Recomandări pentru viitoarea mămică – 10 sfaturi pentru o naștere ușoară

Femeie și mamă, Sarcină și naștere

Nu știu din ce motive am fost binecuvântată cu o naștere atât de minunată, dar știu ce mi-ar fi plăcut să cunosc în momentul în care am aflat că în mine crește viață, ce a fost bine din tot ce am făcut pe parcursul sarcinii și, cred eu, că m-a ajutat, și ceea ce a fost rău, adică un stres sau intervenții nenecesare.

1. Informează-te. Dacă sarcina este una normală, nu ai nevoie de mai mult saumai puțin de 2 ecografii, cea din trimestrul 1 – de translucență nucală și cea din trimestrul 2 – de evaluare a morfologiei fetale. Fiind ecografii complementare le poți face în același loc, la același medic,  și, probabil că o variantă bună este la spitalul Filantropia, unde, dacă te programezi din timp, beneficiezi de acestea gratuit.

2. Mișcă-te! Mișcarea este fantastică pentru bunăstarea pe tot parcursul nașterii, dar și pentru naștere în sine. Fă mișcare regulat, din prima până în ultima zi. În primul trimestru al sarcinii te poți bucura de orice tip de sport, eu am ales să merg la sală pentru exerciții ușoare. Din al doilea trimestru, când lucrurile se îngreunează am început să merg la înot, sport cu care am continuat până cu câteva zile înainte de a naște. Pe tot parcursul, am continuat cu fooooarte mult mers pe jos zilnic și cu practica yoga, care m-a ajutat să îmi mențin suplețea tendoanelor și flexibilitatea – la început, am continuat exercițiile uzuale, după care am combinat cu exerciții yoga pentru gravide.

3. Meditația și respirația. Posibil cele mai bune secrete pentru o naștere ușoară. Respirația este atuul de care, din păcate, de cele mai multe ori uităm: atât să îl folosim corect, cât și să ne reîntoarcem la el atunci când suntem agitați, stresați, nervoși simțim durere sau discomfort. Am meditat aproape zilnic cele 10 minute miraculoase, dimineața, după practica yoga. Concentrează-te și devino observatorul gândurilor tale și vei vedea de unde izvorăsc fricile, astfel vei ști să le recunoști și să le înneci în fașă. Concentrează-te asupra respirației, las-o să fie profundă, devino una cu ea și te vei conecta la esența ta cea mai pură, vei fi în controlul trupului tău.

4. Alimentația. Momentul în care afli că ești însărcinată este ultimul cel mai bun în care ar trebui să îți îndrepți privirea spre ceea ce mănânci. Nu numai că nutrienții pe care îi consumi ajută la buna desfășurare a sarcinii și îți vor asigura energia de care ai nevoie în această perioadă de schimbare permanentă, dar vor fi și cel mai bun combustibil pentru puiul tău, iar ulterior, un pilon de bază în alăptare și diversificare. Nu în ultimul rând, acum poți începe să fii un model bun pentru cel ce va fi cândva adultul pe care l-ai crescut.

5. Nu te stresa. Mergi cât mai mult în natură, în parcuri, observă lucrurile frumoase din jurul tău, lasă recunoștința și dragostea să te invadeze și să strige din interiorul tău. Iubește-te în fiecare moment și bucură-te de această perioadă greu de descris. Puiul tău te simte, cu cât vei fi mai relaxată, cu atât îi vei transmite curajul și încrederea necesare de a veni pe această lume.

6. Odihnește-te. În prima perioadă, oricum nu vei avea de ales, vei dormi oriunde ai încerca să te așezi, să mănânci, să te distrezi. Ulterior, te vei obișnui cu starea, iar după ce acțiunea de început a hormonilor se va mai potoli, te vei simți mult mai energică. Însă somnul de cel puțin 8 ore pe noapte, te va ajuta să îți păstrezi calmul și să ai resursele necesare pentru a ajuta la creșterea puiului tău.

7. Hidratează-te. În afară de importanța bine cunoscută a lichidelor în viața de zi cu zi, apa ajută la buna absorbție a nutrienților în celule care ajung la placentă pentru a-i fi hrană puiului tău. De asemenea, evită cafeina.

8. Fă exerciții pentru perineu. Acestea sunt asemănătoare cu exercițiile Kegel. Din săptămâna 24, eu le-am făcut zilnic. Conștientizarea acestor mușchi perineali este de mare ajutor în faza de expulzie.

9. Masajul perineal, din săptămâna 34 de sarcină. Cu un ulei ușor, seară de seară, cu ajutorul partenerului sau singură, masajul perineal destinde perineul, obișnuindu-l cu o parte din presiunea pe care o va simți în travaliu și în faza de expulzie.

10. Cunoaște-te cât mai bine. Pune-ți întrebări, observă-ți fricile, cercetează, informează-te. Este o perioadă nouă și anticiparea îți va fi cel mai bun aliat. Cunoaște-te pe tine, gândește-te ce ți-ar plăcea să experimentezi. Concentrează-te pe gândurile bune, notează-ți gândurile și dorințele, așteptările tale de la aducerea puiului tău printre noi. Cultivă-ți încrederea în tine și respectul față de faptul că ești femeie, față de trupul și sufletul tău. Ajută-ți mintea să devină unealta ta, prietenul tău de nădejde și adu-ți mereu aminte cine ești, respirând adânc. Ai încredere în corpul tău, care a învățat de atâtea generații cum să nască, cum să fie una cu natura. Pune la îndoială tot ce auzi, caută mereu a doua și a treia sursă și nu te lăsa până nu ești împăcată cu tine. Cere de la ceilalți să te sprijine în tot acest proces. Caută-ți persoane de încredere care să fie lângă tine atunci când îți naști puiul și care să se asigure că lucrurile se întâmplă conform dorințelor tale. Așteaptă-ți cu bucurie puiul și întâmpină-l cu zâmbet și cu sufletul plin de sărbătoare. Căci suntem femei și universul creează prin noi, așa cum a făcut-o de la începutul timpului :).


Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *