) până făina cu condimente se încorporează în compoziția umedă. Aluatul este ușor fluid, nu foarte gros. Atenție, nucile nu se recomandă a fi introduse întregi înainte de 3-4 ani, în funcție de copil, iar sfărâmate în bucățele înainte de 2-3 ani.
  • Puneți hârtie de copt într-o tavă de cozonac/chec și turnați aluatul în formă. Timpul de coacere variază, noi l-am lăsat cam o oră. Puteți face testul cu scobitoarea, care trebuie să iasă în mare parte curată.
  • Se lasă la răcorit (teoretic) și se taie în felii. Yum! Nici prea umed, nici prea uscat, ușor dulceag și cu gust de stafide, pe alocuri crocant și cu gust de nucă! Ne-a plăcut la nebunie, sper să intre și pe lista voastră de mic-dejunuri pregătite de cu seară sau de gustări sănătoase.

Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.

* Disclosure: acest articol poate conține linkuri afiliate. Aceasta înseamnă că fără nici un cost adițional pentru voi, eu pot câștiga un mic comision dacă voi le accesați și faceți o comandă.

2 Comentarii

  1. Mara Tudorache

    Buna, am facut si eu checul si compozitia mi a iesit mai densa n as zice ca era fluida dar nici f groasa.Am pus nuca si scortisoara si vanilie.E intereaant gustul.L am lasat vreo 45 min si tot e umed in interior dar crusta e coapta si testul cu scobitoarea e ok.

    Răspuns
    • andra

      Poate mai trebuie totuși un pic copt, poți pune o hârtie de copt deasupra astfel încât crusta să nu se ardă. E foarte importantă și textura, făinurile au grad de absorbție diferit și asta duce la situații în care aluatul iese mai gros sau mai subțire decât ce ne-am dori.

      Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *