Am ajuns deja la cea de-a treia escapadă de toamnă minunată în care descoperim locuri family-friendly în România; locuri în care ne simțim bine de la mic la mare; în care ne relaxăm și ne distrăm în egală măsură. Împreună cu Alex, soțul meu, și cei trei copii de 6 ani, 4 ani și 10 luni, căutăm acele cazări-experiență, din care să ne încărcăm cu energie bună pentru o nouă săptămână plină în București.

Nici nu bănuiam că există o asemenea oază de relaxare, atât de aproape de drumul pe care îl parcurgem măcar de două ori pe an, de la București la străbunica.

O bucățică de paradis care s-a născut pe locul fostelor mlaștini; locul în care ne-am bucurat unii de alții, am râs, ne-am jucat și ne-am încărcat cu natură. Locul în care ne-am avut unii pe alții, pe malul apei. Un labirint de canale șerpuite îmbrățișate de salcii cu brațe lungi și colorate, cu bărcuțele lor tăcute și cu cerul oglindit în luciul apei. Liniște, atâta liniște de îți inundă urechile.

Zaga Zaga a însemnat pentru noi, mai presus de toate, relaxare. Ne-am îndrăgostit de la prima întâlnire și în continuare vă voi povesti detaliat cum ne-a fost weekend-ul la cazarea family-friendly Zaga Zaga.

De ce este potrivit satul Zaga Zaga pentru familii?

Un sat de vacanță plin de familii, de râsete care răsună în liniștea pădurii. Un loc cu copii fericiți pe malul apei, care strigă când se mișcă undița sau care urmăresc bulbucii din spatele hidrobicicletei, când părinții pedalează mai tare.

Așa am găsit Zaga Zaga, un sat family-friendly întreg creat cu o dragoste mare și cuprinzătoare de 82 de hectare, în care am ajuns pentru prima oară într-un weekend blând de octombrie. Și nici nu am apucat să ne punem prea multe întrebări despre cum se potrivesc familiile cu Zaga Zaga, căci răspunsurile au început să vină.

  • Pentru că fiecare are ceva de făcut! Și nu doar individual, ci există o grămadă de activități pe care le poți face cu toată familia;
  • Pentru că ai totul la un loc: cazare, mâncare, activități;
  • Pentru că este un spațiu uriaș și calm în mijlocul naturii în care NU se circulă cu mașina;
  • Pentru căsuțele pe malul apei, de unde puteți admira apusul în timp ce citiți povești împreună pe ponton sau de pe divanul din cameră;
  • Pentru că ești în mijlocul bălților și canalelor din lunca Siretului, prilej de fascinație la fiecare privire;
  • Pentru plimbările pe canale cu barca sau hidrobicicleta;
  • Pentru că ai prilej de bucurie atât pentru copii, în compania animalelor de fermă și a căprioarelor, cât și pentru adulți, care sunt curioși să încerce pescuitul;
  • Pentru că ai un parc de aventură potrivit atât pentru copii, cât și pentru adulți;
  • Pentru că găsești multe alte familii cu copii, cu care cei mici se pot împrieteni;
  • Pentru preparatele delicioase de la restaurant care se pot pregăti la cerere, astfel încât să fie potrivite și pentru cei mici;
  • Pentru că poți închiria biciclete, poți juca tenis și ping-pong;
  • Pentru grupul de piscine care acomodează perfect și oamenii mici și pe cei mari;
  • Pentru că oamenii sunt amabili, la dispoziția ta și vor să te ajute să ai zile cât mai line;
  • Pentru că te poți relaxa, te poți distra și poți învăța lucruri noi.

Cum se ajunge la Zaga Zaga?

Noi am ajuns în satul Doaga dinspre Onești, de unde am făcut doar o oră. Din București se parcurg aproximativ 3 ore, mare parte din drum suprapunându-se cu drumul E85.

Pentru popasuri de prânz pe drum, am găsit în rânduri repetate mâncare bună în Buzău – preferatele noastre fiind Zigo Meat&Eat și Dacia Romanian Dining.

Chiar înainte de Mausoleul din Mărășești, la întâlnirea județelor Vrancea și Galați, drumul face dreapta spre satul Doaga. Acolo se află un întreg sistem de bălți și canale din Lunca Siretului, sistem supranumit și “Delta Siretului” pentru asemănarea cu relieful și sălbăticia Deltei Dunării, la doar 15 minute de Tecuci.

Drumul este bine semnalizat și în stare bună, însă are doar o bandă pe sens, ceea ce uneori poate fi obositor, chiar dacă acostamentul este lat și folosit ca bandă de refugiu.

Tot sistemul de canale și bălți de la Zaga Zaga este antropic. Aici se afla înainte o mlaștină care a fost dragată pentru crearea canalelor. Numele de “Delta Siretului” a fost câștigat pe drept, aici luând naștere cu ajutorul omului o deltă interioară superbă. Seamănă cu Delta Dunării atât datorită peisajului sălbatic, cât și faunei, florei, plimbărilor pe canale și, de asemenea, pentru faptul că pescuitul este a doua natură aici, în sistem catch and release.

La intrarea în complexul Zaga Zaga este amenajată o parcare uriașă, locul în care te vei despărți de mașina ta pe toată durata călătoriei. Pe mai târziu, mașină!

Cum e atmosfera?

De vacanță! De la primul pas!

Am parcat la intrare în Zaga Zaga sat, aici nu au loc mașinile, ci doar tălpile, caii, bicicletele și bărcile.

E toamnă caldă, atât de blândă și luminoasă de nu am văzut în ani. Am făcut check-in-ul care a decurs rapid și am primit ceasurile care ne ajută să nu umblăm cu cash sau carduri după noi, totul se poate taxa pe cameră. Am luat și o hartă cu complexul care este absolut uriaș. Încă nu aveam idee cât de mare se simte această oază de relaxare.

Experiența noastră a început cu bucuria copiilor când ne-a preluat cu tot cu bagaje trăsura cu cai. Pe drum am observat și bicicletele de închiriat, și bărcuțele și hidrobicicletele care așteaptă cuminți în port. Am avut cazarea în zona Ceaușu. Zona este aproape de recepție, așa că am ajuns rapid și ne-am făcut comozi.

Întâlnirea cu bungaloul nostru de lemn, cu acoperiș de stuf, chiar pe malul apei, printre zăvoaie, a fost ca o întâlnire cu un prieten drag. Afară se răcorește destul de bine odată cu apusul soarelui, dar în bungalou era așa de cald, de parcă cineva ar fi făcut focul. Pe geamurile uriașe până în podea, aveam în față apa, cerul care ardea de apus și copacii îmbrăcați de toamnă.

Am ieșit în răcoarea serii să ne plimbăm puțin. Ne-am îndrăgostit pe loc de liniștea pătrunzătoare și de cerul care se umplea de stele pe măsură ce se apropia timpul nopții.

Am lăsat bagajele și am plecat la restaurantul La Iaz, singurul deschis în extrasezon. Am găsit ritmuri de jazz și un meniu de tip gazetă, care ne-a făcut să studiem cu atenție fiecare rând.

Ce facilități există?

  • există numeroase variante de cazare: 41 de bungalouri spațioase, 11 case plutitoare, 24 de bungalouri Vama și Visul Pescarului – excelente pentru pescuit sportiv, căsuțe în copac și chiar case cu ciubăr. Pe timpul verii, vă puteți caza în zona de glamping în corturi deluxe sau iurte, iar pentru o experiență aparte există opțiunea Casa de pe insulă și, în curând, Casa de la fermă.
  • două restaurante
    • „La Iaz” – restaurantul de lângă piscină, cu meniu internațional
    • „Cherhanaua plutitoare” – restaurant pescăresc cu preparate și specialități de pește din ferma piscicolă proprie
  • parcare gratuită
  • piscine:
    • cea mai mare piscină cu apă sărată încălzită (28°C) din județul Vrancea, cu o suprafață de 800 m²
    • piscina mare (adâncime 1,3 – 1,6 m)
    • piscină specială pentru copii
    • poolbar
  • zonă de concerte și festivaluri
  • parc de aventură
  • loc de joacă pentru copii mici
  • terenuri de tenis
  • mese de ping-pong
  • închiriere biciclete
  • închiriere bărci/hidrobiciclete/canoe
  • închiriere echipament pentru pescuit sportiv
  • wifi – vreau să menționez aici că deși citisem că acoperirea Orange nu e grozavă (am fost atenționați chiar și de Zaga Zaga) și că wifi nu e peste tot ok, noi nu am avut nicio problemă în toată zona prin care ne-am plimbat. De altfel, după cum ați și observat, postările live au fost generoase în stories video și fotografii :).

Cum arată camerele

Bungalow-ul de lemn în care ne-am cazat a fost superb și sclipitor de curat.

Îmi place mult interiorul minimalist al căsuței, cu patul separat prin elemente de design de zona de living, cu divanul de la fereastră pe care vrei să te așezi cu o carte în mână din prima clipă în care îl vezi. Papucii de casă sunt foarte potriviți când ai copii mici care sunt de părere că apei îi stă bine și pe gresie nu doar în canale :D.

Căsuța e înaltă și foarte primitoare; copiii au pus de un v-ați ascunselea în secunda 2 de la intrare.

Am avut la dispoziție minibar și espressor. Corpurile de iluminat, covoarele moi cu fire lungi, draperiile, totul este atât de simplu și delicat îmbinat.

În mansarda micuță se afla un pat super fain pentru copii, de parcă ar dormi într-o căsuță în copac – by the way, am văzut și așa ceva aici. Au acolo și o veioză în formă de căsuță, la lumina căreia să citim ultimele povești dinainte de somn dulce.

Din living poți ieși direct pe pontonul privat, ceea ce am făcut și noi îndată ce am ajuns. Am prins cel mai cel apus cu picturi roșii și movulii, care se oglindeau în apa de sub pontonul nostru. Un vis! Și după cum am aflat ulterior, că deh, avem încă bebeluși, nici răsăriturile nu se lasă mai prejos.

Cum este mâncarea

Trebuie să recunosc că citind review-uri din trecut, am avut câteva emoții în ce privește mâncarea. Din fericire, mi-au fost spulberate de la primul contact cu restaurantul “La Iaz”, singurul deschis în această perioadă.

Fiind deschis și pentru cei care nu sunt cazați în complex, l-am găsit vineri seara pe la 19:30 destul de aglomerat. Însă, personalul a fost foarte drăguț și ne-a pregătit în două clipe o masă suplimentară. Am observat că în jumătate de oră deja restaurantul era mult mai liber.

Prima dorință a fost să dau iama în preparatele din pește. Doar cât îmi amintesc ce nebunie pescărească am găsit, îmi și vine să fug înapoi. Am savurat saramura de sturion, dar și pe cea de păstrăv. Ambele au venit cu mămăligă coaptă.

Pentru copii am avut păstrăv somonat copt, fără sare, împreună cu o mulțime de garnituri delicioase: sparanghel pe grill, broccoli sotat, cartofi pe plită, și acestea toate fără sare ca să poată fi împărțite cu Leili.

Apropo de asta, și restaurantul a câștigat puncte child-friendly din partea noastră. Leila a primit de fiecare dată scaun de bebe curat, iar la baie există și un spațiu pentru schimbat bebeluși.

Am rămas surprinsă de amabilitatea și profesionalismul ospătarilor, mă gândeam că în mijlocul a nicăieri este greu să găsești și să ții aproape personalul. Sunt și multe ajutoare de ospătar în zonă care ajută la debarasare și la adus comanda, așa că timpul de așteptare a fost destul de scurt față de gradul de umplere a restaurantului.

Micul dejun este inclus în prețul cazării și a fost destul de variat. Există clasicele iaurt și lapte cu cereale, ouă gătite în diverse feluri, dar totodată și legume cu mozzarella la cuptor, legume sotate, legume pe grill, salate cu ton și fasole, salate de icre și de vinete, salate cu legume fresh și sucuri presate la rece cu sfeclă, ghimbir, rădăcinoase.

Am descoperit chiar și colțul cu deserturi, unde am gustat din baclavaua de casă și prăjiturile cu foi și cremă. Există mai multe feluri de pâine, apă, limonadă, cafea, ceai.

Din ce am înțeles, poți să te răsfeți cu un mic dejun special (bio sau caviar), noi nu l-am probat.

Pentru prânz și cină, există meniu a la carte, de care vă și pomeneam că e tare drăguț, sub formă de gazetă.

Noi ne-am axat pe felurile cu pește, că e preferatul nostru. Ne-au plăcut mult storceagul, cotletul de sturion, păstrăvul în stil mediteranean, dar și pastele cu creveți. Îmi pare tare rău că nu am avut timp să încercăm și un platou pescăresc, însă va exista sigur o dată viitoare.

Tot la capitolul mâncare, am prins și un eveniment gastronomic la ora 13:00, unde copiii au fost fascinați să vadă cum se gătește un berbecuț la proțap, cum se folosește un tandyr sau un smoker. Ne-a plăcut tare mult rezultatul!

Restaurantul se aglomerează uneori, așa că seara e bine să faci o rezervare, iar dimineața să vii mai devreme sau să fii dispus să aștepți câteva minute.

Deserturile sunt gustoase și nu foarte dulci. Nouă ne-a plăcut mult tortul cu mascarpone și fructe de pădure și plăcinta de mere.

În ceea ce privește băuturile, am găsit cocktailuri, fresh, limonadă la carafă, ba chiar și sifon haha.

Ce activități poți face la fața locului?

  • O plimbare printre căpițe și animale de fermă – căprițe, oi, vaci, canguri, iepurași si tot felul de păsări: găini, bibilici, păuni, fazani, ba chiar și struți;
  • Șase trasee de aventură prin copaci care însumează 770m de distracție, pentru copiii cu minim 110cm;
  • Pentru copiii care nu au înălțimea potrivită pentru a merge pe traseu, am descoperit și un mic loc de joacă;
  • Pentru copiii care vor un pic mai multă adrenalină, există o tiroliană mobilă și trambuline cu hamuri;
  • O plimbare cu hidrobicicleta sau cu barca cu vâsle prin lacurile și canalele din Lunca Siretului, prin peisaje superbe;
  • Tururi ghidate pe canale cu barcă cu motor;
  • Apusurile de poveste de pe malul apei și poveștile la somn din colțișorul nostru magic;
  • Pescuit sportiv – noi am avut aici prima experiență de a pescui împreună, în intimitatea pontonului nostru;
  • O vizită la pădurea de căprioare și cerbi lopătari;
  • Un pic de relaxare în zona de hamace și de festival, numită “la reveneală”;
  • O vizită la ferma piscicolă de păstrăv și sturion;
  • Bălăceală la piscine, în sezonul estival;
  • Tenis de câmp cu nocturnă;
  • Plimbări cu bicicleta (există chiar și două remorci de biciclete pentru cei mici);
  • Plimbări cu trăsura, mai ales pentru transferul oaspeților și al bagajelor;
  • Plimbări pe jos pe potecile amenajate de-a lungul malurilor apei;
  • Concerte și festivaluri;
  • Evenimente precum show-uri gastronomice, concerte de orchestră sau de multe alte feluri, festivaluri de teatru, Insula Fest, turneu de pescuit, sărbătoarea mustului. Noi am prins un festin culinar cu tot cu show gastronomic, unde cei mici au stat să privească cum se gătește berbecuțul la protap sau cum funcționează un tandyr;
  • Relaxare și observare păsări pe malul apei, mai ales la Lacul Lebedelor sau la Lacul Rațelor Sălbatice.

Ce activități poți face în zonă în afara satului Zaga Zaga

Există câteva obiective turistice istorice și culturale chiar în apropiere, iar la o oră – o oră și 15 se găsesc obiective naturale foarte interesante.

  • Mausoleul din Mărășești
  • Cimitirul German
  • Crângul de la Petrești cu Muzeul Satului, Plaja Putnei și Plaja Doaga
  • Lepșa, chiar și Cheile Tișiței
  • Soveja
  • Rezervația Naturală Pădurea Neagră
  • Rezervația Naturală Merișor
  • Muzeul Satului Vrâncean
  • Focul Viu de la Andreiașu de Jos
  • Casa Memorială Moș Ion Roată
  • Drumul vinului cu Cramele Odobești și Panciu
  • Mănăstirea Dălhăuți 

Ce zic copiii

Cea mai mare bucurie a lor a fost parcul de aventură amenajat chiar la intrare, unde au putut parcurge două din cele 6 trasee și s-au bucurat de tiroliană la finalul fiecăruia.

Foarte încântați au fost și de plimbarea cu hidrobicicleta. Cred că am stat mai bine de o oră și jumătate pe canale și pot să spun că de pe apă observi cu adevărat cât de minunat este locul.

Prima experiență cu pescuitul și întâlnirea cu căprioarele și animalele de la fermă au fost următoarele pe lista lucrurilor pentru care sunt recunoscători după acest weekend. M-am minunat de câtă răbdare au putut să aibă stând lângă undiță, ÎN LINIȘTE DEPLINĂ și așteptând să vină un pește. De data aceasta, nu a venit, dar am promis că vom repeta cât de curând activitatea.

Bine de știut

  • Zaga Zaga este deschis în funcție de temperamentul vremii, din aprilie până în noiembrie;
  • ai la dispoziție scaune de masă pentru cei mici și chiar și loc de schimbat bebe la baie;
  • ia cu tine scutece și șervețele, cel mai apropiat punct cu supermarketuri este Tecuci, la 15 minute de condus;
  • mâncarea este foarte gustoasă, există multe preparate pe bază de pește proaspăt, iar mâncare pentru bebe fără sare am primit fără probleme;
  • momentan, nu se pot adăuga pătuțuri de bebeluș în cameră, însă se dorește în viitorul apropiat;
  • camera se preia la ora 16:00 și se predă la ora 11:00;
  • fii devreme la parcul de aventură și la închiriat biciclete; nu se fac programări, așa că dacă mergi de dimneață poți evita aglomerația;
  • se țin festivaluri și tot felul de evenimente drăguțe, mai ales în timpul verii;
  • există și varianta de glamping pentru cazare;
  • nu se fumează în spațiile interioare, doar în locurile amenajate pentru fumători la exterior;
  • copiii mai mici de 4 ani nu plătesc cazarea;
  • nu totdeauna se poate închiria echipamentul complet necesar pescuitului (mai ales în extrasezon), așa că vă recomandăm să aduceți linii și momeală cu voi; noi am cumpărat din Tecuci, de la aproximativ 12 minute cu mașina;
  • este permis accesul cu animale de companie de talie mică (maxim 9kg);
  • există posibilitatea achitării vacanței cu tichete de vacanță;
  • vara, se ține aici pentru copii Tabăra de vară JOY by Zaga Zaga;
  • cherhanaua este închisă în extrasezon, rămâne disponibil restaurantul La Iaz; iar de anul acesta, restaurantul „La Iaz” va fi deschis vineri, sâmbătă și duminică până pe 18 decembrie 2022, chiar dacă bungalourile nu mai sunt disponibile pentru cazare;
  • traseele de la parcul Aventura sunt potrivite începând cu copiii de peste 110cm înălțime
  • pescuitul se face în sistem catch and release, găsești toate informațiile despre eliberarea peștelui în apă în cameră
  • de pe pontonul casutelor poți folosi maxim două undițe, pentru a nu îngreuna trecerea bărcilor pe canale

Ce ni s-a părut unic la Zaga Zaga

Pentru mine, apa este fascinația supremă la Zaga Zaga. Tărâmul este superb iar peisajele de toamnă oglindită în apă m-au încărcat cu frumos pentru toată perioada de hibernare.

Ne-a plăcut enorm să mâncăm preparate din pește bine gătit din pescăria proprie, iar show-ul gastronomic a fost și el foarte apreciat de toată familia.

Iar să fim cazați în mijlocul naturii, printre căprioare și copaci bătrâni, într-un bungalou de lemn cu acoperiș de stuf, face parte clar din definiția relaxării pentru noi.

Cu greu ne-am desprins din acest tablou viu, pe care sperăm să îl cunoaștem sub toate formele și culorile sale.

Cum faci o rezervare la Zaga Zaga

Pentru rezervări, accesați site-ul Zaga Zaga. Aveți de ales între o mulțime de tipuri de căsuțe family-friendly. Aici puteți vedea detaliile și cât costă un sejur la Zaga Zaga. Sezonier, puteți profita de ofertele speciale.

Acest articol a fost realizat în colaborare cu Zaga Zaga, parte din seria “Family-friendly în România”.


Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Instagram.

Iar dacă ești pasionat de comunități, te aștept în grupul meu de educație prin călătorii și călătorii long-term– Worldschoolers România și pentru sfaturi de călătorie în familie – în Grupul familiilor călătoare.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *