Dimineți în Cerdac – definiția unei cazări family-friendly în Piatra Neamț

Călătorii și aventuri, Cazări family-friendly//child-friendly, Family-Friendly // Child-friendly, Momadica recomandă, România

Primăvara asta am dat startul unui nou sezon de descoperiri family-friendly în România – locuri în care ne simțim bine de la mic la mare; în care ne relaxăm și ne distrăm în egală măsură; le testăm și apoi vă povestim cum a fost. Împreună cu Alex, soțul meu, și cei trei copii de 7 ani, 5 ani și 2 ani, căutăm acele cazări-experiență, în care să ne încărcăm cu energie bună pentru o nouă săptămână plină în București.

La final de luna martie, i-am luat cu mine pe copii în copilăria mea. În județul Neamț, unde îmi amintesc puținele dăți când aveam ocazia să merg cu adevărat la țară. Să stau toată ziua în natură și să inventez povești, să mă joc de dimineață până seara cu copiii pe drumul de pietre și praf, să zdrobesc flori ca să “vând” parfumuri mătușilor sau să mă teleportez în lumi care existau doar în imaginația mea, la plimbare pe dealurile din spatele casei.

Mai mult de atât, i-am luat într-o căsuță tradițională moldovenească, readusă la viață ca un tablou peste care s-a așezat timpul iar noi vrem să îi reîmprospătăm fidel culorile; cu fiecare ștergar pus exact în locul în care ar trebui să fie, cu fiecare cană aranjată ca și când acolo ar fi stat dintotdeauna, cu fiecare bucățică parcă ruptă dintr-o inimă care ar vrea să bată acolo, mereu.

Pentru mine, oricum, casele cu cerdac înseamnă miros de străbunică.

Unde mă ascundeam cu verișoarele și căutam comori printre obiectele păstrate cu sfințenie în casă pustie dar plină de o viață tainică. Tot aici, în județul Neamț, dar altădată.

Unde ne adunam lângă soba de lut în fiecare primăvară, unde se coceau câte 20 de cozonaci și se vopseau zeci de ouă de Paște, se spuneau povești și se râdea în hohote, iar apoi înconjuram biserica mică, de lemn, de 3 ori la miezul nopții.

Unde mă pierdeam pe dealurile din spatele casei vechi ore în șir, căutând primele prune galbene, coarne bine coapte sau alune de pădure sălbatice.

Pentru copiii mei, casele cu cerdac poate că nu vor mirosi niciodată a străbunica. Dar vor mirosi a familie adunată pe soba de lut, a pisici leneșe care stau sub soare, a fugă după veverițe poznașe, a joacă liberă sub scara misterioasă, a lucruri frumoase, făcute cu drag, a nuci sparte lângă ușa de la intrare și a Dimineți în Cerdac în care nu mai ai nevoie de nimic mai mult.

De ce este potrivit Dimineți în Cerdac pentru familii?

Pentru că este un loc în care te simți ca acasă din prima clipă. Un loc în care atenția pentru detalii și pentru frumos se simte la fiecare pas sau întoarcere de privire. Cu o casă ce pare din lumea spiridușilor buni, în care razele de soare intră jucăușe în bucătărie, cu o curte uriașă, multă liniște și intimitate, noi am simțit-o din prima clipă ca pe un loc în care am reveni iar și iar cu cei dragi.

Și dacă vreți detalii mai specifice și motive pentru care recomandăm acest loc familiilor cu copii, iată o mică listă a noastră:

  • pentru că am găsit reductor pentru copii la toalete
  • pentru că are loc de joacă și de citit, sub scara din livingul de la parter
  • pentru că are loc de joacă, cu măsuțe și scaune pitice și cu o mini bibliotecă și în spațiul de la mansardă
  • pentru că are muuuult loc de zburdat pe pajiște, cu o căsuță mică în copac, dar și cu băncuțe de povești în jurul copacilor bătrâni
  • pentru că pe prispă găsești coșuri cu nuci și spărgător de nuci, pisici și veverițe
  • pentru că oamenii locului își dau toată silința să creeze o atmosferă lipsită de griji și plină de bucurie
  • pentru soba cu pat încălzit, locul perfect pentru o îmbrățișare caldă
  • pentru colaboratorii drăguți cu care experiența de la Dimineți în Cerdac devine și mai complexă și mai frumoasă, dovedindu-ne încă o dată care este puterea comunității.

Cum se ajunge la Dimineți în Cerdac

Noi am avut două experiențe foarte diferite cu drumul, mă refer aici la drumul de dus și la cel de întors. Plecând din București, Piatra Neamț ni se părea la o veșnicie depărtare de casă, dar deși drumul de dus a fost ceva mai lung, pentru că am oprit pe parcurs pentru cină, la întoarcere nu știm cum au zburat cele doar 4 ore jumătate pe care le-am făcut pe drum.

Pe drumul de la București spre Piatra Neamț există multe variante de luat masa, în Buzău, Focșani, Bacău, în funcție de momentul în care vă doriți să faceți o pauză de drum.

Cum a fost experiența noastră

La Dimineți în Cerdac am ajuns în toiul nopții, cu 2 băieți dormind și o copiliță odihnită după somnul tras în mașină. Lavinia, gazda noastră, a așteptat trează ca să ne deschidă poarta, asigurându-se că totul este în regulă.

Din clipa în care am intrat pe poarta mare, nemțeană, vopsită în verde, și am văzut curtea de poveste, am știut că ne așteaptă niște zile tihnite și pline de drag. În casă, soba de lut ardea mocnit, îmbiindu-te să nu mai urci până în pat, ci să adormi chiar acolo, pe țesătura cu dungi de pe patul încăzit. Pe masă ne aștepta un coș cu bunătăți pregătite de la magazinul zero-waste din Piatra Neamț – AER, un coș cu fructe proaspete și o carafă cu apă. Le-am așezat pe toate în debaraua răcoroasă pentru a doua zi, am dus copiii într-unul din paturile încastrat în perete și unul de lângă, din mansardă și ne-am pregătit de somn pentru a vedea cum arată totul la lumina zilei.

De dimineață, noi, adulții, am dat iama în coșul cu bunătăți, ca să pregătim un super mic dejun. Spre bucuria noastră și în frigider ne așteptau un coș de legume, lapte proaspăt pentru cafea și un coșuleț cu ouă, așa că nu am avut nevoie de niciun drum la magazin. Cât despre cei mici, nici nu s-au trezit bine, că imediat au început să descopere toate cotloanele interioare și exterioare.

Mult din dimineață s-a scurs făcându-și culcuș pe patul încălzit sau sub scară, unde au descoperit jocuri și cărți și în spațiul de zi de la etajul mansardat, unde au găsit și mai multe posibilități de joacă, o măsuță pe mărimea lor și muuulte scăunele simpatice, împletite din nuiele sau din iută.

Distracția a continuat în curte, unde, cot la cot cu veverițele și pisicile, s-au apucat să spargă nuci din cele două coșuri generoase de la intrare; să alerge în iarba ușor umedă de rouă; să se joace de-a v-ați ascunselea în cerdac; să pornească la vânătoare de brândușe și să ajungă până în spatele curții, de unde se vede râul și turmele de miei.

Primul moment în care am părăsit căsuța, a fost cel în care am pornit să explorăm orașul. Eu și copiii am pornit către ștrandul orașului, unde am găsit locuri de joacă noi și îngrijite, ba chiar și un minitraseu de aventură.

Tot în apropiere de ștrand, pe lacul Bâtca Doamnei, există locuri în care se adună muuulte lebede și vin chiar către mal, pe care suntem bucuroși că le-am găsit.

După aventurile din prima parte a zilei, am mers să luăm prânzul la un restaurant de familie, Il Viaggio, care ne-a plăcut tare mult. M-a bucurat foarte tare atmosfera family-friendly – voi ține minte restaurantul mai ales ca locul în care am fost încurajați de cum am intrat să spunem dacă ne dorim ceva în mod special pentru cei mici, chiar dacă nu este în meniu și ei vor face tot posibilul să ne ajute – dar și felurile de mâncare și personalul amabil.

După-amiază ne-am reunit și cu Alex și am continuat vizitele prin Piatra Neamț, de asta dată spre hipodromul din Piatra Neamț, pentru a saluta căluții, din nou pe la lebede ca să îi arătăm și lui Alex descoperirea, după care am urcat pe Pietricica pe un drum forestier, pentru a vedea apusul.

Sperăm ca data viitoare când vizităm Piatra Neamț să găsim trasee pe toate colinele sale, pentru că această combinație de dealuri, râuri și lacuri este absolut superbă și merită evidențiată cum se cuvine. Cina am luat-o la căsuță, ca să ne bucurăm de o atmosferă tihnită după o zi așa de plină. Am găsit din nou soba caldă, cu focul proaspăt făcut de data asta și rezerve de apă pentru o nouă zi.

Ziua de sâmbătă a început, firește, tot cu calmul casei și al curții. Am avut noroc de vreme excelentă pentru final de martie și am făcut tot posibilul să petrecem cât mai mult timp în curtea mare și, în general, în aer liber.

Pentru sâmbătă am avut planificată o excursie pe dealurile copilăriei mele, înspre Târgu Neamț. A fost o zi cu purcei, mistreți și iepurași, cu mâncare gătită la sat, cu bisericuțe vechi, cu amintiri de acum mai bine de 25 de ani și cu bucuria că unele lucruri rămân la fel chiar și după atâta timp și că le poți împărtăși copiilor o bucățică din ce ai trăit tu, când erai doar un ghemotoc de om, ca și ei azi. O zi cu liniște, libertate, joacă în iarbă, o zi în care ne-am întors în timp.

Seara ne-am petrecut-o în Piatra Neamț alături de ghidul nostru – Carmen – de la Hai la Piatra, alături de care am avut o plimbare plăcută prin centrul orașului, am ascultat povești despre trecutul, prezentul și viitorul orașului și am urcat pe o altă colină, de data asta pe Cozla, de unde am admirat tot orașul luminat și ne-am jucat cu cei mici încercând să ghicească locurile văzute peste zi.

Duminică dimineață, înainte de plecare, am reușit să ne încărcăm cu toată voia bună pe care această căsuță minunată construită cu dragoste ți-o lasă în inimă. Și am pornit la drum spre casă, un drum care a decurs ireal de bine și care ne-a adus în București mai repede decât am fi intuit.

Ce facilități există

Casa este o casă de lut și chirpici, finisată acum 2 ani cu lut, paie, câlți și var și este împletitura perfectă dintre poveștile copilăriei noastre, atenția la detalii și tradițiile românești, regăsite în simbolurile căsuței dar și confortul modern cu care suntem obișnuiți. Poate găzdui confortabil până la 10 oaspeți, 8 adulți și 2 copii, în 7 paturi (3 duble, 2 paturi de copii și 2 de o persoană) și 4 dormitoare. Capacitatea maximă de cazare nu poate depăți 14 persoane.

Fiecare cameră poartă un nume care ascunde în spate o poveste: Camera cu Arici, Dănuț, Sofica și Valerica sunt nume ale oamenilor din viața proprietarilor despre care am fost dornici să aflăm mai multe.

  • noi am avut la dispoziție Casa Mare, cu cele 3 dormitoare (Sofica, Valerica și Dănuț), spațiul de zi de la parter care include bucătăria și locul de joacă de sub scară și spațiul de zi de la mansardă cu jocuri, cărți, canapele pentru adulți și scăunele pe măsura copiilor;
  • de asemenea, mai există și o cameră cu intrare separată din cerdac, numită camera cu Arici, cu baie și bucătărie proprie și pat dublu;
  • bucătărie complet dotată și utilată, cu condimente, ceai, cafea, apă potabilă și sobă tradițională cu pat încălzit;
  • un cerdac generos, unde puteți să vă beți cafeaua privind copacii bătrâni și veverițele jucăușe;
  • o grădină terasată cu loc pentru foc de tabără sau ceaun și derdeluș natural pe timp de iarnă;
  • o căsuță în copac la locul de joacă din grădină;
  • 6 locuri de parcare în curte;
  • centrală proprie de tipul pompă de căldură care asigură încălzirea prin pardoseală și
    apa caldă.

Cum arată camerele

După cum povesteam, noi am avut la dispoziție întreaga casă, mai puțin Camera cu Arici, aflată pe o laterală a casei, ceea ce înseamnă că ne-am bucurat de întregul spațiu de living+bucătărie și de cele trei camere plus spațiul mixt din mansardă cu paturi duble, paturi încastrate în perete, loc de joacă și relaxare.

Camerele sunt mari, luminoase, cu multe elemente tradiționale și gândite astfel încât oriunde ai întoarce privirea să te încerce bucuria.

S-a folosit mult lemn, iută, țesături tradiționale, simboluri precum fusul – care reprezintă legătura puternică dintre generații, care se întorc pentru a avea grijă cu iubire de moștenirea primită de la femeile dinaintea lor.

Camerele de la etaj au fiecare un pat dublu dar și unul încastrat în perete, ideale pentru familiile cu copii. Fiecare dintre ele are și o baie proprie, cu duș șiiiii cu reductor pentru cei mici. Detaliile de bun gust însoțesc fiecare element din cameră, iar priveliștea spre copacii bătrâni este liniștitoare și te apropie de natură .

Paturile au fost foarte confortabile și fiecare cameră are climatizare reglabilă, smart TV și este izolată fonic.

Cum este mâncarea

La Dimineți în Cerdac, conceptul este de autogospodărire, însăăăă poți comanda în avans un coș cu bunătăți de la colaboratorii lor – AER, care îți va ajunge cel puțin pentru micul dejun pe parcursul unui weekend.

Bucătăria este utilată cu tot ce e nevoie, am găsit diverse tipuri de plante uscate pentru ceai, cafea, condimente și minunății de farfurioare și căni, ca să te poți transpune în altă epocă cu ușurință.

Ce activități poți face în zonă în afara Dimineți în Cerdac

Dacă vii la Dimineți în Cerdac și te înduri să ieși din casă, vei da de curtea mare, cu veverițe și băncuțe de lemn, cu coșuri pline de nuci numai bune de ronțăit sub soarele de primăvară, cu poteci pietruite și brândușe curajoase și dealuri ce se cer alergate.

Dacă vii la Dimineți în Cerdac și te înduri să ieși din curte, ai muuuulte opțiuni dintre care am apucat și noi să explorăm câteva 😍:

– poți urca pe Pietricica pentru a vedea apusul;

– poți urca pe Cozla, chiar cu telegondola;

– poți rămâne la poalele dealurilor, pe malul Lacului Bâtca Doamnei, să vezi lebedele și rațele sălbatice;

– sau poți merge cu copiii la Ștrand, unde există locuri noi de joacă, o bază hipică bine dotată și un mini traseu de aventură;

– poți să te bucuri de o masă grozavă la un restaurant de familie precum Il Viaggio (unde ne-a surprins atitudinea baby-friendly încă de la prima interacțiune) sau poți să te bucuri de preparate deosebite de la primul magazin zero-waste din Piatra Neamț – AER;

– poți merge spre Cetatea Neamțului, cu opriri la biserici și mânăstiri superbe sau la Rezervația de Zimbri;

– te poți bucura de o plimbare prin natura generoasă din jur sau de o plimbare cu caiacul pe lacurile Pietrei;

– poți vizita centrul istoric cu muzeele lui pe cont propriu sau cu un ghid de la Hai La Piatra;

– poți găsi poienițe cu ghiocei și brândușe sau poți face trasee prin munți.

Deoarece timpul a fost scurt, ne-au rămas multe activități și pentru data viitoare precum:

  • Turnul lui Ștefan cel Mare
  • Lacul Cuejdel
  • Mănăstirea Văratec
  • Barajul și Lacul Bicaz
  • Mănăstirea Agapia
  • Casa si Muzeul Memorial Ion Creangă din Humulești
  • Cetatea Neamț
  • Mănăstirea Sihăstria
  • Masivul Ceahlău
  • Stațiunea Durău
  • Cascada Duruitoarea
  • Cheile Bicazului
  • Curtea Domnească din Piatra Neamț.

Ce zic copiii

Copiii s-au trezit direct în pătuțurile din mansardă, mângâiați blând de soare și de mâinile mamei. Ei adormiseră de pe drum, pentru că am ajuns după 11 noaptea, în mașină, așa că habar nu aveau unde se trezesc.

E ușor să știm care sunt locurile de care se îndrăgostesc, atunci când e greu să îi scoți din casă sau din curte deși le-ai promis că mergi la un loc de joacă sau pe un traseu prin împrejurimi. Au fost cuceriți în mod special de soba încălzită, de spațiul din mansardă unde și-au exersat răbdarea cu un puzzle cu muuulte piese, de coșurile cu nuci din cerdac și de atmosfera tihnită care îi face să înflorească atât de frumos în ideile lor de joc.

Bine de știut

  • Casa se preia după ora 11:00, iar check-out-ul se face până în ora 16:00, însă există flexibilitate;
  • Casa se închiriază la cheie în regim de self-catering; există magazine în apropiere, Dimineți în Cerdac se află chiar în Piatra Neamț;
  • Există scaun de masă pentru copil, reductor pentru wc și pătuț de bebeluș potrivit inclusiv pentru co-sleeping;
  • Este gândit astfel încât cei mici să fie în siguranță; există, de asemenea, cameră cu acces pentru persoanele cu dizabilități sau mobilitate redusă;
  • Se pot asigura paturi suplimentare pentru până la 6 copii;
  • Există două locuri de joaca interior, o grădină terasată și un loc de joacă cu căsuță în copac la capătul curții;
  • Wi-fi disponibil în toată proprietatea;
  • Climatizare reglabilă;
  • Există 6 locuri de parcare la proprietate;
  • Nu se fumează în spațiile interioare, doar în locurile amenajate pentru fumători la exterior;
  • Copiii de orice vârstă sunt bineveniți, iar copiii cu vârsta de până la 5 ani beneficiază de gratuitate;
  • Accesul animalelor de companie este interzis;
  • Sobă eficientă cu pat încălzit și cuptor care rămâne caldă 24 de ore de la un singur foc. Focul în sobă va fi aprins la cerere doar de către gazde;
  • Centrală proprie de tipul pompă de căldură care asigură încălzirea prin pardoseală și
    apa caldă;
  • Se poate pune la dispoziție un ghid local pentru plimbări și experiențe frumoase în jurul Căsuței Dimineți în Cerdac;
  • Dimineți în Cerdac susține turismul prietenos cu natura, anti-risipă și promovează conceptul de slow travel, oferind asistență discretă oaspeților pentru a descoperi zona pe îndelete.

Ce ni s-a părut unic la Dimineți în Cerdac

Nu spunem des asta, însă atenția la detalii și atmosfera de poveste ne-au făcut să ne simțim ca acasă la o mătușă dragă, care a clădit și decorat casa pentru ea însăși, nu pentru oaspeți necunoscuți.

Combinația între doar o cazare și toate experiențele minunate care ne-au fost facilitate și senzația că suntem bine primiți în fiecare moment, iar nevoile noastre sunt cele mai importante, sunt sentimente pe care ne-am dori să le nutrim în fiecare loc în care pășim.

Cum faci o rezervare la Dimineți în Cerdac

Rezervările se pot face direct pe site-ul Dimineți în Cerdac, unde puteți vedea disponibilitatea pentru datele voastre de interes și vă puteți alege una sau mai multe camere.

Acest articol a fost realizat în colaborare cu Dimineți în Cerdac, parte din seria “Family-Friendly în România”.

Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Instagram, unde postez muulte tips&tricks pentru mame și pentru familii călătoare.

Iar dacă vrei să discutăm mai multe lucruri interesante, te aștept în grupul meu de educație prin călătorii și călătorii long-term– Worldschoolers România.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *