Brânzoase cu afine – din doar 5 ingrediente

Brioșe, Rețete

În ultima vreme, m-am specializat pe brioșe cu brânză de vaci, deoarece ies incredibil de pufoase și sunt și mai hrănitoare, având un ingredient sănătos în plus.

Astăzi, am încercat din nou o variantă de “brânzoase”, așa cum le numim noi în familie – brânzoasele cu afine, că tot e sezonul. Ies excelente, așa că vă recomand să dublați cantitățile dacă sunteți mai mult de 3 persoane.

Din cantitățile de mai jos, ies aproximativ 10 brânzoase rumene și mov.

Ingrediente (pentru 10 brioșe):

  • 250g brânză de vaci – am folosit de la Delaco 4,4% grăsime de data aceasta;
  • 3 ouă
  • 3-4 linguri cu vârf de făină (în funcție de vâscozitatea preferată a aluatului)
  • 2 linguri de ulei (am folosit de măsline, deoarece suntem în deplasare și e singurul pe care îl avem cu noi, însă orice ulei vegetal, de preferat virgin, este o alegere bună)
  • 200g afine proaspete

Ustensile:

  • tel/mixer
  • forme de brioșe

Mod de preparare:

Se încinge cuptorul la 190 de grade, pe modul cu rezistențele sus-jos, fără ventilație. Se bat bine de tot ouăle (cam 2-3 minute cu mixerul) până se omogenizează și se umflă, având o textură spumoasă și mărindu-și volumul. Asta ajută foarte mult la afânarea aluatului și la “pufoșenia” brioșelor, respectiv la creșterea lor fără alt agent de creștere. Adăugăm cele 2 linguri de ulei și brânza de vaci și mixăm încă 30 de secunde – 1 minut. Apoi adăugăm făina, pe care o mixăm doar 10-15 secunde, cât să se uniformizeze în linii mari (nu insistăm pentru a nu se lăsa aluatul). Dacă sunteți începători în ale aluaturilor, vă recomand încorporarea cu grijă a făinii, cu o spatulă de lemn, cu câteva mișcări ușoare de sus în jos. Urmează adaosul de afine, care trebuie să fie bine spălate și scurse. Puneți din belșug, aluatul este suficient de dens încât ele să rămână bine repartizate prin brioșe.

Întrucât formele mele de brioșe sunt de silicon, ele nu necesită ungere. Am umplut formele și le-am băgat în cuptorul bine încins și nerăbdător. După 30 de minute, le-am scos aurii și pufoase și le-am lăsat 1 minut pe o parte (pentru a nu se dezumfla brusc), după care le-am scos din forme și le-am lăsat să se odihnească (pe cele mai norocoase, restul au fost devorate instant), tot pe o parte, până la răcire.

Au fost DE-LI-CIOA-SE! Cu siguranță vom repeta experiența, luând toate fructele de pădure la rând, că tot e sezon la munte! Vă urez poftă bună!

 

 

 

 

3 Comentarii

  1. Mara

    Buna, am facut si aceste briose aseara:)!Noi locuim in UK deci am folosit cottage cheese in loc de branzica de vaci.Si ulei de cocos virgin si organic.Au iesit super!!As avea si poze dar nu le pot atasa se pare.Am vazut in meniul de Paste salata de cartofi cu calamar dar nu e reteta si sotul era curios cum se pregateste😅.Multumesc pentru inspiratie!

    Răspuns
  2. Mara

    Buna, am facut si aceste briose si am folosit ulei de cocos virgin organic si cottage cheese pentru ca locuim in UK.Au iesit delicioase!multumesc pentru inspiratie.Voiam sa te intreb daca ne poti da reteta pentru salata de cartofi cu calamar:)A vazut o sotul in meniul de Paste si e curios cum se face.Multumim!

    Răspuns
    • andra

      Bună, mă bucur tare că v-au plăcut! Brioșele brânzoase sunt tare faine și merg într-o mulțime de combinații. Salata de cartofi cu calamar este o salată foarte simplă, cu calamar pe grill tăiat cubulețe, cartofi fierți, iaurt grecesc, ceapă verde și alte verdețuri care vă plac, măsline, ulei de măsline și lămâie. Se amestecă toate într-un bol mare și se devorează, este excelentă :). Încerc să revin și cu rețeta pe larg într-un articol. Să aveți poftă!

      Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *