Idei de meniu săptămânal de toamnă târzie pentru o alimentație echilibrată (pentru toată familia)

Idei de meniu, Rețete

A trecut ceva timp de când nu am mai publicat idei pentru meniul săptămânal, deși noi așa funcționăm bine în continuare. Azi revin cu un meniu de care vreau să vă povestesc de mult timp, cu specific de toamnă târzie. Toamnă care abia de vreo două zile a auzit că i-a venit vremea și pe care o primim cu brațele și frigiderele deschise.

Pentru noi e foarte important să ne acordăm la natură, la anotimpuri, la ciclurile anului. În plus, așa încurajăm și micii producători locali de la care cumpărăm o parte din legumele și fructele de sezon.

Ne-am înarmat cu dovleci, rădăcinoase, gutui coapte, pere, mere, merișoare, ciuperci, conopide, broccoli și brocccolini, sfeclă, cartof dulce, verze mari și de bruxelles, vinete, mangold, kale, cartofi și multe mirodenii ca să facem față ultimelor săptămâni de toamnă și să intrăm cu forțe proaspete în hibernare.

Cum și de ce concepem un meniu de sezon

Despre beneficiile vizibile ale unui meniu săptămânal v-am povestit în repetate rânduri. Însă care sunt avantajele de a lucra cu ce ne oferă sezonier natura?

  • Ne ajută să nu ne plictisim de alimentele pe care le mâncăm toată ziua bună-ziua și să fim creativi cu rețetele;
  • Toamna asta a fost magie pură și căldură, însă curând zilele se vor răci și ceaiul cu scorțișoară, dovleacul copt cu ghimbir și tartele cu pară și gutuie își vor intra în drepturi, ca de fiecare dată. E ca un ritual pentru noi să gătim aceleași feluri, toamnă de toamnă, iar copiii abia așteaptă rețetele lor preferate.
  • Când fructele și legumele sunt mâncate în sezonul lor propriu, sunt mai dense în nutrienți și au șanse mai mari de a fi crescute local.
  • Ritmul nostru diferă în funcție de fiecare sezon. Vara preferăm rețetele răcoritoare și rapide, primăvara vrem să încercăm toate rețetele cu fructe și frunze, iar pe final de toamnă și cât suntem acasă din iarnă, ne facem cuibul nostru în bucătărie, unde lăsăm cuptoarele, slow-cooker-ele și oalele să facă parte din poveste.
  • Oricât de urban am trăi, corpul nostru are nevoie să fie în armonie cu natura. Cum îl putem ajuta? Oferindu-i, în lunile reci, mâncăruri yang care ne ajută să ținem hormonii în echilibru, să ne sporim energia și să ne asigurăm că sistemul imunitar funcționează bine.

Tips&tricks în pregătirea preparatelor

  • În meniul din această săptămână am introdus rețete permisive în ceea ce privește creativitatea, rapid de făcut, fără prăjeli sau zahăr, potrivite de la mic la mare.
  • De anul trecut, am introdus gofrele în meniul nostru săptămânal, pe care le gătim la acest aparat de la Breville. Mi se par atât de faine și potrivite dimineața, fie în variantă dulce sau sărată. Promit să revin cât se poate de rapid și cu rețeta pe care v-am promis-o, cea care merge adaptată la orice idee aveți în minte. Ea este foarte gustoasă în varianta pe care v-am propus-o, cu pere și gutui rase în compoziție.
  • Ne place la nebunie să mâncăm overnight oats, atât pentru faptul că este o rețetă extrem de versatilă, cât și pentru faptul că este unul din mic-dejunurile care merg pregătite de seara, pentru dimineți cât mai line.
  • Dovleacul este bogat în vitamine, minerale și antioxidanți. Pentru o masă care să conțină potasiu, vitamina A și fier, includeți cu încredere feluri cu dovleac.
  • Păstrăvul somonat este, de fapt, păstrăv curcubeu care are o alimentație asemănătoare cu cea a somonului. Pentru un prânz în culorile toamnei, este o opțiune perfectă din gama de pește.
  • Chipsurile la cuptor pot fi din orice legume vă plac. Noi combinăm cel mai des cartofii albi cu cartofii dulci, îi îmbăiem în rozmarin, îi stropim cu ulei de măsline și îi lăsăm la 200°C pentru 20-25 de minute.
  • Pleurotus este o ciupercă pe care o adorăm și o consumăm în multe feluri. Pentru un quiche delicios, sotați 2-3 minute pleurotusul cu usturoi proaspăt, combinați-l cu ouă, smântână și verdeață și turnați totul în interiorul crustei de quiche.
  • Slow-cookerul este, în continuare, unul dintre prietenii noștri cei mai buni. Atunci când gătim carne, o condimentăm bine, adăugăm un strop de lămâie/portocală, un pic de usturoi proaspăt și o lăsăm pentru 4-4 ore jumătate la intensitate mare.
  • Kale este un alt aliment pe care încercăm să îl introducem în alimentația noastră, mai ales atunci când este în sezon. Vitamina A, vitamina C, vitamina K și acidul folic sunt doar câteva motive pentru care vrem să facem asta.
  • Puneți în supa cremă de rădăcinoase cât mai multe legume: morcovi (portocalii, galbeni, mov), cartofi (normali sau dulci), păstârnac, țelină, rădăcină de pătrunjel, sfeclă, ba chiar ridichi. Adăugați ceapă, usturoi și ierburi, precum rozmarin și pătrunjel, iar în castron asezonați cu un strop de ulei de măsline, și, pentru iubitorii de brânzeturi, câteva bucățele de parmezan.

Meniu săptămânal pentru toată familia

Luni

Mic dejun – Overnight oats cu mere și scorțișoară; se amestecă laptele cu iaurtul, se adaugă fulgi de ovăz, mere rase, caju/nuci, scorțișoară, cardamom, cuișoare și se lasă la frigider peste noapte într-un borcan

Prânz – Păstrăv somonat cu sos de muștar și rădăcinoase coapte (morcov, păstârnac, pătrunjel, țelină)

Cină – Salată de quinoa cu broccoli și feta; împreună cu verdeața, semințe de dovleac și câteva roșii cherry, puneți de o salată pe cinste

Gustare – Dovleac copt cu condimente de toamnă

Marți

Mic dejun – Brioșe cu morcov și ghimbir la care am adăugat un toping de ghimbir ras cu lămâie și miere (pentru copiii peste 1 an)

Prânz – Quiche cu pleurotus – aluatul nostru preferat de quiche este acesta

Cină – Varză întreagă coaptă

Gustare –Biscuiți cu gutuie

Miercuri

Mic dejun – Toast cu brânză de capră și smochine

Prânz – Curcan slow-cooked cu salată de varză și chipsuri la cuptor

Cină – Dovleac plăcintar umplut cu spanac, brânză și ceapă verde

Gustare –Fructe proaspete

Joi

Mic dejun – Omletă cu brânză și broccoli

Prânz – Porc slow-cooked cu salvie și legume sotate

Cină – Vinete pe grill; se potrivesc de minune cu un sos de iaurt

Gustare – Sticksuri de morcov și castravete

Vineri

Mic dejun – Gofre cu pară și gutuie

Prânz – Paste cu pesto de busuioc și kale; frunzele de kale se adaugă în blender, atunci când preparați pesto

Cină – Tartă cu pere, nuci și gorgonzola, absolut delicioasă

Gustare – Fructe proaspete

Sâmbătă

Mic dejun – Plăcintă cu dovleac

Prânz – Supă cremă de rădăcinoase;

Cină – Salată de conopidă cu cheddar

Gustare – Mix de nuci

Duminică

Mic dejun –Plăcintă cu dovleac și înghețată de cătină

Prânz – Gulaș de vită

Cină – Chifteluțe de sfeclă

Gustare – Crumble de pere, un desert superb și rapid pe care îl facem mereu când ne amintim de el :))


Sper să vă bucurați de acest meniu cu arome de dovleac și scorțișoară împreună cu prietenii și familia. Aștept cu drag ideile voastre preferate de rețete de toamnă în comentarii, iar pentru detalii suplimentare sunt aici, ca întotdeauna.

Iar pentru meniu în format pdf, numai bun de printat, la rezoluție mare, vă invit să vă abonați la newsletter, unde vă așteaptă multe alte surprize.

Sursă foto: Unsplash


Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.

* Disclosure: acest articol poate conține linkuri afiliate. Aceasta înseamnă că fără nici un cost adițional pentru voi, eu pot câștiga un mic comision dacă voi le accesați și faceți o comandă.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *