Tort-șantier cu carob și vișine – tort baby-friendly fără zahăr

Dulci (fără zahăr), Rețete, Torturi

Una din tradițiile pe care le respectăm fără discuție de ziua copiilor este să aibă un tort făcut de mine. Îmi aduc aminte cu mare drag de fiecare în parte: de tortul făcut în cameră la Gura Portiței în care am stricat mixerul de mână pentru că am încercat să blenduim migdale cu curmale și unde primeam ingrediente din sat doar când se duceau angajații special cu barca, de tortul cu trei straturi de mousse de la prima aniversare cu copii, de tortul cu fructe de pădure pe care l-am transportat cu mare atenție tocmai până la Edenland, de tortul din lockdown împărțit în curtea interioară. Asta ca să vorbesc doar despre câte un tort, pentru că în ultimii 3 ani, deoarece am sărbătorit altă dată față de ziua lui propriu-zisă, am avut parte chiar de câte două torturi :)).

Pentru aniversarea de 5 ani ai lui Carol, am vrut să fac un tort diferit de cele din anii anteriori. Puiul mic avea o singură cerință, să fie cu mașini, pentru că i-a plăcut foarte mult cum am decupat anul trecut câteva mașini din fructe, iar eu am făcut întocmai. Uitându-mă prin pozele de pe Pinterest cu torturi cu mașini, am găsit unele foarte drăguțe care imitau un mic șantier și am știut din primul moment că e cel potrivit pentru noi, anul acesta.

Tortul l-am gândit cam așa: un blat mare de carob care va fi tăiat în două părți, însiropate cu sucul scurs de la vișine. Între ele, am pus un strat de banane mixate, un strat de cremă de mascarpone cu carob și un strat de vișine. Peste toate acestea vine următoarea parte de blat, care va fi îmbrăcat în aceeași cremă de mascarpone și carob. Iar apoi, urmează și opera de artă, sau, mă rog, încercarea. Jumătate de tavă de biscuiți de carob sfărâmați fiecare în ritmul lui, unii mai mărunt, alții mai neglijent, care să imite pământul.

Mi-am permis să mă joc liniștită și a fost cel mai plăcut mod de a orna din câte am încercat vreodată. Am făcut chiar un 5, vârsta puiului, ca și cum ar fi trecut excavatorul pe acolo, am aranjat două mașinuțe utilitare și am umplut remorca uneia din ele tot cu biscuiți sfărâmați, am făcut o grămăjoară lângă excavator și am presărat pe margini resturile de biscuiți.

Ca tradiția să fie completă, tortul se consumă în familia noastră la micul dejun. Cum nu prepar torturi cu zahăr sau cu agenți de afânare, pot spune chiar că e o super gustare, sănătoasă și consistentă și nu prea reușim să ne oprim după prima felie. Așa că am pus la cale o avalanșă de baloane când copiii deschid ușa, am pregătit tortul și lumânările și am așteptat nerăbdători să ne întâlnim după somn.

Tips & tricks

  • Pentru blat eu am folosit o formă de tort de 28cm – e foarte important să ajustați cantitățile la dimensiunea pe care o folosiți voi.
  • Eu am folosit 10 ouă bio, care sunt micuțe, dar dacă ale voastre sunt mari, puteți pune 8-9.
  • Pentru unul dintre torturi (că, bineînțeles, de data asta am făcut două exact la fel, așa succes a avut) am folosit smântână grasă, pentru că lotul de smântână proaspătă a avut o problemă și a expirat mult înainte de termen. A ieșit foarte gustos și cu astfel de smântână (35 %), care nu este special pentru frișcă, doar că, în acest caz, crema se întinde un pic mai greu (este mai țeapănă).
  • Puteți pune o linguriță de miere în blat și o linguriță de miere în cremă, dacă ai voștri copiii sunt mai mari; este super suficient și tortul este delicios și fără, pe încercate. Eu am pus o linguriță de miere doar în cremă, la tortul cu smântână normală, care e ceva mai acrișoară decât smântâna proaspătă de frișcă, iar blatul l-am lăsat fără.
  • Partea de sus a blatului e bine să o însiropați mai mult decât pe cea de jos, unde stratul de vișine oricum își va mai lăsa zeamă și după ce le-ați scurs.
  • Eu folosesc vanilia de la Sonnentor care îmi place tare și v-o recomand, e mult mai economică și practică decât păstăile proaspete și gustul la fel de divin.

Iar acum să vă povestesc în detaliu cum se și prepară gustoșenia asta.

Ingrediente:

Blat:

Cremă de frișcă cu mascarpone:

Interior și ornament

  • 1kg vișine fără sâmburi
  • zeama de la vișine
  • 3 banane coapte
  • 10 biscuiți cu carob, sfărâmați
  • mașinuțe utilitare de jucărie, sau chiar comestibile dacă aveți mult timp liber :))

Ustensile:

Mod de preparare:

Blat

  • se preîncălzește cuptorul la 170 de grade Celsius, modul cu ventilație;
  • se pregătește tava cu fund detașabil cu hârtie de copt; eu o pun doar pe fundul tăvii, ca să nu iasă cute pe margini, după care, când scot tortul din cuptor, separ ușor blatul de margini cu un cuțit, înainte să scot pereții formei;
  • se separă ouăle – albușurile se pun într-un castron mare și se bat spumă tare cu mixerul, până când spuma stă fixă dacă întoarcem castronul cu susul în jos (durează, de regulă, câteva minute, și nu este nevoie să adăugați nimic ca să se întâmple asta);
  • gălbenușurile se pun într-un castron mic și se spumează și ele un pic, după care se adaugă peste albușuri și se mixează împreună doar câteva secunde;
  • făina se amestecă cu carobul și cu vanilia într-un bol separat și se cern prin sită, pentru a se încorpora cât mai uniform;
  • se adaugă amestecul de făină, carob și vanilie peste amestecul de ouă, le puteți pune tot cernute, pentru a evita formarea cocoloașelor;
  • se încorporează cu mare lejeritate, cu o spatulă, cu mișcări ample de sus în jos, fără a amesteca sau freca. Scopul este să rămână aluatul cât mai spumos și pufos, ceea ce înseamnă că trebuie să lucrăm cât mai ușor și lin, până amestecul devine omogen;
  • odată ce l-ați omogenizat, nu pierdeți timp prețios – turnați amestecul în tava deja pregătită și băgați-o în cuptorul încins;
  • uitați de el vreo 55-60 de minute, fără să îl sâcâiți deschizând ușa cuptorului;
  • la final, scoateți-l din cuptor și lăsați-l la răcorit; despărțiți blatul de pereții tăvii cu un cuțit înainte să desfaceți forma, pentru a nu crăpa blatul;
  • scoateți blatul din formă și lăsați-l la răcorit pe un grilaj special sau chiar pe grill-ul de la cuptor;
  • după ce s-a răcorit suficient, tăiați blatul în două cu ajutorul unui feliator, pentru a obține blaturi de înălțime egală.

Crema de mascarpone și carob

  • când blatul este aproape rece, mixați câteva minute mascarponele cu 50-60g de carob trecut prin sită;
  • în alt bol, mixați smântâna proaspătă până devine frișcă, cu o linguriță de miere (opțional) și pulbere de vanilie; atenție, dacă folosiți smântână de frișcă, nu mixați excesiv, pentru a nu o transforma în unt; dacă folosiți smântână grasă, mixați-o până face cute drăguțe (1-2 minute e suficient, ea e deja destul de tare);
  • amestecați frișca cu mascarponele și mai mixați câteva secunde, până la omogenizare;
  • crema trebuie făcută chiar atunci când aveți de gând să o folosiți, ca să fie mai ușor de întins.

Sucul de vișine și crema de banane

  • cât timp tortul e la cuptor, scoateți sâmburii din vișine sau vișinele din congelator și lăsați-le la scurs/dezghețat;
  • eu ajut puțin vișinele congelate punându-le într-o oală mică să le încălzesc ușor, pentru a-și lăsa zeama mai repede;
  • scurgeți bine vișinele presându-le ușor, iar cu toată zeama obținută, însiropați atent blaturile, în special partea de sus (pe cea de jos se va mai scurge oricum suc din vișine);
  • mixați 3 banane coapte cu mixerul până devin cremă.

Montarea tortului

Totul e pregătit, urmează doar să montați propriu-zis tortul:

  • Blatul de jos, bine însiropat, se unge cu crema de banane;
  • Se adaugă apoi un strat de cremă de mascarpone și apoi vișinele îngrămădite deasupra;
  • Se așază celălalt blat însiropat;
  • Se unge tot tortul cu cremă de mascarpone, atât deasupra, cât și pe margini;
  • Se așază mașinuțele utilitare și biscuiții sfărâmați, după bunul plac.

Tortul e gata și abia așteaptă să fie mâncat! Pe noi ne-a cucerit, așa că l-am trecut pe lista noastră de preferate și abia așteptăm următoarea ocazie să îl mâncăm :D. Iar invitații au fost și ei încântați.

Să aveți poftă!

Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.

* Disclosure: acest articol poate conține linkuri afiliate. Aceasta înseamnă că fără nici un cost adițional pentru voi, eu pot câștiga un mic comision dacă voi le accesați și faceți o comandă.

0 Comentarii

Confirmări/Notificări

  1. Biscuiți de ciocolată baby-friendly (biscuiți cu carob) - Momadica - […] biscuiți de ciocolată de carob au fost cireașa de pe tortul-șantier pe care l-am făcut de ziua lui Carol.…

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *