Unde poți să donezi haine, jucării și alte obiecte (în București și în țară) și să ajungă la cei care chiar au nevoie de ele

Urban Lifestyle

Știai că peste 32% dintre copiii României își trăiesc zilele sub pragul sărăciei? Știai că 150 000 de copii adorm flămânzi? (cf. Organizației Salvați Copiii, o statistică făcută doar pe copiii din mediul rural, practic numărul total este și mai mare)

Știai că pentru a produce un tricou de bumbac, este nevoie de 2650l de apă?

Știai că un consumator mediu aruncă 30kg de haine pe an? Dar că la nivel mondial producem 13 milioane de tone de gunoi textil anual?

Știai că industria textilă este a doua în topul poluatorilor la nivel mondial?

Nu îmi pot imagina ce înseamnă asta. Cum să nu ai haine să te îmbraci, produse pentru igienă, jucării, alimente? Nu e drept ca un copil să aibă grija zilei de mâine; să nu își petreacă orele jucându-se și alergând, ci să meargă la muncă sau chiar la cerșit.

Nu e corect nici să abuzăm de ușurința cu care putem cumpăra azi orice, fără să luăm în calcul recircularea obiectelor care nu ne mai sunt de folos. Bluza roșie pe care o iubeai nespus dar acum nu îți mai vine? Visul unei mămici singure, cu 5 copii, care lucrează zi și noapte. Pantalonii negri și largi, care nu îți mai caracterizează stilul? Singura opțiune pe care o are doamna agresată de bărbat și fugită de acasă, ca să treacă cu bine iarna. Cămașa de in care nu se mai așază pe cel mic? Cămașa perfectă serbarea de la grădiniță, a mezinului dintr-o familie vulnerabilă, într-un sat uitat de lume.

Mai puțin gunoi, mai multe daruri de la oameni pentru oameni.


Când și ce donăm noi

Cam de trei ori pe an, luăm absolut tot din casă la mână: la început de primăvară, la început de vară și când toamna e târzie/început de iarnă. Dacă apar și alte campanii în timp ce suntem în București, le onorăm cu drag.

De fiecare dată când mă uit prin dressing și dulapuri descopăr bluze și rochii pe care știu sigur că nu le-aș mai purta vreodată. Eliberând rafturile, găsesc mult mai ușor toate hainele pe care chiar îmi doresc să le port și care chiar îmi plac, dar, poate cel mai important, hainele alea, pentru o altă persoană, pot face diferența.

Despre hainele celor mici, nici nu mai zic. Eu mai păstrez încă unele dintre ele: cele care mi-au plăcut foarte mult și îmi trezesc anumite amintiri; unele dintre hainele celui mare le păstrez pentru cel mic (însă nu pe toate, pentru că vreau ca și cel mic să se bucure de haine noi și de posibilitatea de a alege cu ce culori și modele vrea să se îmbrace); iar pe unele le păstrez pur și simplu pentru că, la un moment dat, poate mi-aș face curaj și pentru un al treilea copil. Asta nu înseamnă totuși că nu rămân destul de multe haine care să îmbrace copiii altor familii și pentru care un astfel de pachet ar fi o adevărată bucurie.

În afară de haine, mai donăm jucării, cărți și alimente.

E super drăguț să îi implicați pe cei mici, care vor apuca să își însușească activitatea și să participe și ei activ la împachetat și pregătit donațiile pentru livrare. La noi este chiar o activitate din Calendarul de Advent și copiii le vor face chiar și un desen celor cărora le sunt adresate pachetele.

Îmi amintesc cu super drag, prima activitate de genul în care l-am implicat pe puiul C. (doar el era pe pământ pe atunci și avea un pic peste 1 anișor). Ne pregătisem cu sacoșe grase pline de bunătăți și haine pentru o campanie Copacul cu Haine ce avea loc în Parcul Cișmigiu. I-am explicat de mai multe ori ce urmează să facem, am mers împreună, am lăsat sacoșele, iar când puiul C. și-a dat seama că urmează să plecăm iar sacoșele rămân ACOLO, a început să plângă cu foc. Bineînțeles, că după încă un val de reasigurări că totul e ok și vrem să ajungă lucrurile la alți oameni și copilași care nu au suficiente, s-a înveselit la loc.

De când tot zic că fac o listă cu locurile în care poți dona! Mi s-a întâmplat de super multe ori să întârzii procesul, pur și simplu pentru că nu știam cui să dau hainele/obiectele, ca să ajungă la cineva cu nevoi reale și nu la groapa de gunoi. Tocmai de asta m-am pus pe treabă și am dat drumul acestei liste, care sper să vă fie și vouă la fel de ajutor, așa cum îmi va fi și mie de acum înainte.

Organizații și inițiative prin intermediul cărora cadourile tale pot ajunge la familiile în nevoie

Unde poți dona haine și obiecte de tot felul

  • Dragoste desculță este o inițiativă absolut minunată care aduce fericire în casele multor familii care au nevoie de o mână de ajutor. Puteți consulta aici lista celor mai apreciate produse pentru comunitate, iar aici îi găsiți pe Facebook. Sunt încurajate orice fel de donații, mai ales cele pentru copii și adolescenți.
  • Banca de Haine (îi găsiți și pe Facebook) este un proiect tânăr prin care se strâng haine, jucării și alte produse pentru comunitățile vulnerabile. Pentru a lua legătura cu ei, trebuie să completați acest formular și să scrieți pe pachete vârstele și mărimile celor cărora li se adresează donația. De câteva săptămâni, Banca de haine are o campanie împreună cu Fashion Days, unindu-și puterile pentru a strânge mai multe haine pentru donații. Aici puteți vedea harta punctelor de colectare.
  • Fii Moș Crăciun pentru o zi continuă campaniile și în 2020. Puteți dona rechizite, jucării, cărți, dulciuri, fructe neperisabile, alimente ambalate, haine, încălțăminte, produse de igienă, bani. Colectarea donațiilor de anul acesta are loc între 17 și 21 decembrie, pe str. Academiei nr.15, București.
  • Asociația Ana și Copiii, o altă organizație umanitară care încearcă să aducă zâmbetul pe buze familiilor fără sprijin, cu o misiune extrem de importantă – prevenirea abandonului familiar și școlar. Îi găsești și pe Facebook, unde postează periodic liste cu produsele necesare pentru donații directe.
  • Asociația Aura Ion – în această perioadă au în desfășurare proiectul proiectul “Cadoul cu zâmbete” care a adus zâmbetul pe buzele a cel puțin 5000 de copii în ultimii 7 ani. Grupul țintă este constituit în special din copiii în situații de risc din județele: Teleorman, Prahova, Giurgiu și Ilfov, luptând împotriva abandonului școlar. Îi găsiți și pe Facebook.
  • Asociația Benefacto – foarte mult îmi place această listă de dorințe a copiilor pentru Crăciun, unde putem să fim chiar noi Moș Crăciun și să împlinim visul unuia dintre ei.
  • Touched Romania se axează pe ajutorul acordat copiilor aflați în dificultate și a familiilor monoparentale. Acceptă și donații materiale.
  • Haisăajutăm.ro au un grup țintă vast, compus din copiii din orfelinate, cazuri sociale și vârstnici. Din informațiile de pe site, pare că acceptă donații financiare, dar și donații materiale, însă informația este ușor ambiguă.
  • Asociația Anais – contribuie la apărarea drepturilor tuturor celor care nu se pot apăra singuri, mai ales ale femeilor și copiilor. Acceptă și donații materiale.
  • Centrul Ceh – UPDATE: momentan, containerele pentru haine de donat nu sunt funcționale.
  • DGASMB are campania Bebe de București are hăinuțe, cu centre de colectare a hainelor pentru cei mici.
  • Asociația Provita – organizează acțiuni de caritate pentru mame singure și pentru copii orfani. Primesc donații financiare și materiale.
  • Crucea Roșie – se ocupă în special cu ajutorarea persoanelor vulnerabile din cauza dezastrelor și a situațiilor de criză. Au un sistem de colectare a hainelor pentru copii și familie nevoiașe și totodată susțin responsabilizarea în privința resurselor folosite la producerea hainelor și a duratei de viață a acestora.
  • Samusocial – are ca grup țintă persoanele adulte, fără adăpost, din București, estimate la minim 5000. Acceptă donații financiare și materiale.
  • Casa Ioana – targetul lor sunt familiile fără adăpost și victimele violenței domestice, o problemă atât de actuală în România. Primește donații în bani și donații materiale.
  • Fundația Mereu Aproape – O organizație care dorește să ajute copiii, tinerii și comunitățile din România, crescându-le nivelul de trai. Puteți dona atât bani, cât și bunuri materiale.
  • Policy Center for Roma and Minorities – un ONG care dorește să rezolve problema incluziunii sociale a rromilor și a altor minorități etnice. Primesc și donații materiale, au și ei în desfășurare o campanie cu scrisori ale copiilor, care își doresc cadouri de Crăciun.
  • Fundația Parada, o acțiune foarte interesantă, ce oferă copiilor din centre de plasament o a doua șansă, prin integrarea în societate a micuților, învățând arta circului și participând la alte activități culturale și educative.

Unde poți dona doar bani

  • SOS – Satele copiilor, o organizație care ajută copiii ce trăiesc în sărăcie extremă, fie dându-le șansa la o educație și o viață normală, fie susținând demersurile necesare pentru ca cei mici să rămână alături de familiile lor, în comunități vulnerabile.
  • Armata Salvării este o misiune creștină internațională care caută să răspundă nevoilor umane și să ridice calitatea vieții persoanelor aflate în suferință, inclusiv să lupte împotriva traficului de persoane.
  • Salvați copiii România – militează pentru traiul cu șanse egale pentru toți copiii.
  • Asociația Magic militează pentru interesul copiilor.
  • Carusel – Servicii sociale și medicale pentru oamenii fără adăpost (vulnerabilitate extremă).
  • Asociația Maria Holtzhauser – implicată în diverse acțiuni de caritate.

Magazine de caritate

  • La Taica Lazăr, un magazin de caritate, unde se primesc donații de tot felul de obiecte și haine. Acestea sunt dezinfectate cu atenție, spălate, călcate, expuse spre vânzare. Câștigurile susțin activitățile de voluntariat desfășurate în spitalele de copii din București.
  • Social Exchange Produsele din magazin sunt doar donații iar beneficiarii au venituri reduse, pe principiul bunuri contra servicii și susținând responsabilizarea socială.
  • Atelier Merci – un atelier social de croitorie care susține cazuri sociale și medicale, primesc produse în magazinul caritabil, pentru reciclare.

Platforme de recirculare a bunurilor și donație

  • împarte.ro – O platformă prin intermediul căreia poți dona bani, obiecte sau chiar sânge.
  • lucrurigratis.ro – O platformă care are ca scop prelungirea duratei de viață a produselor, prin recirculare. Prin intermediul site-ului, persoanele care nu mai au nevoie de un anumit produs pot intra în contact cu cele cărora le lipsește obiectul respectiv.

Alte locuri prin care poți dona

  • Grupuri de licitații pentru cauze umanitare;
  • Grupurile Freecycle (mai demult erau active pe Yahoo, acum s-au mutat pe Facebook);
  • familii pe care le știți personal;
  • Copacul cu Fapte Bune, o acțiune care are loc de pe 4 ori pe an, completată de tot felul de evenimente caritabile. Am participat și eu la inițiativa Copacul cu Haine, unde se aduceau haine și alimente. În prezent, înțeleg că acceptă ca donații doar obiecte/haine noi.
  • Biserici
  • Case de copii sau de bătrâni – eu am fost voluntar Ajungem Mari – pentru un orfelinat și credeți-mă că mereu au nevoie de haine. Însă, multe dintre ele nu pot primi decât anumite obiecte, așa că este bine să întrebați din timp.
  • Prosoapele, păturile, lenjeriile de pat pe care nu le puteți dona mai departe oamenilor pot fi dăruite cu succes adăposturilor de animale, pentru țarcurile neîncălzite ce adăpostesc cățeii.

Vă încurajez să triați periodic hainele și încălțările pe care le stocați. Sunt multe posibilități prin care cele care nu vă mai sunt de folos să ajungă în mâinile și pe trupurile unor oameni care nu sunt la fel de norocoși de a-și permite luxul să aleagă cu ce vor să se îmbrace. Singura condiție pentru a dona aceste lucruri este ca ele să fie în stare bună și curate.

Ce vă recomand, atunci când donați, este să puneți și ceva nou pe lângă toate pachețelele cu lucruri pre-iubite. Poate un pachet de biscuiți, poate o podoabă de Crăciun, o carte sau o jucărie, pentru ca aceia la care ajunge minunatul vostru gest să simtă că sunt speciali într-un fel. Gândiți-vă, de fiecare dată, cum v-ați simți voi dacă ați primi acel pachet: bucuroși sau rușinați?

Toate aceste inițiative admirabile și organizații lăudabile facilitează schimbul acesta de energii frumoase și lucruri care merită o viață mai lungă. Am încredere că entitățile din lista de mai sus vor avea grijă ca donațiile voastre să ajungă pe mâini bune, unde pot schimba felul în care un pui se trezește dimineața, expresia de pe fața unei mame la capătul puterilor, Crăciunul dintr-o casă fără geamuri dar cu multă căldură în inimi.


Dacă ți-a plăcut acest articol, poți susține pagina Momadica distribuind articolul, dând like paginii de Facebook şi/abonându-te la newsletter-ul blogului pentru a fi la curent cu ultimele articole și pentru a primi materiale speciale. Mă găsești și pe Pinterest şi Instagram.

29 Comentarii

  1. Elena

    Te felicit pentru lista acesta foarte bine organizata si centralizata

    Răspuns
    • andra

      Mulțumesc mult! Sper să vă fie de ajutor 🙂

      Răspuns
      • Anonim

        Unde pot dona haine pt copii judetul Brasov

      • Todirel Sorina

        Bună ziua! Sunt educatoare la o grădiniță de stat din judetul Iași, locația este in comuna Belcesti,sat.Satu Nou şi aş dori să obțin sponsorizare în vederea reamenajării spațiului educațional al grupei la care lucrez. Nu mă pronunț exact asupra sumei, deoarece nu am făcut calculele necesare pentru reamenajare- de la mobilire şi jucării- absolut tot ce presupune o reamenajare a spațiului educațional și materiale necesare desfășurării activităților instructiv-educative. Vă mulțumesc! Sponsorizarea/ donația nu trebuie să fie neapărat în bani,pot fi și lucruri materiale.

      • Ana Melania Butnaru

        [email protected] asta e adresa mea am si eu nevoie de ajutorul dumneavoastra am 6 copii va rog din suflet nr meu de telefon este 0722862965

    • Maria

      Unde pot dona haine adult din Șandra Satu Mare

      Răspuns
  2. Serbanescu

    As dori sa donez jucarii noi, de la un stand dezafectat, in ce locatie le pot duce

    Răspuns
    • andra

      Găsiți informații în articol :), puteți lua legătura cu asociațiile să vedeți care sunt regulile în acest an.

      Răspuns
    • avram nicoleta

      bună seara mai aveti jucarile asi dori și eu pentru fetita mea va rog din suflet mama nea murit de cancer de tumoare va rog sar bucura și fetita mea va rog din suflet

      Răspuns
    • Marin Cristinel

      Buna ziua.
      Sunt pres.Asoc.Pentru o viata mai buna din Arges, Cif: 30517611/ 2012.As dori sa stiu cum as putea obtine o donatie in bani pt o fetita de zece ani sa ajunga la interventie in Turcia.
      O zi superba va doresc

      Răspuns
  3. Boboc alexndra

    Bună ma interesează sa fac un centru pt a donare unei grădinițe jucari cum pot face ce trebuie sa fac ca să pot organiza mulțumesc pt raspuns

    Răspuns
  4. Anda Ilie

    Buna ziua,

    Unde pot dona hainute de copii si jucarii? Zona: Buftea, jud. Ilfov.
    Multumesc
    Anda

    Răspuns
    • Andreea T

      Bună, sunt însărcinată și tare mult m ați ajuta cu câteva haine dacă sunteți doriți. Va mulțumesc din suflet !

      Răspuns
      • Andreea

        Buna Andreea, felicitari pentru sarcina. Mai ai nevoie de aceste haine? Daca da, te rog scrie-mi la [email protected] sa ne organizam. As avea si eu hainute pe care as putea sa le daruiesc. Multumesc!

  5. Alina Vladu

    Buna ziua!

    As dori sa donez jucarii pentru copii si cateva hainute. Unde le pot trimite (colet prin curier)? Eu sunt din Bucuresti, sector 1.

    Multumesc!

    Răspuns
    • Andreea

      Buna Alina le-aș dori eu in Olt daca se poate Multumesc

      Răspuns
    • Andreea

      Buna ziua Alina Vladu le-aș dori eu le mai ai mulțumesc

      Răspuns
    • Anonim

      Buna ziua Alina Vladu le-aș dori eu

      Răspuns
    • Anonim

      Mai aveti

      Răspuns
    • Lautaru gabriela

      Asi avea nevoie de ajutor
      Buna seara asi dori eu pentru copii mei am 2 copii

      Răspuns
  6. Niculae Marinel

    Buna ziua,avem hăinuțe pt fetiță de la naștere în stare perfecta de donat,daca este cineva care are nevoie, mulțumesc!

    Răspuns
  7. Loredana

    Unde pot dona hainute bebe( fetita) 0-3luni în ploiesti?

    Răspuns
    • Flori

      Flori Bună eu am cinci copii. Și dacă se poate am și eu nevoie de hăinuțe îmi rămâne și mie hăinuțe dar aici în sat la mine sunt mulți copii săraci și ce rămâne de la copiii mei le dau aici în sat vă mulțumesc

      Răspuns
  8. Anonim

    Cine dorește să doneze jucării pentru o grădiniță din jud Botoșani ?

    Răspuns
    • Beatrice Stoenescu

      Buna ziua,
      Daca mai sunteti interesat, va putem dona noi.

      Răspuns
  9. Andreea Craciun

    Am un urs foarte mare si as vrea sa il donez. Stie cineva unde il pot dona in Bucuresti?

    Răspuns
  10. Irina

    Donez jucarii copii 1-3 ani ( fetita) in bucuresti

    Răspuns
  11. Alecu Mariana

    Donez jucării pentru copii vârsta între 3-10 ani

    Răspuns
  12. Sandu

    Donez jucarii de plus

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare