Green Camp – Adventure Glamping – cu copiii prin România

Călătorii și aventuri, La sat, Momadica recomandă, Natură, România

Weekendul trecut am reușit, în sfârșit, să ajungem la glamping, o aventură pe care o aveam de mult pe lista scurtă. Acest articol face parte dintr-o serie mai lungă “Cu Copiii prin România” pe care vreau să o aduc aproape de voi, și anume, locuri pe care le recomandăm pentru drumeții scurte, alături de cei mici, potrivite pentru ieșiri în familie. Iar la final de articol am și o surpriză, un cod special de reducere pentru voi <3!

Ne știți că iubim mult campingurile și dormitul în mijlocul naturii, dar după prima vară cu escapade la cort, am concluzionat că trebuie să petrecem minim 4-5 nopți la destinație ca să merite efortul de a monta toată recuzita și de a îi face loc în ladă și portbagaj. Așa că glampingul vine pentru noi cu soluția perfectă.

Roua care se așază pe cort dimineața. Vântul care clatină ramurile copacilor. Mirosul de salcâm și de tei care te trezește duios. Cântecul apei care te adoarme; cântecul păsărilor care te întâmpină într-o nouă zi. Fără bagaje de camping, fără saltele gonflabile, cu un cort uriaș și paturi cu cuvertură moale, noi și pădurea. Despre asta este glampingul.

Green Camp – Adventure Glamping a fost locul perfect pentru noi să ne inițiem în tainele glampingului, aproape de București, cu multe trasee și activități la o aruncătură de băț, cu oameni calzi și faini și cu libertate, cu bezele coapte la foc de lemn, fără aglomerație în zonă, pe gustul nostru. Zile în care să pierdem vremea pe iarbă, să numărăm omizi și să căutăm copilăria în formele norilor; nopți în care să adormim îmbrățișându-ne cu răcoarea, în cântec de greieri pe trei tonalități, despărțiți de noapte doar printr-un material firav.

Cum se ajunge la Green Camp – Adventure Glamping

Green Camp – Adventure Glamping este situat în Vadu Oii, un sat din comuna Gura Teghii, cea mai întinsă comună din Buzău. Noi am făcut până acolo mai puțin de 3 ore din București, prin câmpuri cu maci și lumânărele.

Pentru că ne era tare foame, am oprit să prânzim la Green Garden, unde ne-am luat niște ciorbițe calde pentru un plus de energie.

Green Garden, unde am luat prânzul pe drum

Drumul este în stare foarte bună, indiferent că preferați varianta prin Ploiești sau prin Urlați. Sunt multe izvoare pe drum, animale de fermă, salcâmi înalți până la cer și armate de plopi ne-au însoțit mereu, plopi care au stârnit un val de întrebări foarte interesante din partea copiilor, despre copacii de pe marginea drumului și rolul lor acolo. Doar ultima bucată de drum este ceva mai aventuroasă, cu niște poduri cărora le-ar prinde bine o resuscitare, însă se traversează ușor cu puțină atenție.

Cum arată corturile și ce facilități există

Când ajungi, te izbește liniștea. Miroase a fân, a salcâm și a soc, și aerul e ca o îmbrățișare moale. Greierii țârâie și ziua și noaptea, apa curge liniștită imediat lângă intrare.

Corturile sunt răspândite prin poienița verde și pot adăposti în total 48 de persoane. Fiecare cort are terasă proprie cu șezlonguri, numai bună pentru împărțit un bol de cireșe cu prietenii, de băut o cafea caldă cu păsările dimineții, când lumina abia începe să iasă de după munte sau de stat seara la povești sub stelele multe, multe. Îmi imaginez că și să iei masa pe terasă e de o magie aparte, pentru noi era logistic un pic complicat.

Zona hamacelor

Zona de glamping include și un restaurant cu bar, o zonă de toalete și dușuri (care ne-au impresionat prin curățenia fără cusur, la fiecare vizită), o zonă de hamace și relaxare, ca o pădurice mai mică desprinsă din povești și găsiți chiar și o stație de încărcare vehicule electrice.

Interiorul cortului

Corturile sunt conectate la rețeaua electrică și lumina ambientală de pe terasă și din interior dau impresia că ești într-o căsuță a spiridușilor. Cortul nostru a fost la adăpost de soare, sub copaci, dar găsiți amplasamente pentru toate preferințele.

Ce să iei cu tine

Bagajul nostru nu este substanțial diferit atunci când plecăm un weekend prin țară sau o lună prin alte țări:)). Așa că am să încerc să rezum lista la câteva esențiale pe care ar fi bine să le aveți la voi:

  • pijamale călduroase pentru somn
  • dispozitive de fotografiat/filmat (telefon, aparat foto, GoPro, dronă)
  • dispozitive de observat natura (lupe, binocluri, frontale sau alte lanterne)
  • haine de drumeție, în special lungi și deschise la culoare pentru a vă feri mai ușor de insecte
  • repelent de țânțari și căpușe (insist pentru că se găsesc în iarbă)
  • jocuri de familie
  • pălării și ochelari de soare
  • cremă de protecție solară
  • costum de baie (mai ales pentru rafting)
  • apă potabilă (dacă nu luați cu voi, puteți cumpăra de la bar sau vă puteți bucura de izvoarele din zonă, cel mai apropiat este chiar la câteva minute de mers pe jos)

Cei de la Green Camp pun la dispoziție gel de duș ecologic, pe care ne îndeamnă să îl folosim pentru un impact mai mic asupra mediului. Pilotele cu puf de gâscă sunt minunate, ne-am simțit ca într-un cuib făcut cu dragoste sub ele, la o temperatură perfectă. Există și posibilitatea închirierii aerotermelor în cort, noi am avut una pentru un plus de confort.

Ce poți face în zonă

Din păcate, noi am nimerit într-un weekend destul de aglomerat din punct de vedere al activităților, așa că nu am reușit să mergem pe Via Ferrata, așa cum planificasem. Pentru a parcurge traseul de Via Ferrata este nevoie de grup de minim două persoane, iar pentru celelalte activități este nevoie de un grup de minim 4 persoane. Programul de rafting se desfășoară și în funcție de programul de uzinare a barajului Siriu.

Ne-am bucurat, în schimb, de trasee minunate în munții Penteleu, de o bălăceală timidă în râul Basca Mare, de o plimbare pe malul Lacului Siriu, (unde am rămas fără dronă :(( ), de badminton și de-a v-ați ascunselea în poieniță, de legănat în hamace și de copt bezele la foc de lemne, seara, la apus.

Plimbări rurale

Satul Varlaam, din apropiere, este plin de tradiții mioritice. Pe lângă rețeta delicioasă de bulz a localnicilor, în sat are loc o sărbătoare a mieilor în luna mai și, tot de aici, este originar un ritual de baie cu zer, ideal pentru pielea sensibilă sau uscată.

În Gura Teghii se sărbătorește un festival dedicat baladei haiducului Gheorghilaș în ultima duminică a lunii mai, cu scenete haiducești, dansuri populare și cântecelor de haiducie.

Poduri și râuri

Zona este plină de podiști interesante, care parcă leagă drumul principal de niște lumi necunoscute. Ne-am aventurat și noi pe câteva dintre ele, pentru un feeling de Costa Rica, amintindu-ne de podurile suspendate.

Rafting

Aventura de rafting are loc de la Green Camp la Vibe Camp, pentru care se pune la dispoziție echipament adecvat (costum de neopren, încălțăminte, vestă de salvare, cască de protecție) și ghizi cu brevet IRF (International Rafting Federation), Rescue 3 International si British Union White Water Safety & Rescue. Traseul este mediu ca dificultate, are 14km, fiind cel mai lung traseu de rafting de pe râul Buzău, iar durata totală a turei este de 2-3 ore. Copiii pot participa alături de părinți, începând cu vârsta de 7 ani. Există și posibilitatea de Family Rafting, unde pot participa copiii începând cu 4 ani (190 lei/adult).

Pentru persoanele cazate la Green Camp, prețul unei ture de rafting este de 200 lei/adult și 170 lei/copil.

Tură de caiace pe Lacul Siriu

Barajul Siriu, seara în care ne-am pierdut drona 🙁

O activitate potrivită pentru toată familia, echipamentul include și veste de salvare, iar tura se face în compania ghiziilor brevetați IRF, Rescue 3 International și British Union White Water Safety & Rescue. Durează cam 2 ore și este o tură potrivită inclusiv pentru începători, având gradul de dificultate minim. Copiii pot participa alături de părinți, începând cu vârsta de 4 ani.

Pentru persoanele cazate la Green Camp, prețul unei ture cu caiacul este de 180 lei/adult, 160 lei/copil între 6 și 14 ani și gratuit pentru copiii mai mici de 6 ani.

Sunny Way – Via Ferrata + Tiroliană

La marginea glampingului, există un traseu amenajat de via ferrata care are la final o tiroliană care te aduce direct în glamping. Traseul are cam 130m pe verticală, iar lungimea tirolianei este de 300m. Durata de parcurgere este estimată la o oră, iar gradul de dificultate este de B spre C (evaluarea se face de la A la E, unde A este cea mai ușoară via ferrata).

Copiii mai mari de 7 ani au un traseu de via ferrata + tiroliană special amenajat pentru ei.

Pentru persoanele cazate la Green Camp, prețul este de 120 lei/adult și 90 lei/copil.

Trasee și obiective în zonă

Lacul Negru
Copiii și luntrea
  • Cascada Cașoca (pe care o știam deja de anul trecut, când am parcat autorulota în apropiere)
  • Lacul Negru (de-a dreptul superb)
  • vf. Ivănețu în Masivul Ivănețu
  • vf. Penteleu
  • Bolovanul Mortatului
  • Cascada Pruncea
  • Focul Viu
  • Babele de la Ulmet
  • Complexul Rupestru de la Aluniș
  • Colecția Muzeală de Chihlimbar de la Colți
  • Viaductul Stânca Teherău
  • Schiturile Rupestre de la Bozioru

Ce zic copiii

Copiilor le-a plăcut tare mult la glamping, în mijlocul naturii, din primul moment în care au intrat în cort. Ne-am făcut prieteni câini, ne-am legănat în hamace, am explorat drumurile către următorul sat, am mers pe traseu și am descoperit un lac doar al nostru, au adunat pietre de râu și au făcut echilibristică pe bușteni. Pasiunea lor cea mai mare a fost să stea la pândit de vulpi, care, din păcate, nu s-au lăsat văzute.

Prietenul câine care a venit cu noi la plimbare

Am găsit cărăbuși, fluturi, omizi, miriapozi, zeci de păsări, mormoloci și broscuțe în toate stadiile de dezvoltare (inclusiv ouă), limacși și urme de căprioară. A fost un deliciu pentru copii să descopere toate minunile naturii, rând pe rând.

Leila s-a simțit și ea tare bine în aerul proaspăt de munte, la pieptul nostru sau în cărucior. Apropo, la plimbare pe lângă râu, căruciorul se poate folosi fără grijă, la fel și pe porțiunile de drum forestier până la intrare pe traseele prin pădure.

Cum e mâncarea

Pe parcursul vizitei noastre am avut chilli con carne (sau varianta fără), mămăligă cu brânză de burduf și tocăniță de purcel, șnițel de curcan cu legume coapte și salate de sezon. Există și variante vegetariene, porțiile sunt generoase și bine gătite iar micul dejun este inclus în costul cazării. Crema de brânză cu mărar și zacusca de casă au fost preferatele noastre la începutul zilei.

Personalul de la bucătărie este foarte drăguț și dacă anunțați din timp, se pot găti inclusiv variante pentru restricții alimentare.

Tot în zona restaurantului, la fiecare cină se lasă cu foc de lemne care troznesc a poezie, unde se ard bezele și se cântă amintiri.

Bine de știut

  • Ce ne-ar fi plăcut să luăm cu noi, ar fi fost haine tratate contra căpușelor și un repelent eficient, deoarece băieții au reușit să culeagă căpușe pentru prima oară în viața lor. La glamping găsiți kit de scos căpușelor, dar evitarea tăvălitului în iarbă și hainele deschise la culoare, lungi, sunt modalități foarte bune de prevenire a acestor incidente repulsive.
  • Minima a fost cam de 13-14 grade, asta doar spre răsărit. Noaptea nu am simțit disconfort, pilotele izolează perfect, poate doar o senzație ușoară de răcoare în zona gâtului spre spate. Pentru copii dezvelitori, ar fi potriviți sacii de dormit. Ai noștri, același model, s-au învelit repetat pe parcursul nopții din instinct, deși acasă dau la o parte orice firimitură de păturică. Aeroterma pentru care am optat funcționează programat toată noaptea.
  • În zona restaurantului, există wifi care funcționează destul de bine. Semnalul la telefon este sporadic în zonă.

Cum faci o rezervare la Green Camp

Pe site, pentru tot acest sezon, cu codul momadicagreen aveți Via Ferrata gratuit la rezervările din timpul săptămânii și 10% reducere la orice activitate marca Green Camp, la rezervările din weekend. Rezervările se fac direct pe site-ul Green Camp – Glamping Adventure.

Mai mult, în această perioadă există și o ofertă super faină cu o noapte gratis la oricare 2 rezervate în intervalul duminică-miercuri.

Acest articol a fost realizat în colaborare cu Green Camp – Glamping Adventure, parte din seria “Cu copiii în România”.

Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Instagram.

Iar dacă ești pasionat de comunități, te aștept în grupul meu de educație prin călătorii și călătorii long-term– Worldschoolers România și pentru sfaturi de călătorie în familie – în Grupul familiilor călătoare.

* Disclosure: acest articol poate conține linkuri afiliate. Aceasta înseamnă că fără nici un cost adițional pentru voi, eu pot câștiga un mic comision dacă voi le accesați și faceți o comandă.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *