Cele mai frumoase plaje din Creta, insula pe care marea întâlnește istoria

Călătorii și aventuri, Europa, Grecia

Călătoria noastră din 2020 a început din România, direct spre Grecia, de îndată ce am aflat că și-a deschis granițele pentru noi. După un drum de un pic peste 8 ore, ne-am oprit în Kerkini, unde am găsit toată liniștea din lume strânsă bine într-un singur loc și unde am rămas și peste noapte. Am continuat cu Lefkada, Kefalonia, Ithaki, Zakhyntos, Peloponez, după care ne doream o excursie într-o insulă din Marea Egee. Fiindcă era deja august însă, am găsit prea puține cazări pe gustul nostru și, în plus, locurile la ferry erau în mare parte epuizate. Așa că, ne-am gândit că ar fi o super idee să mergem spre Creta, mai ales că aveam și mașina noastră la dispoziție.

Cum am ajuns în Creta?

Vara trecută a fost prima oară când am călătorit cu un vapor uriaș, din Atena până în Creta. Avea cam 8 etaje, cabine personale, tot ce puteai avea nevoie. La dus am făcut aproximativ 5 ore și jumătate, pe timp de zi, iar la întors am ales ferry-ul de noapte, care face cam 7-8 ore, cât să îți permită un somnic pe cinste. Vreau să menționez că pentru călătoritul cu copiii, mi s-a părut cea mai potrivită variantă ever, nici nu am știut când am ajuns dintr-o parte în alta. Cabinele de pe vapor au duș, toaletă, dulăpior și paturi supraetajate și am primit chiar și cărți de colorat pentru cei mici. Există restaurante de diverse feluri și, când nu e pandemie, chiar piscine și activități.

Cazarea noastră cu autoservire la struguri <3

Cele mai frumoase plaje din Creta

Sunt muuuulte de povestit despre Creta în afara plajelor. Are orașe minunate, cetăți, situri arheologice (ruine ale orașelor vechi, numite chiar cele mai vechi din toată Europa), grădini botanice, mâncare de excepție, parcuri tematice și de distracție, muzee, canioane, lacuri, mânăstiri, porturi, o mulțime de activități pe care abia mă abțin să nu vi le povestesc chiar acum.

Plajele sunt absolut superbe și foarte diverse. Am găsit aici peisaje care ne-au tăiat răsuflarea, plaje lungi și întinse, nisipoase, plaje cu nisip roz, plaje întretăiate de râuri, perfecte pentru jocul copiilor. Deși le-am prins aglomerate, ca de august, am o vagă impresie că anul trecut a fost totuși decent din punct de vedere al turiștilor.

Elafonisi

  • Amenajată: Parțial
  • Family-friendly: Da
  • Nisip/pietre: nisip roz

O plajă superbă de pe țărmul Cretei, recunoscută pentru nuanța de roz a nisipului. Se spune că până în 2014 doar localnicii știau de această plajă, o insulă secretă care capătă o nuanță de roz în bătaia soarelui, datorită milioanelor de cochilii sparte de scoică. Insula Elafonisi, acoperită de dune de nisip și narcise de mare, este o rezervație naturală legată de coasta sud-vestică a Cretei printr-un banc îngust de nisip. Aici nu veți găsi șezlonguri și umbreluțe, și nici îmbulzeala de pe plajă-mamă. Deși am fi preferat să ajungem aici într-o lună mai liberă decât august, înțelegem perfect de ce este atât de aglomerată și sperăm să o revedem și în anotimpuri mai golașe.

>>> Vezi sugestii de cazare în apropiere

Kedrodasos

  • Amenajată: Nu
  • Family-friendly: Da
  • Nisip/pietre: nisip alb

Kedrodasos, este, fără îndoială, plaja mea preferată de pe insula minoică, o plajă mai puțin cunoscută decât vecina ei, Elafonisi, ceea ce o face cu atât mai șarmantă. Se ajunge la ea pe un traseu scurt (aprox. 5-7 minute) de la locul de parcare. Noi am prins o zi extrem de caldă, deci drumul până la umbra de pe malul mării ne-a părut un pic mai lung. Poți să te întinzi direct pe nisip, să citești pe o stâncă acolo unde se sparg micile valuri sau să te relaxezi la umbra pădurii de cedru. Paradisiacă și bine ascunsă, este una dintre plajele care mi-a rămas în suflet de la prima secundă a întâlnirii.

>>> Vezi sugestii de cazare în apropiere

Preveli

  • Amenajată: Parțial
  • Family-friendly: Da
  • Nisip/pietre: nisip și pietricele mici

Nu ne așteptam să găsim în Creta o pădure de palmieri, dar ce surpriză! Partea cea mai frumoasă la această plajă este că poți parcurge un traseu printre stânci, dinspre plaja Preveli pe malul râului, unde ne-am simțit ca într-o zonă tropicală, atât datorită peisajului cât și umidității ridicate, fiind o zonă cu muuultă vegetație. Noroc că râurile au apa răcoritoare, iar copiii au poftă de explorare!

>>> Vezi sugestii de cazare în apropiere

Balos

  • Amenajată: Parțial
  • Family-friendly: Da
  • Nisip/pietre: nisip rozaliu

O plajă care m-a impresionat din prima secundă în care am zărit-o. După un drum neasfaltat de 8km, a urmat un traseu abrupt, dar deloc dificil, care se parcurge cam în 20-25 de minute dacă aveți copii mici. Se pare că plaja este și pe gustul căprițelor, care ne-au pândit șmecherește de pe stâncile din jur. Odată ce am făcut cunoștință cu laguna superbă, am continuat traseul numai cu ochii la ea.

Turcoaz, verde, alb și albastru intens sunt culorile care se joacă toate împreună, iar când ajungi pe plajă, peisajul nu contenește să te surprindă. Dune, stânci, cordoane de nisip, înconjoară plaja cu nisip alb și moale și laguna colorată cu apă caldă și pești care te ciupesc de călcâie. Recomandarea, firește, este să ajungeți cât mai dimineață și, cu atât mai bine dacă și în afara sezonului. La ora prânzului, când noi am plecat, traseul era deja mai lung cu 10-15 minute, deoarece parcarea oficială era deja plină. În plus, de pe mare, venise un vas de croazieră uriaș, cu o mulțime de oameni ce de sus păreau furnici hotărâte să își petreacă ziua la Balos. Cu siguranță, o plajă pe lista celor care merită văzute.

>>> Vezi sugestii de cazare în apropiere

Plaja Grammeno

  • Amenajată: Parțial
  • Family-friendly: Da
  • Nisip/pietre: nisip și pietricele mici

Dacă ajungeți pe lângă Paleochora, nu ratați aceste plaje micuțe din jur. Am fost super încântată de această plajă mică și liniștită, cu ape cristaline, unde mergeam cu cei mici cât timp Alex termina de lucrat. Parcarea este chiar lângă plajă și găsiți aici și un bar cu servire direct pe nisip. Iar apusul este miraculos aici, la un picnic printre narcisele de mare ce își scot capetele curioase din nisip sau privind în zare de pe micul delușor din stânga plajei, care desparte plaja de sora ei pietroasă, Alonaki.

>>> Vezi sugestii de cazare în apropiere

Skinaria, Ammoudi, Souda

Skinaria
  • Amenajate: Parțial
  • Family-friendly: Da
  • Nisip/pietre: nisip și pietricele mici
Ammoudi

La Marea Libiei, în sudul Cretei, la Marea Libiei, se află între stânci o succesiune de plaje traversate de mici râuri, un deliciu pentru copii. Se pot cățăra, dau drumul obiectelor să le ducă apa și apoi le prind, sar ca broaștele în râu și inventează tot felul de jocuri. Skinaria este o plajă fabuloasă și pentru vibe și pentru privit apusul.

>>> Vezi sugestii de cazare în apropiere

Falassarna

  • Amenajată: Parțial
  • Family-friendly: Da
  • Nisip/pietre: nisip auriu

O plajă foooarte mare, cu nisip fin, amenajată, numai bună de lenevit și excelentă pentru înot, în apropiere de orășelul Kissamos. Există aici și parcare foarte aproape de plajă, deci puteți lua cu voi multe jucării de nisip, saltele sau ce vă place. Noi am căutat un colțișor neamenajat, după cum ne stă în fire și l-am găsit, așa că ne-am bucurat de sălbăticie luând un picnic la apus.

>>> Vezi sugestii de cazare în apropiere

Vai beach

Nu am ajuns încă aici, însă a fost pe lista noastră și suntem siguri că nu ne-ar fi dezamăgit. Este o plajă înconjurată de palmieri, potrivită pentru înot și relaxare.

Ce mai poți face în Creta:

  • O vizită în Paleochora, orășelul cel mai iubit de noi din toată Creta
  • O plimbare prin Rethymno cu balcoanele sale înflorate
  • O plimbare prin Chania
  • Explorarea trecutului la Dinosauria Park, Heraklion
  • Cunoașterea adâncurilor, la CRETAquarium
  • Întoarcere în timp și o vizită inedită prin satul traditțional cretan la Muzeul în aer liber Lychnostatis
  • Un pic de mister în Labyrinth Park din Creta
  • Distracție la Watercity Waterpark, Heraklion
  • Kournas Lake cel mai mare lac cu apă dulce din Creta
  • Hiking prin Canionul Samaria sau prin canioanele mai micuțe, precum Anidri
  • Explorare botanică și relaxare prin Parcul Botanic & Grădinile Cretei
  • Plimbare cu bicicletele pe malul mării

Nouă ne-a plăcut foarte mult în Creta dar ne-ar plăcea să o vizităm și în extra-sezon, când o bănuiesc capabilă să ne stârnească alte sentimente. Care este plaja voastră preferată?

Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.


* Disclosure: acest articol poate conține linkuri afiliate. Aceasta înseamnă că fără nici un cost adițional pentru voi, eu pot câștiga un mic comision dacă voi le accesați și faceți o comandă.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *