Pandișpan pufos cu vișine – rețetă baby-friendly

Dulci (fără zahăr), Mic dejun, Rețete

Ați zice că pufoșenia asta nu poate să iasă fără praf de copt sau zahăr, însă adevărul e că acest pandișpan crește pufos ca un făt-frumos, doar să puneți un strop de încredere și dragoste.

Nu prea am reușit să gust mare lucru, pentru că cei mici au tăbărât chiar și pe porțiile noastre, dar este un desert satisfăcător chiar și pentru un adult. Gustul este dulceag-acrișor, textura moale și aerată, singurul lucru cu care nu prea mă împac atunci când nu folosesc deloc zahăr este mirosul ușor de ou copt, care nu rămâne acoperit complet de aroma vaniliei și a vișinelor. În orice caz, dacă plănuiți să o faceți pentru un festin de adult, vă recomand să folosiți 2-3 linguri de zahăr de cocos, este suficient pentru o prăjitură cu atâtea fructe. Noi nu am folosit deloc de această dată.

Sursă: Unsplash

Tips&tricks

Puteți folosi tot felul de fructe, însă, personal, varianta cu vișine îmi amintește de copilărie și tare îmi place. Pandișpanul ăsta merge bine cu caise, cu cireșe, cu căpșuni, cu zmeură, ba chiar cu prune, după preferințe și anotimp.

Eu am folosit în această dimineață vișine congelate, în așteptarea celor proaspete care probabil se vor mai lăsa așteptate. Ce e de făcut în plus când folosim fructe congelate? Ele trebuie dezghețate și scurse bine, pentru a rămâne ușoare și nu foarte zemoase, altfel există riscul de a se lăsa la fund în prăjitură. Desigur, și cele proaspete trebuie scurse bine, dacă alegeți să le scoateți sâmburii.

La cuptor este de preferat să folosiți o formă metalică, nu vas de yena sau ceramică, pentru o coacere uniformă.

Ingrediente

  • 7 ouă
  • 220g făină
  • 1-4 linguri de zahăr de cocos, după preferințe (opțional, pentru copiii mari și adulți)
  • un praf de vanilie
  • 700-800g vișine

Ustensile

  • tavă de copt (a mea are aproximativ 15x30cm)
  • strecurătoare
  • boluri
  • mixer
  • spatulă
  • cântar de bucătărie
  • hârtie de copt

Mod de preparare

  • Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius, modul sus-jos;
  • Se separă albușurile de gălbenușuri;
  • Se bat albușurile spumă tare, până când spuma nu cade din castron dacă îl întoarcem cu susul în jos;
  • Dacă optați pentru varianta cu zahăr de cocos, acum este momentul să îl adăugați și să continuați baterea spumei până la omogenizare; altfel, adăugați doar vanilia;
  • Se adaugă și gălbenușurile și se spumează ușor în continuare;
  • Pentru încorporarea făinii există două posibilități, cu diferențe mici în rezultatul final. Dacă vreți să o mixați în amestec, atunci este necesar să puneți jumătate din cantitatea de făină, să o mixați la viteză foarte mică și apoi să procedați la fel cu cea de-a doua jumătate. Dacă folosiți spatula, atunci adăugați toată făina de la început și încorporați-o lejer, cu mișcări fluide de jos în sus.
  • Aluatul este gata, urmează să îl turnați în tavă și să îl uniformizați ușor cu spatula.
  • Adăugați vișinele bine scurse; dacă vi se pare că încă au exces de zeamă în ciuda eforturilor, le puteți tăvăli prin făină sau griș. Azi eu nu am avut nevoie;
  • Unele dintre vișine presați-le în adâncime, pentru a avea fructe pe toată înălțimea pandișpanului;
  • Lăsați pandișpanul la copt 25-30 de minute și dacă vreți să îl urmăriți, faceți-o doar pe furiș, pe geamul cuptorului.

Nu prea mai sunt multe de zis, decât că împărțirea echitabilă nu a fost un succes în familia noastră și că s-a cerut bis :D. Să aveți poftă!

Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *