Calendar de Advent – idei pentru Crăciun 2021

Activități pentru cei mici, Parenting, Worldschooling

A venit decembrie! Calendarul cel nou de Advent este gata!

Nu vă mai povestesc ce succes are această tradiție și cât de bucuroși suntem că am făcut-o parte din decembriele nostru. Copiii sunt cei mai fericiți, desigur, dar și pentru noi este uimitor să vedem cât de ușor este să te ții de planuri atunci când ele sunt pregătite din timp și așteptate cu sufletul la gură.

Cum am confecționat calendarul de Advent din acest an

Pentru că am mai avut o placă de pal, ca în anii trecuți, am rămas la această variantă simplă, dar, de data asta, nu am mai lipit post-it-uri, ci am scos la imprimantă câteva elemente drăguțe tematice (stele, brăduți, coronițe, oameni de zăpadă) pe care le-am decupat împreună și le-am lipit cu scotch. În prealabil, am scris pe ea numerele de la 1 la 25 cu suficient spațiu între ele, ca să ne încapă bine decupajele.

Cum alegem activitățile

Pe spatele fiecărui desen există un mesaj cu activitatea din ziua respectivă. Unele activități rămân constante an de an – puteți vedea aici ideile de anul trecut, însă încerc să aduc mereu câteva elemente noi. Iar pe altele, le facem oricum, chiar dacă nu mai apuc să le scriu în calendar, cum ar fi scrisoarea pentru Moș Crăciun, de care copiii și-au amintit azi și nu a fost chip să mai amânăm momentul :D. Scrisorile sunt gata desenate și semnate, băgate în plicuri confecționate spontan de Carol, pe care mama a avut grijă să treacă adresa exactă a moșului, iar tata le-a lipit bine să nu se desfacă la așa drum lung.

Printre preferatele noastre se află cântecele de Crăciun, crafturile neobișnuite, plimbările în natură, târgul de Crăciun din sufragerie sau poate chiar din fața blocului, frământatul cozonacilor în echipă și absolut orice ține de lumini și brazi.

Pentru că pe lângă mesajele lipite pe placă avem și un organizator pe care îl împărțim cu drag cu voi, ne putem adapta la vremea de afară sau la alte schimbări neprevăzute și putem schimba bilețelele între ele atunci când ne dăm seama că alta ar fi mai potrivită în ziua respectivă.

Idei de calendar de Advent

În prima zi, tradiția rămâne mereu constantă, trebuie să scoatem cărțile de iarnă și, în special, cele de Crăciun de care ni se face atâta dor. Pentru că le ținem la îndemână doar în perioada asta, e un fel de magie atunci când le mirosim și le dăm paginile cu dor, iar în fiecare an încercăm să mai adăugăm câteva cărți noi la colecție. Anul trecut vă recomandam mai bine de 30 de cărți tematice din biblioteca noastră, iar înainte scrisesem o listă cu cele 7 povești de Crăciun – preferate ale noastre – pentru copii micuți. După ce le descoperim împreună pe cele pregătite pentru ghetuțele de anul acesta, voi reveni sigur și cu noi recomandări.

Sigur că nu trebuie să ne limităm doar la aceste activități, dacă aveți mai mult timp liber, mai multă energie sau aveți chef de altceva. Eu întotdeauna am ca back-up și alte idei de activități în familie și pentru cei mici, astfel suntem maxim de flexibili și nimic nu devine o obligație, ci doar lucruri pe care le facem împreună cu toții, ca să ne simțim bine și să creăm amintiri.

Special pentru voi, am pregătit și varianta printabilă a Calendarului de Advent, pentru a vă fi de folos în acest decembrie. Fișierul îl veți primi îndată ce vă abonați la newsletter-ul Momadica.

  1. Scoatem cărțile de iarnă și Crăciun – can’t wait;
  2. Pictăm figurine de ipsos de agățat în brad sau de oferit cadou;
  3. Facem o ghirlandă;
  4. Împodobim casa cu lumini și decorațiuni; sigur vom decupa și ceva fulgi de zăpadă, pe care să îi atârnăm de tavan sau să îi lipim pe geamuri, sunt printre preferații noștri; ce ne-ar mai plăcea foarte mult, ar fi să creăm căsuțe în miniatură decorate de Crăciun și lampioane vesele, dar nu cred că timpul va fi așa de generos cu noi;
  5. Pregătim o coroniță de brad pentru bar, poate uscăm și câteva portocale și pregătim batoane de scorțișoară pentru ornat;
  6. Vizionăm un film de Crăciun pe proiector; de câteva luni, am început să ne uităm cu toții la o animație o dată la câteva săptămâni șiiii, evident, pe cele de Crăciun abia le aștept;
  7. Donăm jucării, haine și alimente celor care au nevoie;
  8. Creăm felicitări pentru cei dragi ca să avem timp și să le trimitem;
  9. Creăm un brad pentru camera de copiilor;
  10. Jucăm un board game de Crăciun inventat de noi (stay tuned :D) și savurăm o înghețată de casă cu arome de iarnă;
  11. Descoperim ritualuri de Crăciun din jurul lumii;
  12. Decorăm lanterne de gheață;
  13. Facem un tur de noapte prin natură și prin oraș; din păcate, turul luminițelor nu cred că are sens iarna aceasta, așa că o distracție seara în pădure va fi mai mult ca binevenită, mai ales dacă găsim și un strop de zăpadă;
  14. Pictăm globuri de sticlă și confecționăm un vârf de brad pentru anul acesta; în plus, poate poleim câteva conuri;
  15. Facem o hrănitoare de păsări, pentru că vine frigul și au nevoie de ajutorul nostru;
  16. Organizăm o șezătoare cu cântece și proiectăm un șemineu cu zgomot de lemne care pocnesc; de data asta poate și înregistrăm ceva, iar la final merge și o bătaie cu bulgări improvizați, dacă zăpada are de gând să întârzie să apară;
  17. Scavenger hunt tematic;
  18. Împodobim bradul și facem un picnic cu gofre nebunești într-un cort improvizat în mijlocul sufrageriei;
  19. Improvizăm un photo booth și facem cel mai tare târg de Crăciun la noi în sufragerie;
  20. Confecționăm origami de Crăciun ca să decorăm ce a mai rămas nedecorat;
  21. Facem o căsuță de turtă dulce;
  22. Pregătim fursecuri și biscuiți pentru vecini și prieteni;
  23. Mergem cu colindul;
  24. Coacem cozonaci;
  25. Încingem o petrecere crăciunească cu muzică și jocuri (Christmas freeze dance, de exemplu) și ținem o cină festivă, la lumina lumânărilor, desigur. Crăciun fericit!

În mod normal, ne-ar fi plăcut să adăugăm și un patinoar, o vizită la fermă și un traseu de munte pe lista noastră, însă cum suntem în așteptarea bebelușei, nu am vrut să creăm așteptări nerealiste băieților și am aranjat activități mai cuminți și mai ușor de realizat. Tare mult ne-ar plăcea și să pictăm un tablou crăciunesc împreună, poate chiar în a doua zi de Crăciun, tot când ne-am propus să îi trimitem și scrisori de mulțumire moșului. Am fost extrem de încântată azi, când Carol a vrut să începem scrisoarea către Moș Crăciun cu “Mulțumesc pentru cadourile de până acum!” și cu o mulțime de complimente la adresa culorilor și împachetării cadourilor, așa că aș vrea să încurajez acest obicei.


Nu uitați de varianta printabilă de Calendar Advent. Pentru a o primi trebuie doar să vă abonați la newsletter-ul Momadica. Și tare m-aș bucura să aud și ideile voastre preferate de activități, sunt sigură că încă sunt muuulte la care nu m-am gândit.

Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *