Hanul Vatra – un weekend cu copiii în Oltenia de sub Munte

Călătorii și aventuri, La sat, Natură, România

Primăvara asta am dat startul unui nou sezon de descoperiri family-friendly în România – locuri în care ne simțim bine de la mic la mare; în care ne relaxăm și ne distrăm în egală măsură; le testăm și apoi vă povestim cum a fost. Împreună cu Alex, soțul meu, și cei trei copii de 7 ani, 5 ani și 2 ani, căutăm acele cazări-experiență, în care să ne încărcăm cu energie bună pentru o nouă săptămână plină în București.

La Hanul Vatra am pendulat constant între setea de a cunoaște împrejurimile satului Costești și dorința de a pune ceasul pe hold, de a ne juca de-a v-ați ascunselea în căsuța mică de lemn, de a alerga pe pajiștea deja verde; de a asculta râul din spatele hanului și de a ne relaxa în razele unui soare prea blând cu noi; de a ne plimba cu bicicletele pe pășune, de a ne imagina cum arată curtea magică vara, când se umple de licurici și de a ne bucura că suntem împreună, aici, acum.

De ce este potrivit Hanul Vatra pentru familii?

Am ajuns la Hanul Vatra în urma recomandărilor primite din comunitatea Momadica. Deși este o cazare care s-a remarcat până în prezent pentru arhitectura unică și partea culturalo-istorică, am găsit un loc în plină reconversie: din ce în ce mai multe familii au început în ultima vreme să îi calce pentru prima oară pragul și, mai apoi, să revină pentru pajiștea superbă, atmosfera relaxată și activitățile ce pot fi făcute în preajmă.

De ce credem că Hanul Vatra merită încercat în această formulă?

  • pentru că vei găsi aici un cadru perfect pentru activități distractive atât pentru părinți, cât și pentru copii
  • pentru că ai locuri de joacă, atât în exterior, cât și în interior
  • pentru drumețiile interesante care se pot face în împrejurimi, atât pentru a explora natura, cât și pentru a descoperi cultura locului
  • pentru atmosfera relaxată, copiii sunt mereu bineveniți și încurajați să se joace
  • pentru curtea cu râu în spate, în care vara se ține festivalul licuricilor, iar în celelalte sezoane este un loc minunat de a te pierde printre copaci, de a inventa jocuri, de a te ascunde în căsuța mică de lemn
  • pentru că poți descoperi o cultură aparte, cea a vâlcenilor, cu culele și ceramica lor
  • pentru că ai acces la biciclete gratuite pentru toată familia
  • pentru că să fi cazat într-un fost stabiliment balnear este ca o incursiune în vremurile de acum o sută de ani, o lecție vie de istorie.

Cum se ajunge la Hanul Vatra

Am pornit din București într-o după-amiază însorită de vineri spre poalele masivului Buila-Vânturarița, cel mai mic parc național din țară. După vreo două opriri logistice, am ajuns în Comuna Costești, în puțin peste 3 ore.

Deși încă nu se vedeau primele semne ale primăverii, ne-am bucurat de drumul printre dealuri și de iarba deja verde, fremătând a anotimp nou.

Am observat încă de la distanță frumosul han, care parcă s-a teleportat aici din alte vremuri. Nu aveam cum să îl ratăm, ne-a atras atenția încă de la început poienița superbă din spatele hanului, unde aveam să ne jucăm ore în șir.

Cum a fost experiența noastră

De îndată ce am călcat pragul hanului, am fost întâmpinați de un măr-țișor, adică de un măr legat cu șnur de mărțișor, ceea ce a fost amuzant și simpatic, mai ales pentru copii care au prins imediat jocul de cuvinte. Gazdele foarte amabile ne-au făcut turul hanului și ne-au îndrumat spre apartamentul care urma să ne găzduiască pe durata weekendului. Pe durata discuției noastre, copiii au primit creioane colorate și foi de colorat, bucuria micilor.

Clădirea hanului datează din 1939, când a fost ridicată ca stabiliment balnear, folosind apele minerale din zonă. Regele Carol al II-lea își dorea să transformă localitatea Costești în stațiune turistică și, într-adevăr, cunoaștem acum motivele pentru care ar fi fost un plan foarte bun. În 2008, structura a fost reabilitată după vechea arhitectură, iar atmosfera din interior aduce a perioada interbelică.

Câteva familii cu copii luau masa în sala generoasă, iar alte câteva se relaxau pe pajiștea deja verde, unde poți să asculți râul care curge liniștit. Seara, pajiștea s-a umplut de luminițe și o atmosferă tainică a cuprins întreg hanul, auzindu-se doar câte vreun câine sau cocoș din apropiere.

A doua zi am redescoperit hanul și pajiștea în tihnă, copiii s-au jucat de-a v-ați ascunselea și am trecut pe podurile din spatele hanului.

După ce ne-am încărcat cu energie bună din natură, am pornit spre Casa Răsturnată și Castelul Vrăjitoarelor, nu înainte de a ne lăsa surprinși de o cafenea de specialitate excelentă în drumul nostru. La întoarcere, ne-am alergat puțin și prin pădurea colorată.

După-amiaza am păstrat-o pentru o cursă de biciclete, un pic de relaxare pe șezlonguri și un atelier de olărit pentru copii.

Printre toate activitățile am reușit să ajungem și la culele vâlcene, unde am avut parte de un tur ghidat pe final de program și unde am aflat lucruri tare interesante.

Duminică dimineața am petrecut ceva timp și la locul de joacă de interior, unde cei mici au dat iama în jucării. Iar apoi, înainte de plecare, am pornit pe traseul de două ore care începe chiar în spatele hanului, inaugurat de Oltenia de sub Munte. Noi am scurtat o parte, dar am mers suficient cât să vedem turmele de oi păscând nestingherite, să descoperim istoria fântânilor și troițelor din zonă dar și să sărim pârleazul, la propriu.

În drumul nostru spre casă, am oprit la restaurant Simfonia, din Râmnicu Vâlcea, unde am gustat o caracatiță excelentă și cel mai bun desert ever: Baked Alaska, după care încă tânjesc.

Ce facilități există

Construcția a fost ridicată de către o familie de boieri din sat, care își doreau să valorifice apele minerale din apropiere – și au construit un stabiliment balnear compartimentat cu 14 băi la parter și 14 camere la etaj.

Ce am găsit la Hanul Vatra?

  • 9 camere duble, 4 triple si un apartament
  • Restaurant cu sală de mese generoasă și scaune boierești și terasă, cu bufet suedez și mâncare gătită proaspăt, în care se încearcă folosirea resurselor locale și sezoniere
  • loc de joacă interior
  • o saună – care din păcate nu a fost accesibilă la momentul vizitei noastre acolo
  • poiana mare cu căsuță din lemn, leagăne pentru copii și șezlonguri pentru cei dornici de leneveală sub razele soarelui sau la lumina lunii
  • biciclete gratuite chiar în curtea hanului
  • wifi în toată locația

Cum arată camerele

Noi am stat în apartamentul de la etaj, care ne-a plăcut foarte mult, obiectul nostru preferat fiind dulapul din lemn masiv pictat cu elemente florale. Copiii au fost și ei tare încântați de acest dulap și l-au transformat într-un portal magic prin care te “dezaparatezi”.

Apartamentul are și balcon, baie proprie, pat dublu și două paturi single, deci este potrivit pentru o familie cu doi sau trei copii (există și posibilitatea de a adăuga pătuț pentru bebeluș). Elementele din han sunt din ceramică lucrată manual, piatră naturală, stejar și ne-am bucurat să vedem detaliile originale ale clădirii vechi, îmbinate cu elemente specifice zonei – crucile comune fanarelor din zonă.

Paturile sunt și ele acoperite cu țesături artizanale, pe jos sunt covoare cu motive locale, iar apartamentul, cât și celelalte camere, au baie proprie.

Pe holuri am fost atenți la fiecare pas să vedem ce obiecte interesante mai găsim: lămpi, sfeșnice din fier forjat, broderii, artizanal, birouri vechi, farfurii de ceramică expuse pe pereți, alături de tablouri misterioase.

Cum este mâncarea

Când plecăm în excursii atât de scurte, ne e tare de ajutor bufetul de la micul dejun. Pentru prima masă a zilei am găsit roșii, castraveți, unt, dulceață, zacuscă, salată de vinete, brânză, lapte, ouă, apă la discreție, ceai, cafea, limonadă.

Există opțiunea de bufet atât pentru prânz, cât și pentru cină, cu feluri de mâncare precum păstrăv cu cartofi, salate garnitură, carne de porc la cuptor, grătar, fasole verde cu usturoi. Povestind cu Irina, am aflat că aici se încearcă aprovizionarea cu alimente locale și includerea femeilor din comunitate, care pregătesc mâncare tradițională cu drag. Noi am simțit că ar fi loc de mai multă varietate, însă se pot transmite preferințele/restricțiile alimentare înainte de a ajunge la Hanul Vatra, astfel încât fiecare să se bucure de o masă copioasă, fie ea vegetariană, vegană sau cu alte specificații.

Ce activități poți face la han

  • Un traseu tematic care pleacă chiar din spatele Hanului Vatra, care include cele mai importante obiective din sat
  • Biciclete gratuite
  • Copii primesc creioane personalizate și o foaie de colorat cu obiectivele turistice din zonă
  • Festival al licuricilor pentru că vara este plin de licurici
  • O bălăceală cum se cuvine în râul din spatele curții
  • Ateliere de olarit cu un meșter olar
  • Relaxare pe șezlonguri și jocuri pe pajiștea uriașă

Ce activități poți face în zonă

Noi am pornit cu gândul că în zona Costești-Horezu ne vom concentra mai ales pe olărit. Știm deja cât de mult le place copiilor să lucreze cu mâinile și cât de benefică este această activitate pentru imaginația și motricitatea lor, așa că profităm de fiecare ocazie pentru a-i aduce mai aproape de această activitate.

Daaar, deși parțial așa a și fost, am avut parte de muulte alte surprize plăcute:

  • am participat la un atelier de olărit și pictură special pentru cei mici în Horezu, de unde am plecat acasă cu o mulțime de obiecte făcute de copii;
  • am vizitat culele vâlcene de la Măldărești, foste turnuri de apărare ulterior folosite ca locuințe, ce au peste 500 de ani istorie; acestea din zonă sunt și printre cele mai bine păstrate;
  • ne-am distrat făcând poze la Căsuța Răsturnată și jucându-ne la locul amenajat din curtea acesteia;
  • am alergat printre copacii din Pădurea Colorată;
  • ne-am deghizat la Căsuța Vrăjitoarelor;
  • am povestit despre fântânile vechi și utilitatea lor;

Nu a trebuit să ne chinuim prea mult pentru a găsi persoanele potrivite pentru toate aceste activități, multe dintre ele ne-au fost recomandate chiar de Irina, gazda noastră de la han.

Deoarece timpul a fost scurt, ne-au rămas multe activități și pentru data viitoare precum:

  • Muzeul Trovanților
  • Mânăstiri, precum Mânăstirea Hurezi (UNESCO), Bistrița, Arnota
  • Parcul National Buila Vânturarița – cel mai mic parc național din țară – intrarea în parc fiind la mai puțin de 5km de Han, unde se pot parcurge trasee montane
  • Cheile Bistriței, cele mai înguste din tara
  • Peșteri: Muierii, Urșilor, Polovragi
  • Biserica 44 de izvoare (1701) și, la marginea padurii, încă doua mici bisericuțe ce datează de la 1600

Ce zic copiii

Copiilor le-a plăcut enorm curtea cu râul care trece prin spatele casei. Când au auzit că există aici un Festival al Licuricilor au trecut pe lista lor această destinație și pentru toiul verii.

S-au bucurat să exerseze arta olăritului alături de cei mai pricepuți meșteri, dar și să ne plimbăm pe câmpurile de pe traseul care începe în spatele hanului, unde am găsit mieluți jucăuși, fântâni bătrâne și am sărit pârleazuri.

Bine de știut

  • Există posibilitatea de a adăuga un pătuț de bebeluș în cameră, fără alte costuri suplimentare;
  • Camera se preia la ora 14:00 și se predă la ora 11:00;
  • Există magazine în apropiere, însă este recomandat să veniți cu scutece, șervețele și altele imediat necesare copiilor mici;
  • Copii sub 6 ani au gratuitae la masa si cei intre 7 – 14 ani achita doar 50%
  • La restaurant există scaun de masă pentru copil
  • Nu există meniu special pentru copii, însă pentru cerințe speciale de meniu, anunțați dinainte și sigur veți găsi o variantă potrivită
  • Există loc de joaca interior și o poiană foarte mare în exterior;
  • Wi-fi prin satelit disponibil în toată pensiunea;
  • Există parcare la proprietate;
  • Nu se fumează în spațiile interioare, doar în locurile amenajate pentru fumători la exterior;
  • Festivalul Licuricilor are loc aici în fiecare vară;
  • Există pachete de Craciun, Revelion si Paste cu atelierele de olarit in locatie si alte ateliere pentru copii.
  • Hanul este deschis pe toată durata anului, cu mici excepții în perioada ianuarie – februarie, cand este posibil sa fie inchis in timpul saptamanii
  • Râmnicu Vâlcea este la 45 de minute distanță, unde găsiți o varietate mai mare de restaurante;
  • În apropiere, găsiți chiar și o cafenea de specialitate – Arbusto Coffee Shop, care ne-a plăcut tare și o păstrăvărie, pe care nu am apucat să o încercăm.

Ce ni s-a părut unic la Hanul Vatra

După cum am mai menționat, pe noi ne-a cucerit instant poienița din față unde are loc Festivalul Licuricilor, arhitectura locului care te teleportează în alte vremuri dar și multitudinea de activități aflate la distanță foarte mică.

Cum faci o rezervare la Hanul Vatra

Rezervările se pot face direct pe site-ul Hanul Vatra unde puteți alege camera și pachetul care vi se potrivește.

Acest articol a fost realizat în colaborare cu Hanul Vatra, parte din seria “Cu copiii în România”.

Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Instagram, unde postez muulte tips&tricks pentru mame și pentru familii călătoare.

Iar dacă vrei să discutăm mai multe lucruri interesante, te aștept în grupul meu de educație prin călătorii și călătorii long-term– Worldschoolers România.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *