Cum să faci worldschooling alături de familia ta – primii pași în aventura educației prin călătorii

Călătorii și aventuri, Nomazi digitali, Parenting, Worldschooling, Worldschooling

Toamna aceasta se vor împlini 6 ani de când am ales să copilărim împreună călătorind, una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat privind educația copiilor noștri. Ne-am dorit să încercăm să trăim așa; ne-am simțit inspirați de acest mod de viață; însă au existat și circumstațe care ne-au ajutat să continuăm acest drum. Unele dintre ele pur și simplu s-au nimerit la timpul și locul potrivit, iar pe altele a trebuit să le aducem noi în viața noastră.

Poate sunteți tentați să aflați mai multe despre worldschooling sau să încercați și voi, însă nu știți de unde să porniți la drum. Iată-mă acum scriind acest articol pentru ca vouă să vă fie mai ușor să răspundeți la întrebările: ce pași sunt necesari ca să fac worldschooling cu copiii mei? Cum pot să îi educ pe cei mici prin călătorii?

Pandemia a facilitat noi ocazii de a lucra remote, ocazii de a deveni mai puțin dependenți de loc. Restricțiile ne-au făcut să ne apreciem mai mult libertatea, ne-au hrănit dorința de a explora; ne-au învățat să fim recunoscători pentru mobilitatea și ușurința cu care putem călători astăzi.

Ce ne-a ajutat pe noi să călătorim între 4 și 6 luni pe an de când îi avem pe cei mici

  • Avem joburi care nu sunt dependente de locație;
  • Am avut (în special eu) și încă avem perioade lungi în care am putut fi alături de copii;
  • Ador să îi învăț lucruri pe cei mici, o fac natural și fără prea mari eforturi. Ca să înțelegeți mai bine contextul, când eram de vârsta lor, unul din jocurile mele de rol preferate era să inventez o școală care avea ca materii categoriile din Arborele Lumii (mai știți revista?) și era bazată pe învățarea prin experiență directă. Ce mi-aș fi dorit o astfel de școală în locul celei tradiționale :))!
  • Ne place să facem lucrurile în ritmul nostru, în felul nostru și avem încredere că cea mai bună școală pentru cei mici este lumea înconjurătoare.;
  • Suntem parte din comunități stabile, astfel încât cei mici să simtă apartenența la grup și să experimenteze socializarea în toate nuanțele ei atunci când ne aflăm la “bază” ;
  • Așa cum se înghit, de obicei, elefanții, bucățică cu bucățică, așa gândim și noi – one year at a time. Înainte de fiecare an ne gândim cum am vrea să ni-l petrecem, pentru a-l simți cât mai aproape de valorile și planurile noastre;
  • Ne dorim să vedem lumea, să le oferim copiilor dar și nouă experiențe autentice, să cunoaștem oameni din fiecare poveste.

Cum am început noi acest șir de călătorii

Totul a început dintr-o joacă. Ne doream tare mult să fugim de frig și de iarnă, undeva pe o insulă, unde să putem sta în aer liber la joacă de dimineață până seară cu bebelușul nostru mic. Dar pentru că nu știam ce înseamnă să pornim la drum cu un copil așa de mic, am preferat să facem întâi un road trip prin România. Pe vremea aia (când Carol avea cam 3-4 luni) încă nu scriam pe blog, din păcate, așa că nu am documentat traseul care a durat cam 3 săptămâni. Am vizitat atunci Oneștiul și împrejurimile, Sighișoara, Meșendorf și Biertan, am ajuns în Bistrița-Năsăud și am făcut trasee în Munții Călimani. Am încheiat cu Munții Cernei și cu câteva așezări din Oltenia. Ne-a plăcut la nebunie și nu ni s-a părut prea greu să ne organizăm.

Așa am hotărât să facem următorul pas și anume, să ne luăm un bilet doar dus spre o insulă caldă. Pe 1 ianuarie, dis-de-dimineață, ca să începem anul așa cum se cuvine! Ne-am întors abia după 4 luni acasă, concluzionând că acest stil de viață ni se potrivește mănușă.

La Gomera, prima călătorie pe termen lung

De ce nu ne tentează să călătorim full-time?

Pentru că avem multe hobby-uri de care nu ne putem ocupa așa cum ne dorim decât când stăm aproximativ locului. Așa că investim cât mai mult timp în pasiunile noastre primăvara și toamna, anotimpurile în care ne simțim în largul nostru în jurul Bucureștiului.

În plus, copiii au mulți prieteni cu care ne întâlnim în perioadele pe care le petrecem la “bază” și avem și locuri și persoane dragi în țară de care vrem să ne bucurăm. Pentru noi, cea mai potrivită metodă este aceasta, 2 luni în călătorie, 3 luni acasă (timp în care facem din când în când călătorii scurte). Și vă încurajez și pe voi să căutați rețeta care vi se potrivește cu adevărat și nu doar ceva care sună bine.

De ce nu ne tentează să plecăm într-un an sabatic (încă)?

Pentru că am obosi. După câteva luni, am simțit mereu nevoia să ne întoarcem la “bază”, iar noi suntem mereu atenți la nevoile noastre, ele ne spun clar când și de ce trebuie să ne oprim. Poate că atunci când vor mai crește copiii, vom încerca și varianta asta. Până atunci însă, planificarea unei călătorii de lungă durată ne ocupă foarte mult timp și nu e foarte plăcut să faci asta în timp ce ești deja în deplasare, mai ales dacă între timp mai și lucrezi.

Ce pași sunt necesari pentru a face worldschooling

Depinde mult cât sânge de explorator ai, ce experiențe ai dinainte, atunci când îți alegi felul în care vrei să călătorești. E nevoie de mai multă structură și organizare când ai bebeluși sau copii mici, de asemenea, și când ai mai mulți copii decât unul.

1. Găsește-ți filosofia de călătorit

Vezi ce ți se potrivește – poate vrei full-time, poate vrei un an, poate vrei să stai într-o singură destinație sau vrei să faci un circuit cu mai multe țări; poate vrei ca o perioadă din fiecare an să pleci departe de casă sau poate nu ai prea mult timp la dispoziție dar îți dorești ca în călătoriile tale să te axezi pe educația copiilor.

Poate să însemne să iei fiecare zi pe rând și să consideri suficient că vă expuneți la diferite culturi și stiluri de viață sau să sprijini toată informația acumulată în călătorii cu cărți, documentare, ateliere, scris și desenat despre locurile pe care le vedeți, experimente, muzee. Poate fi și o combinație între cele două.

O zi relaxantă în Izamal, Mexic

2. Alege destinația

Poți alege destinația în funcție de multe motive, poate pentru că cei mici sunt interesați de ceva anume, poate pentru că vreți să descoperiți ceva nou, pentru a descoperi o altă latură a ceva ce au avut contact în locul în care trăiți.

Poți vizita locuri pentru a explora vulcani.

Pentru a cunoaște zone tropicale, deșertice, ecuatoriale, cu plantele și viețuitoarele lor.

Poți alege locuri în care să practici un anumit sport (surf, rugby, patinaj, echitație).

Poți alege locuri cu peisaje inedite.

Poți învăța să dansezi samba la fața locului, să cioplești în bambus, să împletești hamace, să cânți bossa nova, să gătești noodles sau sushi, să culegi plante tămăduitoare împreună cu băștinașii sau să înveți incantații pentru a chema ploaia.

Poți călători cu avionul (și poți face activități distractive și în timpul zborului), cu vaporul, cu trenul, cu bicicleta, poți să stai în căsuțe în copac, rulote, corturi, căsuțe în pădure sau apartamente spațioase în centrul orașului.

Tur cu bicicletele prin Alsacia

Poți vizita muzee interactive, mărturii ale civilizațiilor trecutului sau construcții ale viitorului.

Poți să stai la plajă în miez de iarnă sau să faci oameni de zăpadă în plină vară.

Înțelegeți ideea. Dacă trebuie să fii într-o anumită zonă pentru mai mult timp, e faină imersiunea în cultura unui loc nou, în care te bucuri de toate beneficiile călătoriilor pe termen lung, de toate beneficiile călătoriilor responsabile.

3. Alege reperele pe care vrei să le vezi/experimentezi în călătorie

  • tururi ghidate
  • muzee
  • experiențe locale
  • cartiere autentice
  • trasee montane
  • plaje
  • grădini zoologice
  • acvarii
  • grădini botanice
  • produse locale; locul și oamenii care le fabrică/le creează
  • playdates și evenimente
  • peisaje inedite
  • dezastre naturale sau fenomene ale naturii
  • experiențe culinare, cursuri de gătit
  • la cules de fructe, legume originare din zona respectivă
Vizită la acvariu, Mexic

4. Răspunde la câteva întrebări ca să îți dai seama dacă ești gata pentru o astfel de experiență pe termen lung

  • Îți face cu adevărat plăcere să răspunzi întrebărilor celor mici? Să le stârnești curiozitatea?
  • Ai timpul și răbdarea necesară să cercetezi în amănunt locurile pe care le veți vizita?
  • Crezi că cei mici pot învăța cel mai bine din experiențele directe cu lumea înconjurătoare?
  • Te temi că vor rămâne în urma celorlalți copii de aceeași vârstă sau, mai degrabă, ai încredere că un copil învață cel mai bine în perioada în care este direct interesat de un anumit subiect?
  • Simți nevoia să faci lucrurile pe care le face toate lumea pentru a fi confortabil cu punctul în care te afli?
  • Ce înseamnă educația pentru mine?
  • Ce îmi doresc pentru copilul meu?
  • Cum mi-am trăit copilăria? Ce mi-a lipsit? Ce mi-a plăcut? Cum arată copilăria de vis a copilului meu, în imaginația mea?

5. Planifică-ți călătoria

Și pentru a-ți pune la punct planurile de călătorie va trebui să îți răspunzi la o serie de întrebări.

  • Îți vei face planuri sau te vei adapta din mers?
  • Cât timp vrei să fii plecat?
  • Cât timp vrei să stai în fiecare loc?
  • Ce veți face după ce vizitați un loc, journaling, activități sau nimic?
  • Ce fel de cazări vei alege?
  • Cum vă veți întreține în perioada în care veți fi plecați?
  • Veți lucra remote? Dacă da, ce activități vor face copiii cât timp voi lucrați?
Unul din “birourile” noastre :D, Croația

În plus, trebuie să hotărâști dacă vrei să te pregătești dinainte pentru anumite locuri sau în altele să descoperi totul la fața locului (asta e în funcție de loc și de vârsta, interesul copiilor). Noi profităm în mare parte de curiozitatea lor pentru a citi și învăța lucruri despre locurile pe care le vom vizita dinainte, dar considerăm că sunt și locuri care se descoperă mai bine on-the-fly, unde elementul de surpriză și noutate poate fi definitoriu pentru a-i impresiona și pentru a-i stârni să sape după și să coacă întrebări cât mai interesante.

Nu uitați să nu vă lăsați copleșiți de planuri, cel mai important este să vă luați de mână și să explorați lumea. Multe dintre decizii se pot lua pe parcurs, mulându-vă pe interesele copiilor.

6. Adaptați-vă la interesele și vârsta copiilor

Eu cred că cel mai ușor din punct de vedere social este să începeți când copiii sunt încă foarte mici. Sunt mai puțin legați de oameni și locuri, iar dragostea de învățare se cultivă excelent la vârste fragede. Cu copiii mei pot aborda orice temă și ea va fi de interes, dar aici depinde, sigur, de cum le este prezentată și cum găsesc punctele comune ale temei cu pasiunile lor.

În ciuda vârstei mici (pentru că de multe ori primesc întrebări despre asta), pot purta cu copiii mei discuții senzaționale chiar dacă au 3 ani sau 6. De fapt, chiar de la început, s-a simțit faptul că sunt obișnuiți să tratăm tot felul de subiecte și să învățăm împreună.

7. Planifică bugetul și felul în care vei gestiona lucrul în deplasare

  • E important să știi de la început dacă și cât vei lucra în călătoriile tale
  • Trasează traseul cu spații mult mai largi între drumuri, dacă alegi să lucrezi
  • Găsește dinainte activități și locuri potrivite pentru copii atunci când lucrezi
  • Scrie toate lucrurile pe care vrei neapărat să le faci în călătorie, pentru a te asigura că vei împărți bine bugetul
  • Planifică bugetul și ține-te de plan 😀
  • Caută mijloace alternative de a suplimenta bugetul (închiriază-ți locuința sau fă un house swap, organizează ateliere la fața locului sau online, caută proiecte de freelancing)

Office with a view, Koh Lanta

Just do it

Sigur că e minunat că ești aici și cercetezi dinainte, îți pui întrebări, citești și planifici, dar, la un moment dat trebuie să îți iei inima în dinți și să încerci. Worldschoolingul face parte din acele lucruri care sunt cel mai bine învățate prin experiență, la fața locului, față în față cu călătoria. Și este o experiență prin care învățăm cu toții, de la mic la mare.

Poți face oricând o probă, de o zi, o săptămână, o lună. Începe cu pași mici sau aruncă-te în valuri. La urma urmei, cel mai valoros este să te bucuri de alegerea ta.

Protejați-le copilăria

A face worldschooling nu este echivalentul plecatului în vacanță cu copiii. Atunci când dorești să educi copiii prin călătorii prioritatea ta este să cauți oportunități de învățare, de conectare cu oamenii și cultura locului pe care îl vizitezi.

Nu ne-am gândit nepărat ce vrem să facem când ei vor avea 8, 10 sau 14 ani, pentru că suntem într-o continuă dezvoltare și vom vedea ce ni se va potrivi la acel moment. Lumea din jurul nostru este cel mai bun profesor, un profesor realist, care nu se limitează la teorie și la constrângerile educației între pereți.

Însă cel mai important criteriu care ne-a ghidat în această perioadă a fost să le protejăm copilăria. Să o petreacă afară, să le cultivăm dragostea de învățare (un alt articol despre asta), să se joace cât mai mult și să petrecem împreună timp de calitate. Să fim împreună, să ne cunoaștem și să creăm amintiri care să ne ajungă pentru o viață întreagă.

O viață în ritmul propriilor pași, cu mai puțină presiune, comparație, competiție. În care vrem să fim mereu mai buni, dar mai buni doar decât noi de ieri. În care să învățăm prin joacă, să experimentăm și să tragem concluzii. O viață în care să fim liberi să stăm atunci când ne dorim, să plecăm atunci când ni se face sete de locuri noi. O viață în care să învățăm împreună și să ne entuziasmăm de câtă curiozitate zace în noi.

O viață cu mai puțină grabă și cu mai multă joacă. Cu mai mult soare și mai puțini pereți în jur.

Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Instagram.

Iar dacă ești pasionat de comunități, te aștept în grupul meu de educație prin călătorii și călătorii long-term– Worldschoolers România și pentru sfaturi de călătorie în familie – în Grupul familiilor călătoare.

2 Comentarii

  1. Georgiana

    Articolul acesta mi-a atins sufletul cel mai mult in ultimele luni din tot ce am citit. Rezonez foarte mult cu ideile expuse, va felicit pentru modul de prezentare, pentru sfaturile oferite, mai ales ideea de a ne gasi, fiecare dintre noi, propria “reteta” si de a cauta sa fim azi mai buni decat ieri, subliind ideea de a face comparatia doar cu noi insine. Va multumesc!

    Răspuns
    • andra

      Ce comentariu frumos, mulțumesc tare mult de apreciere! Mă bucură tare mult când cuvintele își găsesc ecoul în inimile potrivite! Cu mare drag!

      Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *