Clătite pufoase cu doar 3 ingrediente – rețetă de clătite baby-friendly

Clătite, Rețete

Cele mai simple rețete sunt cele mai greu de scris. Pentru că fiind atât de simple, le fac mereu doar din ochi și nici nu le acord mare importanță. Însă ele sunt și cele mai iubite, pentru că le facem rapid și sunt atââât de gustoase. Noi suntem îndrăgostiți de aceste clătite fără zahăr și fără alți îndulcitori, care se potrivesc în egală măsură și pentru rețete cu clătite dulci dar și pentru clătite sărate. Unde mai pui că fiind o rețetă de clătite baby-friendly, le puteți prezenta celor mici chiar din primele săptămâni de diversificare.

Câte ceva despre clătite

Există multe feluri de clătite, în fiecare cultură. În ultima vreme sunt foarte iubite și clătitele americane (clasicele pancakes), care sunt mult mai groase decât cele franțuzești/suedeze și, în plus, au de multe ori și alte ingrediente direct în compoziție. Chiar aici veți găsi o rețetă încropită și testată de noi, urmează sigur și altele. În funcție de zonă, ele sunt servite în moduri diferite și umplute cu tot felul de sosuri, legume, fructe, brânză sau chiar carne.

O dată ce ai învățat textura aluatului, nu mai ai nevoie de măsurarea ingredientelor, aceasta pur și simplu se “simte” la polonic. Mai demult, le făceam cu albușurile spumate separat, ca să iasă puțin mai aerat, însă ținând cont că durează ceva până se coc toate clătitele, de cele mai multe ori renunț la acest pas, iar crearea compoziției nici că îmi ia mai mult de 2 minute.

Ingrediente (pentru 10-12 clătite)

  • 2 ouă
  • 600ml lapte
  • 340g făină
  • un vârf de cuțit de unt – opțional, pentru uns tigaia înainte de prima clătită; dacă folosiți tigaie cu strat antiaderent, săriți peste acest pas

Ustensile

Mod de preparare

Metoda lungă:

Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă tare în castronul mic. Pentru a ieși mai ușor spuma tare, este de preferat ca atât ouăle cât și uneltele să fie reci (asemenea procedurii de la frișcă). Gălbenușurile se freacă cu o treime din cantitatea de făină și cu laptele. Se amestecă până devine o compoziție omogenă. Apoi, se toarnă restul de făină în ploaie, pentru a nu se forma cocoloașe. La final, se adaugă spuma de albușuri.

Metoda scurtă:

Se mixează ouăle câteva minute, până devin foarte spumoase. Se adaugă laptele și apoi, se adaugă făina în ploaie, mixând continuu până la omogenizare.

Coacere:

Se încinge o tigaie cu un vârf de cuțit de unt (de obicei prima clătită e de probă, pentru a vedea dacă este suficient de groasă/subțire compoziția – atunci când nu aveți experiență). Se toarnă un polonic de compoziție în tigaie și se rumenește pe ambele părți, 1-2 minute la treaptă medie.

Imagine: pixabay.com

Clătitele ies foarte pufoase, cu o textură ușor aerată și cu gust de copilărie. Clătitele sunt un fel foarte versatil de mâncare. Noi le mâncăm în tot felul de combinații, “dulci” sau “sărate”, simple sau făcute budincă la cuptor. Ba chiar, atunci când aveți doar o plită la dispoziție, reprezintă o bază minunată pentru torturi delicioase. Iar dacă ai făcut prea multe, poți folosi “rămășițele” pentru quesadilla, pentru parfait cu fructe cu bucățele de clătite (la pahar) saaaau le poți umple cu înghețată de casă. Inspirație să fie, că ele nu ne vor dezamăgi.


Dacă îți plac rețetele cu clătite “sărate”, atunci trebuie să încerci și rulada de clătite cu spanac, potrivită pentru toată familia și excelentă pentru cină.

Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *