Condiții de intrare în Costa Rica în pandemie și restricții COVID-19 de la fața locului

America, Călătorii și aventuri, Costa Rica, Costa Rica, Iarna la cald

Yey, avem mai bine de 3 săptămâni petrecute în țărișoara asta faină, care ne-a primit cu toată căldura. Pentru că am văzut cu mulți dintre voi sunteți tentați de o escapadă în acest paradis sălbatic, am zis să vin cu niște lămuriri despre condițiile de intrare și cum este situația la fața locului din punct de vedere pandemic. Primele impresii le-am scris deja din primele zile, și dacă vă tentează, puteți arunca un ochi și pe aventurile noastre de până acum.

În primul rând, vă anunț cu bucurie, că numărul de cazuri este în scădere, de vreo două săptămâni aproape înjumătățindu-se. Costa Rica are și un mod special de a număra cazurile de covid-19 – multe dintre ele sunt Por Nexo – metoda de numărare fără test. Ei numără contactele directe din aceeași casă cu cazurile confirmate, care prezintă simptome, fără a le testa.

De la 1 februarie s-au revizuit și restricțiile la nivel național, toate în mod favorabil omului, sâc – covid19. Puteți citi mai jos despre fiecare limitare în parte. Atenție, însă, unele sectoare din parcurile naționale, mici și foarte mici, au rămas închise deoarece nu au fost montate chiuvete și stații de dezinfectare. Așa am descoperit noi ieri Playa Piñuela, o minunăție de plajă pe care am rămas să o admirăm de la distanță, de lângă paznic.

Ce condiții de intrare există în Costa Rica

De pe 1 noiembrie, Costa Rica și-a deschis porțile aeriene pentru toți călătorii. Există și 5 porturi prin care poți intra în Costa Rica. Nu găsesc informații precise despre accesul prin frontierele terestre.

Ca să intri în Costa Rica:

  • nu ai nevoie de test (de pe 26 octombrie 2020);
  • nu stai în carantină;
  • nu ți se cere dovada vaccinării (și, drept urmare, nici nu plănuiesc să elimine obligativitatea poliței speciale de asigurare covid19 pentru cei vaccinați);
  • trebuie să completezi un formular de sănătate. Acesta devine disponibil cu 48 de ore înainte de zbor. Când completezi formularul, vei avea o opțiune de a cumpăra asigurarea de sănătate dacă nu o ai deja. În urma completării formularului, vei primi un cod QR ce conține toate informațiile despre asigurarea voastră și ID-ul, ce va fi scanat la biroul de imigrări;
  • ai nevoie de o asigurare de sănătate specială valabilă pentru toată durata călătoriei;
  • ai nevoie de dovada că vei părăsi țara, de exemplu, un bilet de avion de întoarcere (fără legătură cu covid19).

Detalii despre asigurarea de sănătate necesară în Costa Rica pe timp de pandemie

Asigurarea de sănătate este una dintre piedicile, ca să zic așa, aduse de 2020, deoarece ea adaugă o cheltuială suplimentară. Asigurările simple de sănătate nu sunt suficiente în acest sezon pandemic, ele trebuind să asigure, de asemenea, cheltuieli de carantinare de minim 2000 dolari de persoană, în cazul în care contractați COVID19 în timpul călătoriei în Costa Rica.

Două companii costaricane oferă asigurare internațională, cu politici pre-aprobate, și despre care puteți fi siguri că sunt accceptate și că respectă toate cerințele: INS și Sagicor. Noi am ales INS, și spre norocul nostru, pentru că avem o călătorie lungă, nu ne-a dezavantajat foarte tare. Aici găsiți condițiile generale ale asigurării, în limba spaniolă.

Din ce am înțeles ulterior, Sagicor are disponibilă și o poliță doar pentru partea de carantină/cazare, însă nu am cercetat în amănunt. Pentru cei din US și UK există multe polițe mult mai avantajoase, cu cost mult mai mic, dar în România nu am găsit nicio asigurare care să asigure costuri de carantinare de peste 1000 de dolari. Dacă voi găsiți totuși vreuna, nu uitați să luați o certificare în engleză sau spaniolă și să îmi transmiteți și mie, ca să se poată bucura și alți călători de descoperirea voastră.

Cum se completează formularul de sănătate

*Recomandarea mea este să nu o lăsați pe ultimul moment, ca să puteți remedia eventualele probleme din timp. Formularul poate fi completat începând cu 48 de ore înainte de zbor.

  1. Cumpărați asigurarea de călătorie. După cum v-am povestit, eu nu am găsit nicio companie din România care să asigure mai mult de 1000 de dolari pentru carantinare, așa că am cumpărat-o pe cea de la INS, care era substanțial mai ieftină decât cea de la SAGICOR.
  2. Completați formularul de sănătate – e cel mai user-friendly pe mobil. Aveți nevoie de pașaport, detalii despre zbor, durata călătoriei etc.
  3. Veți primi un email cu un PDF ce include codul QR. Acesta trebuie downloadat pe telefon și apoi faceți un screenshot cu codul QR. Așa îl veți avea la îndemână când vă va fi cerut la biroul de imigrări. În cazul nostru, a existat în Frankfurt o tentativă de a verifica toate codurile QR, despre care am povestit un pic mai jos.

Experiența zborului

  • Am zburat cu Lufthansa, pe 9 ianuarie. În București nu ni s-a adresat nicio întrebare despre codul QR sau asigurarea de călătorie pentru destinație, check-in-ul și îmbarcarea au decurs normal, ca în vremuri precovid.
  • În Frankfurt, au vrut să verifice codul QR. După vreo 45 de minute și-au dat seama că această muncă titanică ar întârzia zborul cu ore bune dacă s-ar fi păstrat ritmul primelor verificări, au anunțat că vor renunța la această procedură.
  • Avioanele au funcționat la capacitate maximă, nu am văzut alte măsuri în afară de purtarea măștii, pe care câteva persoane încercau să o fenteze, fără prea mare succes. Lufthansa se mândrește cu calitatea aerului de la bord, care este reînnoit complet odată la 3 minute. De la data de 1 februarie, Lufthansa a introdus obligativitatea măștilor chirurgicale sau măști care corespund standardelor FP2, KN95 și N95.
  • La sosirea în aeroportul Juan Santamaria din San Jose am fost surprinși de curățenie. Există stickere pentru păstrarea distanței și standuri cu dezinfectant. Codurile QR sunt scanate în timp ce stai la coadă, pentru a economisi timp.
  • La biroul de imigrări, trebuie să dai adresa uneia dintre cazările pe care le vei folosi (noi am dat-o pe cea din prima seară) și, de asemenea, să spui pentru cât timp te vei afla în Costa Rica. E important de reținut că, deși viza de turist în Costa Rica este valabilă 90 de zile, acum perioada este limitată de perioada asigurării specială, în cazul nostru 54 de zile. Coada mare a curs imediat, cea cu prioritate, unde ne aflam și noi deoarece călătorim cu copii mici, a durat ceva mai mult :)), deși la început chiar am apreciat buna intenție.
  • Nu am găsit în aeroport standuri cu cartele SIM, ceea ce ne-a surprins, așa cum avea să ne surprindă ulterior faptul că le găsim în supermarketuri și farmacii, de unde se pot și reîncărca. Există câteva standuri de rental, noi am avut de luat un shuttle până la biroul nostru de rezervări.

Cum procedați în caz de simptome/expunere la COVID19

În caz că suspectați COVID19, sunați la 1322 – linia directă a guvernului pentru covid19, cu ajutorul căruia vă puteți testa gratuit (dacă aveți simptome sau ați fost expuși).

În rest, costul testelor în Costa Rica se învârt pe la 100, majoritatea spitalelor private și clinicilor oferind rezultatele în 24-72 de ore, unele fiind gata chiar în aceeași zi. Rezultatele se primesc, de regulă, în spaniolă, însă le puteți solicita și în engleză. Găsiți aici lista clinicilor care testează covid19 și care promit că livrează rezultatul în 48 de ore.

Restricții COVID-19 la fața locului

Pentru că a fost o perioadă grea, ținând cont de importanța pe care o are turismul internațional pentru Costa Rica, localnicii sunt foarte fericiți se primească din nou turiști și să îi facă să se simtă în siguranță, adăugând noi măsuri sanitare de protecție.

  • Masca este obligatorie pentru cetățenii costaricani și pentru turiști, în spațiile închise și în spațiile deschise unde nu poți păstra distanța de 1.8m față de celelalte persoane.
  • Există în continuare restricții de circulație pentru mașini, care nu se aplică mașinilor închiriate și altor situații speciale pentru localnici.
  • Plajele sunt deschise de la 5am (un pic înainte de răsărit) până la 6pm (soarele apune pe la 5:40pm).
  • Cazările pot funcționa 100% la nivel de ocupare a camerelor.
  • Supermarketurile, magazinele alimentare și farmaciile funcționează în mod normal.
  • Transportul în comun funcționează normal, masca fiind obligatorie, iar statul în picioare nefiind permis.
  • Parcurile naționale funcționează la capacitate maximă începând cu 1 februarie.
  • Tot începând cu 1 februarie, barurile și cazinourile pot funcționa la capacitate de 50%. Restaurantele se închid la ora 22:00, în loc de ora 21:00 ca până acum. Cluburile, discotecile și parcurile de distracții rămân închise.

Toți turiștii trebuie să respecte măsurile sanitare și restricțiile în vigoare, precum portul măștii, spălatul pe mâini, distanțarea socială etc. Unele unități măsoară și temperatura corporală și solicită igienizarea mâinilor înainte de intrare. Turiștii trebuie să rămână în “bula lor socială”.


Dacă alegeți să vizitați Costa Rica, alegeți și să le respectați regulile și restricțiile, indiferent că sunteți de acord cu ele sau nu, așa cum ar trebui să facă orice musafir într-o țară străină, pe timp de pandemie și nu numai.

Vă mai spun doar că nouă ne place mult de tot aici!


Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.

*Featured photo: pixabay.com

0 Comentarii

Confirmări/Notificări

  1. Unde putem călători fără test din România - lista țărilor fără test la intrare - Momadica - […] a intra în minunata Costa Rica, am povestit pe larg despre condițiile ce trebuie îndeplinite. Esențiale sunt două dintre…

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *